rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

„Asta a fost menirea mea şi sper că mi-am îndeplinit-o şi cât mai respir mi-o voi îndeplini”

Povestea actriţei Ileana Ploscaru - un artist care de 5 decenii se dedică trup şi suflet teatrului

Ileana Ploscaru

Ileana Ploscaru este actriţă la Teatrul de Stat Constanţa de ani de zile, publicul de la malul mării fiind nelipsit de la piesele în care joacă. În 1961 a fost transferată prin concurs la Constanţa şi a debutat acum fix 55 de ani, în noiembrie, în spectacolul „Zări necuprinse”. Cine doreşte să o revadă pe scenă, duminică, 20 noiembrie, actriţa va urca pe scena Teatrului de Stat, în cunoscuta piesă „Titanic Vals”. Mai mult, actriţa va juca într-o piesă nouă, la care se doreşte debutul pe la mijlocul lunii decembrie - „Bătrâna şi Hoţul”.

Actoria este clar ceea ce o reprezintă dintotdeauna pe Ileana Ploscaru, care atunci când vorbeşte de meseria ei, are ochii plini de lumină. „Când îţi alegi profesiunea pe care mi-am ales-o eu, nu ţi-ai ales-o întâmplător. Nu te faci artist ca să te vadă lumea. Ai o chemare. Mereu am zis că e un har de la Dumnezeu. Asta a fost menirea mea şi sper că mi-am îndeplinit-o şi cât mai respir mi-o voi îndeplini până… Este optimismul vieţii mele. Sunt o optimistă. Sunt un om care gândeşte pozitiv. Sunt necazuri, dar toate trec. Important este să nu zici până aici.

Nu există aşa ceva. Foarte mulţi când se pensionează zic gata, am terminat, dar nu e adevărat. Eu nu zic că bătrâneţea e frumoasă, dar are şi ea frumuseţile ei, are şi ea rostul ei. Faptul că eşti mai înţelept decât ceilalţi, poţi privi şi la nevoie, poţi spune o vorbă bună, poţi să alini pe cineva care este necăjit. Când eşti tânăr, n-ai timp, le ai pe ale tale, n-ai timp. Dar acuma, poţi să priveşti şi în jurul tău şi cât poţi să mângâi şi să alini, e perfect”, spune marea doamnă.

Colegii mai tineri o văd pe energica actriţă de aproape 86 de ani ca pe un profesor, ca pe un mentor, însă modestia dânsei este de neclintit. Ea nu se consideră aşa, ci doar un coleg bun pentru restul actorilor. „Mă înţeleg perfect cu colegii mai tineri. Eu am debutat la Cluj şi profesorii mei de la Institut mi-au fost colegi pe scenă. De la ei am învăţat că meseria se învaţă toată viaţa, şi cei mici trebuie ţinuţi de mână şi duşi şi ajutaţi să devină foarte buni. Asta încerc să fac şi eu cu colegii mei cât simt ei nevoia. Nu sunt ca un mentor. E mult zis. Sunt un coleg bun, atât”, explică Ileana Ploscaru.

„Mă înțeleg perfect cu colegii mai tineri. Eu am debutat la Cluj și profesorii mei de la Institut mi-au fost colegi pe scenă. De la ei am învățat că meseria se învață toată viața, și cei mici trebuie ținuți de mână și duși și ajutați să devină foarte buni. Asta încerc să fac și eu cu colegii mei cât simt ei nevoia să le cer sfantul. Nu sunt ca un mentor. E mult zis. Sunt un coleg bun, atât”, a adăugat actrița.

„Bătrâna și Hoțul”, o piesă care va ajunge la inimile constănțenilor

Actrița Ileana Ploscaru se pregătește pentru un nou rol în care va juca, în piesa „Bătrâna și Hoțul”, o lucrare în regia lui Iulian Enache, unde va împărți scena cu actorul Dan Cojocaru. Echipa ziarului Replica a prins o parte din repetiția celor doi, unde actrița octogenară nu doar avea grijă ca rolul ei să fie jucat bine, dar se îngrijea și de partenerul ei de scenă, care pe lângă faptul că este un actor bun, asculta de sfaturile „Bătrânei” cu mare grijă.

„Sunt la vârsta când vremurile sunt din ce în ce mai grele, dar cât sunt solicitată, voi veni. Eu am 2 spectacole. „Titanic Vals” cred că se va juca mult pentru că duminică nu mai sunt bilete deja de săptămâna trecută. Se va juca mult timp. Sper că și „Bătrâna și Hoțul” se va bucura de un viitor luminos. Când nu sunt acasă, sunt aici. Din păcate, a venit frigul și nu mai mă pot plimba și nu mă mai pot mișca suficient cât vreau eu”, a spus Ileana Ploscaru.

„Moldova are, Muntenia are, Oltenia are, numai Dobrogea nu are teatru naţional”

Întrebată de situația teatrelor din România, dar în mod special al Teatrului de Stat din Constanța, femeia oftează și tranșează problema clar. „Mie ce îmi pare foarte rău, de două lucruri îmi pare rău: îmi pare rău că s-a mutat din sediul ei, și doi: atunci când mi s-a promis de către Ministerul Culturii că se face teatru național, nu s-a făcut. De aia nu cred până nu văd. Mi-a spus ministrul personal că în scurtă vreme suntem teatru național. Unde suntem? Adică este nedrept.

Ardealul are, Moldova are, Muntenia are, Oltenia are, numai Dobrogea nu are. De ce? Este păcat pentru că un oraș fără centre de cultură, fără un comerț civilizat, magazine. E un oraș portuar, care ar trebui să strălucească, curățenia din acest oraș unde e?”, a punctat femeia. Când vine vorba de actorii care fac teatru, dar fără să pună patos în actul actoricesc, Ileana Ploscaru spune clar: ”Își pierd vremea. Nu pui pasiune, nu ajungi niciodată un actor foarte bun ca să te iubească publicul.Eu am muncit toată viața și iubesc asta. Este rolul, menirea mea pe pământ și eu trebuie să mi-o respect”.

„Trebuie să-ți pregătești bătrânețea și cu amintiri frumoase, nu doar cu cluburi”

Artista a discutat și de faptul că publicul care vine la teatru nu este așa mult format din tineri, iar când sunt evenimente precum a fost FITIC (Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța), unde mii de oameni au făcut cozi imense zi de zi pentru a vedea piese de teatru, atunci ies la lumină. Ea își dorește ca aceștia să vină mai des, nu pentru numele care urcă pe scenă, ci pentru actul în sine, pentru a se destinde, pentru a se relaxa.

„Din păcate, nu au venit pentru valoarea lui Florin Piersic Jr., care este un excelent actor. Au venit pentru nume. Ceea ce este o mare prostie. Este adevărat că cei care au reușit să intre, au plecat cam năuci. Este o valoare actoricească. Ei trebuie să vină și să selecteze. Fiecare spectacol pe care îl vezi este un fel de hrană spirituală, în ultimă instanță. Barurile sunt baruri, cluburile sunt cluburi, dar nu te limitezi la atât. O carte, un spectacol, o audiere la operă, un muzeu. Toate astea contează în viața unui om. Nu pot să nu mă duc la un muzeu, în străinătate, că la restaurant, vreau, nu vreau, tot acolo mănânc. Nu asta e totul. Când ajungi la bătrânețe, te uiți în urmă și zici…„oare cum mi-am petrecut tinerețea?”.

E adevărat că pe vremea noastră nici nu era televiziune. Făceam plajă. Dar de aia teatrul era teatru. Eu eram actriță. Mie nu mi-au scăpat spectacolele de operă nici la Cluj, nici la Constanța. De bucuria de a mă încânta muzica, colegii ăia care sunt extraordinari. Toate astea contează enorm. Acum mă gândesc și zâmbesc…Trebuie să-ți pregătești bătrânețea și cu amintiri frumoase, nu doar cu cluburi. Câteodată ai succes, câteodată pierzi vremea, câteodată o pățești. Biletele la teatru sunt foarte ieftine, față de viața din jur. Eu nu zic să vină săptămânal, dar o dată pe lună. Să mai facă și altceva. Viața trebuie să fie foarte variată.”, a punctat actrița.

Povestea buchetului de flori, năucit de ger

În timpul discuției, Ileana Ploscaru și-a amintit cu drag de prima piesă, unde a debutat pe scena din Cluj, în 1951. Momentul unic i-a rămas clar în memoria femeii, care chiar dacă merge pe fabuloasa vârstă de 86 de ani, cu drag își aduce aminte de momentul în care, un buchet de flori i-a adus cel mai puternic sentiment trăit vreodată pe scena vreunui teatru. „ Cred că a fost totul ca într-un vis, dar a fost extraordinar. Și țin minte că la premieră, era iarnă, prin februarie, am primit un buchet de floricele care erau pălite de ger, dar mititele. Nu pot spune ce a însemnat asta pentru mine. Am avut norocul că eram cu colegi foarte buni, a fost unul din rolurile mele foarte bune, ăla de debut. Adică vorbeau la București despre mine. Deci, promiteam de atunci. ”, a adăugat cu ochi umezi actrița.

Claudia CORBU

joi, 17 noiembrie 2016252
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
26 iul 20:59ReplicaCHIȚAC îi dă REPLICA lui ORBAN, după ce i-a REAMINTIT că a DEMISIONAT din PNL

După ce Ludovic Orban a vorbit, în discursul său de la Casa de Cultură din Constanța, despre plecarea lui Chițac...2986

26 iul 20:47ReplicaMihai LUPU l-a UMILIT pe Ludovic ORBAN: Cum vreți să se dezvolte Constanța, când NU avem...5963
27 iul 11:08ReplicaRALUCA TURCAN, în vizită la BURSA LOCURILOR de MUNCĂ din Constanța. VIDEO!798
27 iul 10:17ReplicaBOGDAN HUȚUCĂ rămâne PREȘEDINTE al PNL Constanța

La Casa de Cultură a Sindicatelor, filiala PNL Constanța a organizat alegerile pentru un nou Birou Politic Județean....4704

27 iul 00:52ReplicaAdrian GLUGĂ s-a înscris la CONCURSUL pentru ȘEFIA IPJ Constanța!2081
27 iul 00:44ReplicaTrioul ORBAN, CHIȚAC și LUPU și-au SCHIMBAT `amabilități` POLITICE!954
27 iul 23:33ReplicaTIBERIU CURT își RIDICĂ un COMPLEX de LOCUINȚE în PALAZU MARE

Zona Palazu Mare a intrat în vizorul marilor afaceriști constănțeni. În cartier se construiește la foc continuu...1625

27 iul 00:42ReplicaUn ȘOFER de la KIRVAD vorbește la telefon în timpul MERSULUI și nimeni NU poartă MASCĂ de protecție!1165
27 iul 00:39ReplicaCLUBURILE de pe LITORAL, vizate de CONTROALE drastice! Video899
27 iul 00:38ReplicaUN RECIDIVIST a AGRESAT TREI ANGAJAȚI ai PENITENCIARULUI TULCEA

Constantin Perju a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a trei infracţiuni de ultraj. Aflat în penitenciarul...683

27 iul 09:59ReplicaCÎȚU LAUDĂ echipa LIBERALĂ de la Constanța: Ce primar! Ce președinte de Consiliu Județean! Felicitări!1175
27 iul 00:35ReplicaAu fost REȚINUTE 11 PERMISE de CONDUCERE după NEBUNIA de pe A2! Video773
Vremea
30.5°28.8° - 30.5° marţi, 27 iulie 2021
ConstanțaUmiditate: 42%
Vânt: 3.72 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/49252220274842
5/40182244401
joker32331482920
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 iul 00:00SportTenis: Clasamentul WTA - Simona Halep se menţine pe 10, Gabriela Ruse - salt de 32 de locuri

Românca Simona Halep se menţine pe locul 10 în ierarhia mondială a jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), dată...192

27 iul 00:00SportJO 2020: Programul sportivilor români în competiţiile de marţi 27 iulie

Sportivii români vor evolua marţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo în doar trei discipline sportive, baschet feminin...243

27 iul 00:00SportJO 2020 - Tenis de masă: Elizabeta Samara, învinsă în turul al treilea la simplu

Jucătoarea română de tenis Elizabeta Samara a fost învinsă fără drept de apel de thailandeza Suthasini Sawettabut...143

27 iul 00:00SportJO 2020 - Robert Glinţă: Obiectivul meu principal este să-mi dobor recordul meu personal şi naţional

Înotătorul român Robert Glinţă, campion european en titre la 100 m spate, s-a calificat cu emoţii în finala...181

Local
27 iul 00:16LocalATENȚIE, ȘOFERI! Strada Pictor Ștefan Luchian se transformă în arteră rutieră cu dublu sens

Noua reglementare rutieră va fi instituită ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor. Astfel,...549

27 iul 00:10LocalSuspectul în cazul CRIMEI de la Tortoman, REȚINUT

Bărbatul suspectat în cazul crimei de la Tortoman a fost reținut pentru 24 de ore. În cauză se efectuează...1002

27 iul 00:10LocalAsociația Elevilor Constanța a protestat pentru transport, în fața Casei de Cultură. VIDEO

503

27 iul 00:16LocalCoronavirus: 12 persoane, internate în spitalele din Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.014 persoane...334

27 iul 11:06LocalCIMITIRUL din COGEALAC, PLIN de GUNOAIE și BĂLĂRII

Dacă în urmă cu câteva zile Replica de Constanța trăgea un semnal de alarmă în privința stării deplorabile a...500

27 iul 00:09LocalNoi lucrări de modernizare a tramei stradale în zonele rezidențiale

Conform graficului de lucru, în această săptămână se va decoperta carosabilul pe străzile Dunării și Frigului....347

27 iul 00:11LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Lumina!

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, miercuri – 28 iulie 2021, în intervalul orar 09.00 – 18.00, în...243

27 iul 00:11LocalALERTĂ! Tentativă de suicid în Constanța!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină luni, 26 iulie a.c., în Constanța, după ce o...906

27 iul 00:11LocalŞOFER AMENDAT după ce a parcat pe SPAŢIUL VERDE, chiar sub SEMNUL care interzicea acest lucru

521

Politică
27 iul 00:00PoliticăPSD îi cere premierului Cîţu să se retragă din Guvern până la Congresul PNL

Partidul Social Democrat îi solicită premierului Florin Cîţu să facă "un pas în spate" şi să-şi delege...174

27 iul 17:00PoliticăBarna: Voi propune un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxă pentru vaccinarea anti-COVID

Vicepremierul Dan Barna a anunţat, luni, că va propune premierului Florin Cîţu un parteneriat la nivelul Guvernului...143

27 iul 00:00PoliticăPSD atacă în instanţă starea de alertă instituită în Sectorul 1 din cauza gunoaielor

117

27 iul 00:00PoliticăBarna: Delegaţii la Congresul USR PLUS trebuie să fie vaccinaţi anti-COVID; altfel, vor fi înlocuiţi de supleanţi

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat, luni, că toţi delegaţii la Congresul partidului vor trebui să fie...171

27 iul 00:00PoliticăMAE: România a acordat 300.000 de euro pentru consolidarea independenţei mass-media din R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe a efectuat plata unei contribuţii voluntare în valoare de 300.000 de euro prin European...114

27 iul 00:00PoliticăDan Barna: Sper ca Roşia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO

112

Interviuri
24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...1700

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11085

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

1390

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2109

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a...2597

24 iun 23:15InterviuriANTONIADIS: Ai fost la PUTERE și acum spui că NU e nimic bine... mie mi-ar fi RUȘINE. VIDEO

3412

Monden
27 iul 00:00Monden"Van Damme e un om haios, nu are figuri". Joseph Hadad, detalii despre revederea cu actorul, după 16 ani

Care e legătura dintre Chef Joseph Hadad și Jean Claude Van Damme? Revenirea actorului american în țara noastră a...194

27 iul 00:00MondenMegan Fox a dezvăluit de ce nu mai bea alcool deloc

Megan Fox a dezvăluit recent de ce nu mai pune alcool în gură. Diva a decis să renunțe la băutură după o seară...262

27 iul 00:00MondenOrlando Bloom și-a găsit cel mai pufos și scump “antrenor de fitness” din lume

179

Mapamond
27 iul 00:00MapamondChina cere SUA să înceteze "demonizarea" sa, în cursul unei vizite a unui înalt oficial american

Relaţiile dintre Statele Unite şi China se află "într-un impas" şi Washingtonul trebuie să înceteze "demonizarea"...110

27 iul 00:00MapamondChina: 76 noi cazuri de COVID-19, un record zilnic din luna ianuarie

China a raportat luni 76 de noi cazuri de COVID-19, un număr record din luna ianuarie, cea mai mare parte dintre...111

27 iul 00:00MapamondGrecia: 25 de arestări după un protest anti-vaccinare

103

27 iul 00:00MapamondCoronavirus: Algeria va produce vaccinul chinezesc Sinovac

Algeria va produce la nivel local vaccinul anticoronavirus al companiei chineze Sinovac, a indicat sâmbătă Ministerul...101

27 iul 11:17MapamondA treia doză de vaccin anti-COVID-19, luată în calcul în SUA cu prioritate pentru pacienţii cei mai vulnerabili

Persoanele care urmează tratamente ori au patologii ce afectează sistemul imunitar ar putea avea nevoie de o a treia...305

27 iul 11:18MapamondSute de locuitori, evacuaţi în urma unui incendiu de vegetaţie de pe insula Sardinia din Italia

216

Sănătate
27 iul 00:00SănătateCe sunt leguminoasele? Tipuri, beneficii, informații nutriționale, metode de gătit

Leguminoasele sunt baza dietei mediteraneene. Pe lângă beneficiile recunoscute pentru pierderea în greutate, acestea...118

27 iul 00:00SănătateExercițiile fizice, rol protector împotriva formelor grave de COVID-19?

Un studiu apărut în British Journal of Sports Medicine sugerează că exercițiile fizice de rutină pot ajuta...119

27 iul 00:00SănătateCele mai bune vitamine pentru pielea ta

136

27 iul 00:00SănătateCum îți dai seama că folosești prea multă sare: 6 simptome care te dau de gol

Ți se întâmplă din ce în ce mai des să observi că ai ochii umflați și că inelele încep să îți iasă greu...178

27 iul 00:00SănătateTotul despre complexul de vitamine B

Complexul de vitamine B face referire la toate vitaminele solubile în apă, în afară de vitamina C. Este vorba despre...132

27 iul 00:00SănătateDacă valoarea colesterolului e mare, ai voie să mănânci lactate, ouă, brânză și carne?

În cazul în care nu ești sigur dacă ouăle, carnea și produsele lactate sunt dăunătoare în cazul tău, pentru...170

27 iul 00:00SănătateDe câtă vacanță avem, de fapt, nevoie

Vacanța ne ajută să ne relaxăm, să ieșim din ritmul cotidian și, de multe ori, să ne regăsim motivația și...140

27 iul 11:20SănătateCompetiţia pentru crearea unei pastile anti-COVID-19 se intensifică

Competiţia între companiile farmaceutice pentru dezvoltarea unui tratament anti-COVID-19 sub formă de pastile se...424

27 iul 11:22SănătateDoi soţi, salvaţi în ultima clipă după ce au mâncat şuncă şi s-au îmbolnăvit de botulism

639

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT