REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Potrivit Garzii de Mediu, spatiile verzi dintre blocuri sunt "curti constructii"

Potrivit Garzii de Mediu, spatiile verzi dintre blocuri sunt "curti constructii"

Replica API 5 aprilie 2011 | 00:00 224

Unda verde de la Petro pentru betoane

Unda verde de la Petro pentru betoane

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) primeşte lunar în jur de 10-15 plângeri vizavi de construcţiile care se ridică pe spaţiile verzi, în imediata apropiere a blocurilor de locuinţe. Printre cele mai recente se numără cea semnată de locatarii blocului S4 de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr.175, care sunt revoltaţi din cauza distrugerii spaţiului verde în suprafaţă totală de 1.500 metri din faţa blocului. Oamenii sunt supăraţi şi pe faptul că se execută mutarea reţelelor subterane de evacuare şi canalizare a apelor reziduale, precum şi a reţelelor termice şi telefonice. De precizat că aceste modificări se fac în scopul construirii unui bloc cu şapte etaje în zonă.

"Reţeaua de evacuare a apelor reziduale a fost mutată în locul gardului viu şi a celor 20 de tei care încadrau trotuarul, iar cea de termoficare şi cea telefonică au distrus gardul viu din zonă", spun oameni în plângerea adresată conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii. Şi pentru că nu li s-a părut suficient, ei au mers mai departe, la Prefectură şi la Primărie, susţinând că cei care execută lucrările nu deţin aviz de mediu şi că nu se respectă distanţa de minimum 20 metri dintre faţadele blocurilor şi nici normativele privind iluminarea solară de 4-5 ore pe zi. În plus, spun oamenii, prin mutarea acestor reţele au fost tăiaţi zece plopi plantaţi în urmă cu 40 de ani şi a fost distrus gardul viu de circa 120 de metri dintre bulevardul Alexandru Lăpuşneanu şi alte trei porţiuni din dreptul blocului S4. Referitor la această problemă, şeful APM, Vasile Petro spune că din punctul lor de vedere toate actele sunt în regulă. "Acordul de mediu a fost dat din 2007, iar autorizaţia de construcţie în 2008 şi are o valabilitate de trei ani", a declarat el. În plus, a precizat Petro, situaţia privind impactul de mediu a fost efectuată de doi specialişti din cadrul agenţiei de acum trei ani. Referitor la supărarea locatarilor din blocul S4, care nu vor să rămână fără spaţiu verde, şeful Grărzii de Mediu declară: "Oamenii trebuie să ştie că în 2008 a apărut un amendament la Legea Mediului, care defineşte termenul de spaţiu verde într-un mod foarte greu de înţeles", este de părere Petro. Altfel spus, terenul de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu este încadrat la categoria "curţi construcţii". Drept urmare, acesta "nu este spaţiu verde aşa cum cred oamenii. Pe el se poate construi orice, totul fiind cât se poate de clar şi legal", a încheiat comisarul şef al APM.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218