rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

„Asta a fost menirea mea şi sper că mi-am îndeplinit-o şi cât mai respir mi-o voi îndeplini”

Povestea actriţei Ileana Ploscaru - un artist care de 5 decenii se dedică trup şi suflet teatrului

Ileana Ploscaru

Ileana Ploscaru este actriţă la Teatrul de Stat Constanţa de ani de zile, publicul de la malul mării fiind nelipsit de la piesele în care joacă. În 1961 a fost transferată prin concurs la Constanţa şi a debutat acum fix 55 de ani, în noiembrie, în spectacolul „Zări necuprinse”. Cine doreşte să o revadă pe scenă, duminică, 20 noiembrie, actriţa va urca pe scena Teatrului de Stat, în cunoscuta piesă „Titanic Vals”. Mai mult, actriţa va juca într-o piesă nouă, la care se doreşte debutul pe la mijlocul lunii decembrie - „Bătrâna şi Hoţul”.

Actoria este clar ceea ce o reprezintă dintotdeauna pe Ileana Ploscaru, care atunci când vorbeşte de meseria ei, are ochii plini de lumină. „Când îţi alegi profesiunea pe care mi-am ales-o eu, nu ţi-ai ales-o întâmplător. Nu te faci artist ca să te vadă lumea. Ai o chemare. Mereu am zis că e un har de la Dumnezeu. Asta a fost menirea mea şi sper că mi-am îndeplinit-o şi cât mai respir mi-o voi îndeplini până… Este optimismul vieţii mele. Sunt o optimistă. Sunt un om care gândeşte pozitiv. Sunt necazuri, dar toate trec. Important este să nu zici până aici.

Nu există aşa ceva. Foarte mulţi când se pensionează zic gata, am terminat, dar nu e adevărat. Eu nu zic că bătrâneţea e frumoasă, dar are şi ea frumuseţile ei, are şi ea rostul ei. Faptul că eşti mai înţelept decât ceilalţi, poţi privi şi la nevoie, poţi spune o vorbă bună, poţi să alini pe cineva care este necăjit. Când eşti tânăr, n-ai timp, le ai pe ale tale, n-ai timp. Dar acuma, poţi să priveşti şi în jurul tău şi cât poţi să mângâi şi să alini, e perfect”, spune marea doamnă.

Colegii mai tineri o văd pe energica actriţă de aproape 86 de ani ca pe un profesor, ca pe un mentor, însă modestia dânsei este de neclintit. Ea nu se consideră aşa, ci doar un coleg bun pentru restul actorilor. „Mă înţeleg perfect cu colegii mai tineri. Eu am debutat la Cluj şi profesorii mei de la Institut mi-au fost colegi pe scenă. De la ei am învăţat că meseria se învaţă toată viaţa, şi cei mici trebuie ţinuţi de mână şi duşi şi ajutaţi să devină foarte buni. Asta încerc să fac şi eu cu colegii mei cât simt ei nevoia. Nu sunt ca un mentor. E mult zis. Sunt un coleg bun, atât”, explică Ileana Ploscaru.

„Mă înțeleg perfect cu colegii mai tineri. Eu am debutat la Cluj și profesorii mei de la Institut mi-au fost colegi pe scenă. De la ei am învățat că meseria se învață toată viața, și cei mici trebuie ținuți de mână și duși și ajutați să devină foarte buni. Asta încerc să fac și eu cu colegii mei cât simt ei nevoia să le cer sfantul. Nu sunt ca un mentor. E mult zis. Sunt un coleg bun, atât”, a adăugat actrița.

„Bătrâna și Hoțul”, o piesă care va ajunge la inimile constănțenilor

Actrița Ileana Ploscaru se pregătește pentru un nou rol în care va juca, în piesa „Bătrâna și Hoțul”, o lucrare în regia lui Iulian Enache, unde va împărți scena cu actorul Dan Cojocaru. Echipa ziarului Replica a prins o parte din repetiția celor doi, unde actrița octogenară nu doar avea grijă ca rolul ei să fie jucat bine, dar se îngrijea și de partenerul ei de scenă, care pe lângă faptul că este un actor bun, asculta de sfaturile „Bătrânei” cu mare grijă.

„Sunt la vârsta când vremurile sunt din ce în ce mai grele, dar cât sunt solicitată, voi veni. Eu am 2 spectacole. „Titanic Vals” cred că se va juca mult pentru că duminică nu mai sunt bilete deja de săptămâna trecută. Se va juca mult timp. Sper că și „Bătrâna și Hoțul” se va bucura de un viitor luminos. Când nu sunt acasă, sunt aici. Din păcate, a venit frigul și nu mai mă pot plimba și nu mă mai pot mișca suficient cât vreau eu”, a spus Ileana Ploscaru.

„Moldova are, Muntenia are, Oltenia are, numai Dobrogea nu are teatru naţional”

Întrebată de situația teatrelor din România, dar în mod special al Teatrului de Stat din Constanța, femeia oftează și tranșează problema clar. „Mie ce îmi pare foarte rău, de două lucruri îmi pare rău: îmi pare rău că s-a mutat din sediul ei, și doi: atunci când mi s-a promis de către Ministerul Culturii că se face teatru național, nu s-a făcut. De aia nu cred până nu văd. Mi-a spus ministrul personal că în scurtă vreme suntem teatru național. Unde suntem? Adică este nedrept.

Ardealul are, Moldova are, Muntenia are, Oltenia are, numai Dobrogea nu are. De ce? Este păcat pentru că un oraș fără centre de cultură, fără un comerț civilizat, magazine. E un oraș portuar, care ar trebui să strălucească, curățenia din acest oraș unde e?”, a punctat femeia. Când vine vorba de actorii care fac teatru, dar fără să pună patos în actul actoricesc, Ileana Ploscaru spune clar: ”Își pierd vremea. Nu pui pasiune, nu ajungi niciodată un actor foarte bun ca să te iubească publicul.Eu am muncit toată viața și iubesc asta. Este rolul, menirea mea pe pământ și eu trebuie să mi-o respect”.

„Trebuie să-ți pregătești bătrânețea și cu amintiri frumoase, nu doar cu cluburi”

Artista a discutat și de faptul că publicul care vine la teatru nu este așa mult format din tineri, iar când sunt evenimente precum a fost FITIC (Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța), unde mii de oameni au făcut cozi imense zi de zi pentru a vedea piese de teatru, atunci ies la lumină. Ea își dorește ca aceștia să vină mai des, nu pentru numele care urcă pe scenă, ci pentru actul în sine, pentru a se destinde, pentru a se relaxa.

„Din păcate, nu au venit pentru valoarea lui Florin Piersic Jr., care este un excelent actor. Au venit pentru nume. Ceea ce este o mare prostie. Este adevărat că cei care au reușit să intre, au plecat cam năuci. Este o valoare actoricească. Ei trebuie să vină și să selecteze. Fiecare spectacol pe care îl vezi este un fel de hrană spirituală, în ultimă instanță. Barurile sunt baruri, cluburile sunt cluburi, dar nu te limitezi la atât. O carte, un spectacol, o audiere la operă, un muzeu. Toate astea contează în viața unui om. Nu pot să nu mă duc la un muzeu, în străinătate, că la restaurant, vreau, nu vreau, tot acolo mănânc. Nu asta e totul. Când ajungi la bătrânețe, te uiți în urmă și zici…„oare cum mi-am petrecut tinerețea?”.

E adevărat că pe vremea noastră nici nu era televiziune. Făceam plajă. Dar de aia teatrul era teatru. Eu eram actriță. Mie nu mi-au scăpat spectacolele de operă nici la Cluj, nici la Constanța. De bucuria de a mă încânta muzica, colegii ăia care sunt extraordinari. Toate astea contează enorm. Acum mă gândesc și zâmbesc…Trebuie să-ți pregătești bătrânețea și cu amintiri frumoase, nu doar cu cluburi. Câteodată ai succes, câteodată pierzi vremea, câteodată o pățești. Biletele la teatru sunt foarte ieftine, față de viața din jur. Eu nu zic să vină săptămânal, dar o dată pe lună. Să mai facă și altceva. Viața trebuie să fie foarte variată.”, a punctat actrița.

Povestea buchetului de flori, năucit de ger

În timpul discuției, Ileana Ploscaru și-a amintit cu drag de prima piesă, unde a debutat pe scena din Cluj, în 1951. Momentul unic i-a rămas clar în memoria femeii, care chiar dacă merge pe fabuloasa vârstă de 86 de ani, cu drag își aduce aminte de momentul în care, un buchet de flori i-a adus cel mai puternic sentiment trăit vreodată pe scena vreunui teatru. „ Cred că a fost totul ca într-un vis, dar a fost extraordinar. Și țin minte că la premieră, era iarnă, prin februarie, am primit un buchet de floricele care erau pălite de ger, dar mititele. Nu pot spune ce a însemnat asta pentru mine. Am avut norocul că eram cu colegi foarte buni, a fost unul din rolurile mele foarte bune, ăla de debut. Adică vorbeau la București despre mine. Deci, promiteam de atunci. ”, a adăugat cu ochi umezi actrița.

Claudia CORBU

joi, 17 noiembrie 201631
Comentarii
mai mult...Replica
22 oct 20:56ReplicaPSD Constanța a SCĂPAT și de INCOMPETENTUL și bădăranul Dumitru BABU

Dumitru Babu, viceprimar al Constanței și un personaj de tristă amintire pentru mulți dintre cetățeni, l-a urmat...998

22 oct 20:47ReplicaMobilizare la PSD Constanța. Lungoci, interimar în locul lui Făgădău1238
22 oct 18:04ReplicaValentin Pîrvulescu și-a dat demisia din PSD Constanța1505
22 oct 16:58ReplicaRadu Vânturache SE RETRAGE din funcția de ARHITECT-ȘEF al Constanței

Radu Vânturache se va retrage din funcția de arhitect-șef al municipiului Constanța, dar nu va dispărea complet din...1989

22 oct 08:25ReplicaSorin Ciutureanu, în cărți pentru postul de DIRECTOR general la RAJA7046
22 oct 15:02ReplicaComuna Fântânele a intrat OFICIAL în CARANTINĂ pentru 14 zile!4885
22 oct 00:20ReplicaBOMBĂ! Lotul din Primăria Constanța, trimis în judecată alături de FĂGĂDĂU, va fi SUSPENDAT din funcție

O bombă a explodat chiar în ziua în care lista PSD Constanța pentru Parlamentare avea să fie validată de Marcel...8025

22 oct 00:10ReplicaVIDEO! BEATĂ și pusă pe SCANDAL printre COPII, în parcul Țara Piticilor2558
22 oct 00:00ReplicaDirectorul de la liceul George Călinescu, ACUZAT că a ȚINUT BLAT un caz COVID-193432
22 oct 00:00ReplicaDe la SCANDAL cu SĂBII în Km 5, la URMĂRIRI cu POLIȚIA în TOMIS NORD!

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a pus pe jar polițiștii constănțeni, după niște urmăriri ca-n filme pe...4684

22 oct 00:00ReplicaPERICOL! Malul de la Cumpăna a REÎNCEPUT să se SURPE2419
22 oct 00:00ReplicaSpitalul din Mangalia va TRATA cazurile GRAVE de COVID-191590
Vremea
9.8°9.8° - 13.2° marţi, 20 octombrie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 2.43 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 09:22SportSurpriza serii - Șahtior Donețk, victorie pe terenul lui Real Madrid (3-2)

Șahtior Donețk a reușit surpriza serii de Champions League, după ce s-a impus (3-2) pe terenul celor de la Real...522

22 oct 00:00SportBayern Munchen a făcut spectacol cu Atletico Madrid (4-0)

Bayern Munchen, deținătoarea trofeului, a început perfect noul sezon de Champions League. Bavarezii au câștigat...400

22 oct 00:00SportNovak Djokovic nu va participa la turneul ATP Masters 1.000 de la Paris

Tenismanul sârb Novak Djokovic, liderul clasamentului mondial, a decis să nu participe la turneul ATP Masters 1.000 de...408

22 oct 00:00SportPele, fericit că este ''lucid'' la aproape 80 de ani

"Regele" Pele, legenda vie a fotbalului, a afirmat că este fericit să fie încă "lucid" la cei aproape 80 de ani,...447

Local
22 oct 23:08LocalSe lucrează pe străzile Hatman Luca Arbore și Mihai Viteazu

Echipele SC Confort Urban SRL au acționat astăzi cu utilaje pentru frezarea zonei carosabile pe strada Hatman Luca...669

22 oct 23:10LocalPolițiștii constănțeni, de vorbă cu adolescenții

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Biroului...586

22 oct 23:08LocalCând la BORD ai luat ALCOOL, Poliția te ia... DOMOL!

803

22 oct 23:05LocalCoronavirus: Noi măsuri de protecţie la Negru Vodă. Localitatea trece peste indicele de 1.5 la mia de locuitori

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat, miercuri, 21 octombrie a.c., Comitetul Județean...780

22 oct 23:07LocalCORONAVIRUS: 2 NOI DECESE, la Constanța

Până miercuri, 21 octombrie a.c., 6.065 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În Constanța au...1528

22 oct 23:07LocalDouă unități de învățământ din județul Constanța își modifică scenariile de funcționare

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat, miercuri, 21 octombrie a.c., Comitetul Județean...1226

22 oct 23:08LocalCinci AGENȚI ECONOMICI, în ATENȚIA POLIȚIEI, la Constanța

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, ai Serviciului Rutier și Poliției...1338

22 oct 23:09LocalANCHETĂ la COSTINEȘTI: Au FURAT motorul unei BĂRCI

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...736

22 oct 23:09LocalCONDAMNAȚI pentru BĂTĂI și SCANDALURI, la Constanța

1080

Politică
22 oct 00:00PoliticăTurcan: Alegerea domnului Iordache este nelegală; cine l-a votat şi-a vândut sufletul

Vicepremierul Raluca Turcan consideră nelegală alegerea lui Florin Iordache la preşedinţia Consiliului Legislativ...449

22 oct 00:00PoliticăLudovic Orban: Ritmul de creştere a numărului de persoane infectate se va reduce

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, la Piteşti, că, din evaluările pe care le deţine, ritmul de creştere a...438

22 oct 00:00PoliticăCiolacu: La PSD nu o să candideze nicio persoană trimisă în judecată. Se face un nou control al listelor

384

22 oct 00:00PoliticăAurescu, către românii din SUA: Există posibilitatea de a vota prin corespondenţă; luaţi în considerare opţiunea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj către românii din Statele Unite ale Americii să ia...313

22 oct 00:00PoliticăRoman (PNL): Atacăm la CCR alegerea lui Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ

Liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) alegerea deputatului PSD Florin Iordache la şefia...381

22 oct 00:00PoliticăSenat: Radu Oprea, noul lider de grup al senatorilor PSD

343

Interviuri
6 oct 00:11InterviuriIon Adrian ROŞU, primarul din Fântânele: Vreau să văd locuitori zâmbitori, comunicativi și sinceri! VIDEO

Ion Adrian Roșu, primarul din Fântânele, care a câștigat alegerile locale din 27 septembrie, din partea PNL, a...2326

3 oct 00:13InterviuriHoria Constantinescu: M-am simțit un NENOROCIT că l-am AJUTAT să plece pe FĂGĂDĂU

HoriaConstantinescu a candidat din partea PPU-SL la Primăria Constanța, însă nu a reușit să obțină decât 4 800...6706

2 oct 00:14InterviuriFlorin Chelaru, primarul din Năvodari: Nu spun că PSD este pe VAL, dar NU este nici sub VAL, cum își doresc unii

2764

2 oct 00:14InterviuriLa Kogălniceanu, Ancuţa Belu are MAJORITATE în Consiliul LOCAL! Video

Ancuța Belu,primarul din Mihail Kogălniceanu, câștigătoarea unui nou mandat la alegerile din 27 septembrie, a...2570

2 oct 00:14InterviuriDeşi NEGOCIAZĂ o COLABORARE, PNL și USR-PLUS NU se vor avea ca fraţii! Video

Constanța a votat pentru schimbare și a optat pentru Vergil Chițac și Stelian Ion, care au obținut 28,48%,...2285

1 oct 00:07InterviuriVasile Delicoti vrea să facă din POARTA ALBĂ o comună MODEL

2790

Monden
22 oct 00:00MondenDominic West va interpreta rolul prințului Charles în două sezoane „The Crown“

Actorul englez Dominic West, cunoscut din filme ca „Mona Lisa Smile” şi „The Square”, se află în negocieri...343

22 oct 00:00MondenMiley Cyrus anunţă că lucrează la un album de coveruri Metallica

Miley Cyrus lucrează în prezent la înregistrarea unui album de coveruri după piesele trupei Metallica, relatează...350

22 oct 00:00MondenFranciza „Fast and Furious“ se va încheia după difuzarea celui de-al 11-lea film din serie

333

22 oct 00:00MondenPaul McCartney va lansa în decembrie un nou album solo

Paul McCartney va lansa în luna decembrie albumul ''McCartney III'', o nouă colecţie de piese compuse de-a lungul...307

22 oct 00:00MondenAlbumul „No Need To Argue“ al trupei The Cranberries, reeditat în versiune remasterizată

Albumul "No Need To Argue" al trupei irlandeze The Cranberries, care conţine hitul "Zombie" şi este cel mai bine...300

22 oct 00:00MondenSolistul trupei The Cure şi rapperul Skepta apar pe noul album al grupului Gorillaz, ce va fi lansat vineri

314

Mapamond
22 oct 00:00MapamondOxfam: Condiţiile din tabăra provizorie de migranţi din Lesbos sunt mai proaste decât cele iniţiale

Organizaţia umanitară Oxfam a criticat condiţiile dintr-o tabără de corturi provizorie pentru refugiaţi şi...328

22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Cehia raportează un record de 12.000 de cazuri noi de infectare. Ucraina - 141 de decese

Cehia a raportat miercuri un număr de 11.984 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cel mai ridicat bilanţ zilnic,...323

22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia va adopta un vaccin chinezesc în pofida polemicii din jurul acestui tratament

310

22 oct 00:00MapamondTurcia: Captură masivă de cocaină pe o navă din Brazilia

Autorităţile din Turcia au capturat 220 de kilograme de cocaină pe o navă ce a sosit din Brazilia într-un port pe...376

22 oct 19:31MapamondCoronavirus: Rusia - record de 15.700 de noi cazuri şi 317 decese; Kremlinul nu pregăteşte măsuri de izolare

Rusia a înregistrat miercuri un număr record de 15.700 de noi infecţii de coronavirus şi de 317 de decese legate de...330

22 oct 00:00MapamondPandemia de COVID-19 accentuează scăderea ratei natalităţii în Japonia

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei în Japonia s-a adâncit într-un ritm şi mai alert în timpul pandemiei de...313

Sănătate
22 oct 00:00SănătateSuferi de reflux gastroesofagian? Soluții pe care le poți încerca

Dintre numeroasele afecțiuni ale tractului digestiv, refluxul gastroesofagian este cea mai frecventă, având...432

22 oct 00:00SănătateMituri și adevăruri despre alimentele congelate

Există numeroase mituri cu privire la alimentele congelate, iar majoritatea dintre acestea sunt legate de păstrarea...387

22 oct 00:00SănătateCe beneficii are ceaiul de rozmarin și cum se prepară

353

22 oct 00:00SănătateAlimente permise și alimente interzise atunci când ai laringită

Laringita este o afecțiune de sezon, care presupune inflamația mucoasei laringelui și se manifestă prin tuse,...351

22 oct 00:00SănătateDieta în 2020: ce regimuri alimentare sunt mai indicate decât altele

Ce trebuie să mănânci ca să slăbești? Nutriționiștii spun că în 2020 e timpul să lăsăm în urmă dietele...362

22 oct 00:00SănătateSfaturi la îndemână împotriva durerilor de cap

Potrivit statisticilor, ne confruntăm cu o durere de cap intensă cel puțin o dată în viață. Deși aceasta trece...326

22 oct 00:00SănătateCare sunt uleiurile esenţiale recomandate în sezonul rece

Aromaterapia poate ajuta la tratarea afecțiunilor care apar cu precădere iarna, precum virozele și bronșita. Dintre...340

22 oct 00:00SănătateStudiu: Acupunctura reduce durerile de cap asociate cu migrena

Comparativ cu metodele obișnuite de tratare a migrenei, acupunctura reduce eficient intensitatea durerilor de cap,...322

22 oct 00:00SănătateTulburări de somn: ingredientele din produsele naturale care chiar funcționează

403

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT