REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Povestea autobuzului transformat în cabinet senatorial mobil: Moga-mobilul

Povestea autobuzului transformat în cabinet senatorial mobil: Moga-mobilul

Replica API 25 octombrie 2012 | 00:00 539

Tot confortul, pe patru roţi, în campania electorală

Tot confortul, pe patru roţi, în campania electorală

Social democratul Nicolae Moga, senatorul Colegiului uninominal 2, împlineşte, azi, 25 octombrie a.c., 60 de ani. Potrivit biografiei sale, Nicolae Moga este membru fondator al Universităţii "Ovidius", al Universităţii "Andrei Şaguna", iar între 1991 şi 1993 a fost subprefect al judeţului Constanţa. Este membru al PSD Constanţa din anul 2003 şi toată activitatea sa de parlamentar este legată strâns de Moga-mobil, un cabinet mobil cu ajutorul căruia ajunge în toate localităţile din colegiul său, la audienţe. Fără acest autobuz senatorul susţine că nu ar fi făcut nimic în aceşti patru ani de mandat, ar fi fost un parlamentar neinformat, care nu ar fi putut să cunoască realitatea din judeţul Constanţa. Senatorul susţine că politica trebuie făcută în mod eficient pentru oamenii neputincioşi, iar contactul cu ei este extrem de important în activitatea sa. "Tot succesul meu de parlamentar constă în Moga-mobil", a mărturisit, pentru "Replica", senatorul Moga.

Reporter: Care este istoria Moga-mobilului, autobuzul cu care vă deplasaţi la toate acţiunile?

Nicolae Moga: Primul Moga-mobil a fost un autobuz vechi, din 1969-1970. Cu el am făcut două curse. Consilierul meu, Aurel Mitran, a găsit acest autobuz, cel de-al doilea Moga-mobil, în curtea fabricii Daewoo de la Craiova. Ne-am deplasat la Craiova, l-am văzut împreună, stătea acolo de şapte ani. Mie mi-a plăcut, pentru că este retro. Are motorizare GM, ca în filmele americane. Este un autobuz sănătos, monitorizare foarte bună, consum extraordinar de mic, 20l/100 km. Împreună l-am bibilit. Am amenajat un cabinet, pentru a sta de vorbă cu oamenii, la drum lung ne putem şi odihni în el. Când l-am luat avea aproximativ 50 mii de km, iar acum are 150 de mii de km. A făcut săracul şi campanii electorale şi campanii prezidenţiale. Este cel mai important lucru pentru mine. Cu el mă pot deplasa oriunde. Am fost cu echipa în satul Carvăn, care aparţine de comuna Lipniţa, la graniţa cu Bulgaria, ploua intens, a venit o viitură mare şi am trecut cu el printr-o apă de 1,5, metri. Sunt extrem de satisfăcut de el.

Rep.: Ce are în dotare Moga-mobilul?

N.M.: Am păstrat tapiţeria, instalaţia. Are 22 de locuri, instalaţie de 220V, telefon, frigider, un sistem de climatizare foarte bun, două monitoare, instalaţie audio. Locurile din interiorul cabinetului nu sunt fixe, sunt demontabile. Aici urmărim filmările din timpul acţiunilor. Telefonul l-am montat mai mult pentru a avea acces la e-mail. În campania prezidenţială din 2007 am fost foarte mult în Ardeal şi în Oltenia. Atunci am făcut vreo 20 mii de km şi l-am folosit şi pe post de dormitor. A fost campanie obositoare, fără satisfacţii. Cu el poţi să mergi la acţiuni cu toată echipa. Fiind multe persoane, ar fi însemnat să ne deplasăm în teren cu mai multe maşini şi nu poţi să mergi la ţară ca la nuntă. Ideea a venit din necesitate. Nu este uşor pentru un parlamentar să facă acest lucru, dar nu este nici greu. Are toate autorizaţiile. Să poţi utiliza un astfel de autobuz trebuie să ai toate licenţele necesare şi toate taxele plătite. Nu îmi permit să nu am vreo taxă plătită. Şi aici nu mă refer la rovinietă, ci la taxele de transport persoane. Am beneficiat de faptul că domnul Mitran este specialist, are firmă care se ocupă de aşa ceva, are toate autorizaţiile necesare, şi eu l-am luat în comodat. Plătim motorina şi taxele necesare, costurile sunt foarte mici. Cu Moga-mobilul putem să ajungem la oameni. Acesta a fost scopul când a fost cumpărat. Când am devenit parlamentar m-am gândit că am 160 de mii de oameni şi nu ştiam unde să-mi fac un cabinet. Iniţial m-am gândit să-mi deschid vreo 3-4 cabinete. Însă, după primele deplasări în teren, când am observat că între satele din comuna Lipniţa sunt 57 de km, sate care nu au farmacie, am zis că nu au cum să ajungă oamenii la mine şi că trebuie să ajung eu la ei. Am ajuns de două ori, în fiecare sat, dar nu este suficient. Cel mai important lucru este că am fost acolo şi am constatat realitatea, pe care mulţi dintre colegii mei nu o cunosc. La Parlament, prin luările de poziţie, se vede de la 7 km că vorbesc în necunoştinţă de cauză. Noi am făcut şi o simbioză între programele Consiliului Judeţean Constanţa şi cele ale primarilor. Când merg la ţară, anunţăm primarii, medicii de familie, poliţiştii, pentru că vrem să cunoaştem toate problemele. Din nefericire, 20% din problemele oamenilor sunt legate strict de administraţie, de pământ, locuri de muncă. În teren merg cu directorul Casei de Pensii, cu reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Ei nu vin din obligaţie, ci pentru că s-au legat foarte mult de ceea ce au văzut. Moga-mobilul este în totalitate din inox şi cred că şi copii, copiilor noştri vor beneficia de el.

Rep.: Cum ar fi fost aceşti patru ani de mandat fără Moga-mobil?

N.M.: Nu am fi făcut nimic fără Moga-mobil. Eram un parlamentar care nu cunoştea problemele oamenilor. Am lucrat pe şantiere, am fost în judeţul acesta, dar nu puteam să ajung în profunzime. Cu Moga-mobilul am ajuns în satul românesc, în căminul omului, la gospodăria ţărănească. Este foarte important să ai contact cu omul. Nici nu pot să-i acuz pe ceilalţi parlamentari. La oraş nu poţi să faci lucrul acesta. Şi eu am oraşe, respectiv Mangalia, Negru Vodă, Ovidiu, Murfatlar, Băneasa, dar la ţară vezi realitatea. Acolo sunt oamenii care nu au unde să doarmă, acolo sunt necazurile foarte mari, pentru că, resursele sunt foarte mici, gospodăria românească s-a distrus. De aceea spuneam că avem nevoie de un program guvernamental pe termen lung, 10-15 ani. Un guvern sănătos, cu gândire sănătoasă, să refacem satul românesc. Oamenii au avut ocazia să plece de la sat la oraş, unde se trăieşte greu. Întreţinerea la un apartament, cu două camere, este extraordinar de mare. La gospodăria ţărănească ai posibilitatea să creşti un animal, să cultivi legume, să poţi trăi.

Rep.: Revenind la Moga-mobil. În ce an a fost fabricat şi cât v-a costat toată această investiţie?

N.M.: Autocarul a fost plătit de către consilierul meu. A fost achiziţionat de firma lui. Eu plătesc doar motorina şi costurile legate de micile întreţineri. Însă, din fericire, nu a avut nici o defecţiune majoră, poate un bec, un far. De aceea sunt extraordinar de mulţumit. Nu este uzat, dar este bătrân, din 1988. Dacă îmi luam un autocar modern, şi întreţinerea era mult mai costisitoare. Sunt mândru de Moga-mobil. Mi-am făcut treaba cu el. Fără el nu aş putea să-mi desfăşor activitatea de parlamentar. Colegiul meu are peste 60% din suprafaţa judeţului Constanţa. Colegiul Uninominal 2 ţine de la Ovidiu până la Ostrov şi de la Ostrov până la Mangalia. Nu aveam cum să ajung peste tot. Acum nu numai că am învăţat drumurile de comune, de sate, dar ajung şi peste dealuri. Ducându-mă dintr-o parte în alta, am descoperit adevăratele fructe româneşti. Din nefericire, agricultura, pomicultura, la nivel naţional, nu este ajutată. La Constanţa se încearcă să se dezvolte un program pentru legume şi fructe româneşti. Trecând peste dealuri am descoperit asociaţii, livezi, pe care nu le cunoşteam. Înfiinţarea perdelor forestiere are un rol important. După estimările specialiştilor, cam 20% ţin umiditate pământului. Acest program, făcut de CJC, este extraordinar, dar trăiesc cu un regret. Dacă electoratul o să creadă de cuviinţă să mai stau patru ani în Parlamentul României, vom încerca să ajutăm agricultura, cea mai importantă latură economică pentru România. De aici ne dezvoltăm, de aici mâncăm. Firmele străine au făcut mall-uri, supermarket-uri, şi aduc produse din străinătate şi tot profitul se duce afară, nu rămâne în ţară. Mâncarea din ziua de azi conţine toate E-urile, nu mai mâncăm sănătos şi asta se vede şi la dezvoltarea copiilor. Lucrurile acestea trebuiesc rezolvate într-un fel. Politica se face pentru om.

Rep.: Aveţi o bijuterie de autobuz destul de confortabilă. Ce aţi dori să mai înbunătăţiţi la Moga-mobil?

N.M.: Este unic. Aşa zice lumea. Ştiu că primul Moga-mobil consilierul meu l-a vândut unui coleg de la Ploieşti. Nu am ce să mai îmbunătăţesc. A fost făcut bine de coreeni, după patentul american. Toată activitatea mea parlamentară se leagă de acest Moga-mobil.

Rep.: Ce spun colegii parlamentari? Îşi doresc şi ei un astfel de autobuz?

N.M.: În Constanţa sunt două colegii la ţară, Colegiul 1 şi Colegiul 2. Pe Colegiul 1 Senat este domnul Puiu Haşotti, pe partea de nord, şi eu sunt pe Colegiul 2 Senat, pe partea de sud. Alexandru Mazăre are Colegiul 3, însemnând trei sferturi din Constanţa. Are zona de Eforie, Techirghiol, Topraisar. Nu am participat la împărţirea colegiilor, dar din colegiul meu lipseşte o bucată. Parcă ar fi muşcat cineva din el. Este vorba de Medgidia. Am fost într-un sat unde medicul şi poliţistul nu ajunsese de doi ani. Toţi locuitorii, vreo 290, au venit la mine din dorinţa de a pune mâna pe un parlamentar. Parlamentarii de oraş nu se pot plimba cu aşa ceva prin Constanţa. Dacă eram parlamentar de oraş, îmi luam încălţări mai sănătoase şi mergeam din bloc în bloc, pe jos. La Constanţa poţi să faci 5 blocuri pe zi. Cum vine poştaşul. Fiecare face cum crede de cuviinţă, dar să se aplece către om. Nu este treaba mea să dau proteze, dar treaba cui este? Când vezi că nu poate să-i ajute nimeni, când vezi că primarul este indolent, intervin. Oamenii ajung la disperare, se ceartă pentru un metru de pemânt, la primar nu găsesc uşa deschisă. Trebuie să ai înclinaţie să te apropii de om.

Rep.: Câţi oameni au trecut prin cabinetul mobil, în cei patru ani de activitate?

N.M.: Mulţi. Nu i-am numărat. Moga-mobilul este un instrument de lucru.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218