rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 8 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Tot confortul, pe patru roţi, în campania electorală

Povestea autobuzului transformat în cabinet senatorial mobil: Moga-mobilul

Social democratul Nicolae Moga, senatorul Colegiului uninominal 2, împlineşte, azi, 25 octombrie a.c., 60 de ani. Potrivit biografiei sale, Nicolae Moga este membru fondator al Universităţii "Ovidius", al Universităţii "Andrei Şaguna", iar între 1991 şi 1993 a fost subprefect al judeţului Constanţa. Este membru al PSD Constanţa din anul 2003 şi toată activitatea sa de parlamentar este legată strâns de Moga-mobil, un cabinet mobil cu ajutorul căruia ajunge în toate localităţile din colegiul său, la audienţe. Fără acest autobuz senatorul susţine că nu ar fi făcut nimic în aceşti patru ani de mandat, ar fi fost un parlamentar neinformat, care nu ar fi putut să cunoască realitatea din judeţul Constanţa. Senatorul susţine că politica trebuie făcută în mod eficient pentru oamenii neputincioşi, iar contactul cu ei este extrem de important în activitatea sa. "Tot succesul meu de parlamentar constă în Moga-mobil", a mărturisit, pentru "Replica", senatorul Moga.

Reporter: Care este istoria Moga-mobilului, autobuzul cu care vă deplasaţi la toate acţiunile?

Nicolae Moga: Primul Moga-mobil a fost un autobuz vechi, din 1969-1970. Cu el am făcut două curse. Consilierul meu, Aurel Mitran, a găsit acest autobuz, cel de-al doilea Moga-mobil, în curtea fabricii Daewoo de la Craiova. Ne-am deplasat la Craiova, l-am văzut împreună, stătea acolo de şapte ani. Mie mi-a plăcut, pentru că este retro. Are motorizare GM, ca în filmele americane. Este un autobuz sănătos, monitorizare foarte bună, consum extraordinar de mic, 20l/100 km. Împreună l-am bibilit. Am amenajat un cabinet, pentru a sta de vorbă cu oamenii, la drum lung ne putem şi odihni în el. Când l-am luat avea aproximativ 50 mii de km, iar acum are 150 de mii de km. A făcut săracul şi campanii electorale şi campanii prezidenţiale. Este cel mai important lucru pentru mine. Cu el mă pot deplasa oriunde. Am fost cu echipa în satul Carvăn, care aparţine de comuna Lipniţa, la graniţa cu Bulgaria, ploua intens, a venit o viitură mare şi am trecut cu el printr-o apă de 1,5, metri. Sunt extrem de satisfăcut de el.

Rep.: Ce are în dotare Moga-mobilul?

N.M.: Am păstrat tapiţeria, instalaţia. Are 22 de locuri, instalaţie de 220V, telefon, frigider, un sistem de climatizare foarte bun, două monitoare, instalaţie audio. Locurile din interiorul cabinetului nu sunt fixe, sunt demontabile. Aici urmărim filmările din timpul acţiunilor. Telefonul l-am montat mai mult pentru a avea acces la e-mail. În campania prezidenţială din 2007 am fost foarte mult în Ardeal şi în Oltenia. Atunci am făcut vreo 20 mii de km şi l-am folosit şi pe post de dormitor. A fost campanie obositoare, fără satisfacţii. Cu el poţi să mergi la acţiuni cu toată echipa. Fiind multe persoane, ar fi însemnat să ne deplasăm în teren cu mai multe maşini şi nu poţi să mergi la ţară ca la nuntă. Ideea a venit din necesitate. Nu este uşor pentru un parlamentar să facă acest lucru, dar nu este nici greu. Are toate autorizaţiile. Să poţi utiliza un astfel de autobuz trebuie să ai toate licenţele necesare şi toate taxele plătite. Nu îmi permit să nu am vreo taxă plătită. Şi aici nu mă refer la rovinietă, ci la taxele de transport persoane. Am beneficiat de faptul că domnul Mitran este specialist, are firmă care se ocupă de aşa ceva, are toate autorizaţiile necesare, şi eu l-am luat în comodat. Plătim motorina şi taxele necesare, costurile sunt foarte mici. Cu Moga-mobilul putem să ajungem la oameni. Acesta a fost scopul când a fost cumpărat. Când am devenit parlamentar m-am gândit că am 160 de mii de oameni şi nu ştiam unde să-mi fac un cabinet. Iniţial m-am gândit să-mi deschid vreo 3-4 cabinete. Însă, după primele deplasări în teren, când am observat că între satele din comuna Lipniţa sunt 57 de km, sate care nu au farmacie, am zis că nu au cum să ajungă oamenii la mine şi că trebuie să ajung eu la ei. Am ajuns de două ori, în fiecare sat, dar nu este suficient. Cel mai important lucru este că am fost acolo şi am constatat realitatea, pe care mulţi dintre colegii mei nu o cunosc. La Parlament, prin luările de poziţie, se vede de la 7 km că vorbesc în necunoştinţă de cauză. Noi am făcut şi o simbioză între programele Consiliului Judeţean Constanţa şi cele ale primarilor. Când merg la ţară, anunţăm primarii, medicii de familie, poliţiştii, pentru că vrem să cunoaştem toate problemele. Din nefericire, 20% din problemele oamenilor sunt legate strict de administraţie, de pământ, locuri de muncă. În teren merg cu directorul Casei de Pensii, cu reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Ei nu vin din obligaţie, ci pentru că s-au legat foarte mult de ceea ce au văzut. Moga-mobilul este în totalitate din inox şi cred că şi copii, copiilor noştri vor beneficia de el.

Rep.: Cum ar fi fost aceşti patru ani de mandat fără Moga-mobil?

N.M.: Nu am fi făcut nimic fără Moga-mobil. Eram un parlamentar care nu cunoştea problemele oamenilor. Am lucrat pe şantiere, am fost în judeţul acesta, dar nu puteam să ajung în profunzime. Cu Moga-mobilul am ajuns în satul românesc, în căminul omului, la gospodăria ţărănească. Este foarte important să ai contact cu omul. Nici nu pot să-i acuz pe ceilalţi parlamentari. La oraş nu poţi să faci lucrul acesta. Şi eu am oraşe, respectiv Mangalia, Negru Vodă, Ovidiu, Murfatlar, Băneasa, dar la ţară vezi realitatea. Acolo sunt oamenii care nu au unde să doarmă, acolo sunt necazurile foarte mari, pentru că, resursele sunt foarte mici, gospodăria românească s-a distrus. De aceea spuneam că avem nevoie de un program guvernamental pe termen lung, 10-15 ani. Un guvern sănătos, cu gândire sănătoasă, să refacem satul românesc. Oamenii au avut ocazia să plece de la sat la oraş, unde se trăieşte greu. Întreţinerea la un apartament, cu două camere, este extraordinar de mare. La gospodăria ţărănească ai posibilitatea să creşti un animal, să cultivi legume, să poţi trăi.

Rep.: Revenind la Moga-mobil. În ce an a fost fabricat şi cât v-a costat toată această investiţie?

N.M.: Autocarul a fost plătit de către consilierul meu. A fost achiziţionat de firma lui. Eu plătesc doar motorina şi costurile legate de micile întreţineri. Însă, din fericire, nu a avut nici o defecţiune majoră, poate un bec, un far. De aceea sunt extraordinar de mulţumit. Nu este uzat, dar este bătrân, din 1988. Dacă îmi luam un autocar modern, şi întreţinerea era mult mai costisitoare. Sunt mândru de Moga-mobil. Mi-am făcut treaba cu el. Fără el nu aş putea să-mi desfăşor activitatea de parlamentar. Colegiul meu are peste 60% din suprafaţa judeţului Constanţa. Colegiul Uninominal 2 ţine de la Ovidiu până la Ostrov şi de la Ostrov până la Mangalia. Nu aveam cum să ajung peste tot. Acum nu numai că am învăţat drumurile de comune, de sate, dar ajung şi peste dealuri. Ducându-mă dintr-o parte în alta, am descoperit adevăratele fructe româneşti. Din nefericire, agricultura, pomicultura, la nivel naţional, nu este ajutată. La Constanţa se încearcă să se dezvolte un program pentru legume şi fructe româneşti. Trecând peste dealuri am descoperit asociaţii, livezi, pe care nu le cunoşteam. Înfiinţarea perdelor forestiere are un rol important. După estimările specialiştilor, cam 20% ţin umiditate pământului. Acest program, făcut de CJC, este extraordinar, dar trăiesc cu un regret. Dacă electoratul o să creadă de cuviinţă să mai stau patru ani în Parlamentul României, vom încerca să ajutăm agricultura, cea mai importantă latură economică pentru România. De aici ne dezvoltăm, de aici mâncăm. Firmele străine au făcut mall-uri, supermarket-uri, şi aduc produse din străinătate şi tot profitul se duce afară, nu rămâne în ţară. Mâncarea din ziua de azi conţine toate E-urile, nu mai mâncăm sănătos şi asta se vede şi la dezvoltarea copiilor. Lucrurile acestea trebuiesc rezolvate într-un fel. Politica se face pentru om.

Rep.: Aveţi o bijuterie de autobuz destul de confortabilă. Ce aţi dori să mai înbunătăţiţi la Moga-mobil?

N.M.: Este unic. Aşa zice lumea. Ştiu că primul Moga-mobil consilierul meu l-a vândut unui coleg de la Ploieşti. Nu am ce să mai îmbunătăţesc. A fost făcut bine de coreeni, după patentul american. Toată activitatea mea parlamentară se leagă de acest Moga-mobil.

Rep.: Ce spun colegii parlamentari? Îşi doresc şi ei un astfel de autobuz?

N.M.: În Constanţa sunt două colegii la ţară, Colegiul 1 şi Colegiul 2. Pe Colegiul 1 Senat este domnul Puiu Haşotti, pe partea de nord, şi eu sunt pe Colegiul 2 Senat, pe partea de sud. Alexandru Mazăre are Colegiul 3, însemnând trei sferturi din Constanţa. Are zona de Eforie, Techirghiol, Topraisar. Nu am participat la împărţirea colegiilor, dar din colegiul meu lipseşte o bucată. Parcă ar fi muşcat cineva din el. Este vorba de Medgidia. Am fost într-un sat unde medicul şi poliţistul nu ajunsese de doi ani. Toţi locuitorii, vreo 290, au venit la mine din dorinţa de a pune mâna pe un parlamentar. Parlamentarii de oraş nu se pot plimba cu aşa ceva prin Constanţa. Dacă eram parlamentar de oraş, îmi luam încălţări mai sănătoase şi mergeam din bloc în bloc, pe jos. La Constanţa poţi să faci 5 blocuri pe zi. Cum vine poştaşul. Fiecare face cum crede de cuviinţă, dar să se aplece către om. Nu este treaba mea să dau proteze, dar treaba cui este? Când vezi că nu poate să-i ajute nimeni, când vezi că primarul este indolent, intervin. Oamenii ajung la disperare, se ceartă pentru un metru de pemânt, la primar nu găsesc uşa deschisă. Trebuie să ai înclinaţie să te apropii de om.

Rep.: Câţi oameni au trecut prin cabinetul mobil, în cei patru ani de activitate?

N.M.: Mulţi. Nu i-am numărat. Moga-mobilul este un instrument de lucru.

Alexandra VASILE

joi, 25 octombrie 201246
Comentarii
mai mult...Replica
8 mar 20:13ReplicaLegea BUGETULUI şi cea a asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, PROMULGATE

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea bugetului de stat pe anul 2021, a anunţat Administraţia...303

8 mar 16:17ReplicaSCANDAL SÂNGEROS, între doi tineri, la Năvodari. Unul a fost ÎNJUNGHIAT în ABDOMEN2850
8 mar 13:14ReplicaVEŞTI BUNE! SCĂDERE a INCIDENŢEI pe MUNICIPIU până la 2,632034
8 mar 13:03ReplicaDoliu în lumea muzicii rock! Adi Bărar, fondator al trupei Cargo, a murit

Chitaristul şi compozitorul Adi Bărar, fondator al trupei rock Cargo, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, potrivit...1723

8 mar 00:24ReplicaMai multe PRIMĂRII ar putea intra în FALIMENT din cauza EOLIENELOR7709
8 mar 00:34ReplicaItalienii de la FinCoGeRo vor să MOARĂ cu PRIMĂRIA Constanța de gât5026
8 mar 23:07ReplicaA OCUPAT PATRU locuri de PARCARE destinate persoanelor cu HANDICAP

Pentru anumiţi şoferi din Constanţa se pare că nu prea există reguli când vine vorba de parcare. Constănțenii nu...2578

8 mar 00:39ReplicaNăstase, după ce Iohannis i-a cerut lui Stelian Ion să găsească soluții în dosarul 10 august: 'Nu ne mai miră nimic'1429
8 mar 07:41ReplicaCONDAMNAT după ce a ”DANSAT” cu PISTOLUL la o PETRECERE1539
8 mar 00:13ReplicaTÂLHAR de MESERIE, trimis din nou după gratii

Filmele artistice și serialele din ultimul timp abundă în scenarii care mai de care mai fanteziste prin care să...870

8 mar 00:13ReplicaVREME SCHIMBĂTOARE la început de săptămână, la CONSTANȚA1060
8 mar 23:09ReplicaDouă autoturisme AVARIATE de un şofer BEAT şi fără PERMIS1160
Vremea
5.1°5.1° - 6.4° luni, 8 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 64%
Vânt: 2.42 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/49273102959
5/402052173828
joker1418131242
Horoscop
mai mult...SPSportRT
8 mar 00:00SportLiverpool, a șasea înfrângere consecutivă pe Anfield (0-1 vs Fulham)

Liverpool nu reușește să pună capăt seriei de meciuri fără victorie pe Anfield. Echipa pregătită de Jurgen...399

8 mar 00:00SportManchester City vs Manchester United 0-2 / "Cetățenii", învinși după 28 de meciuri

Seria câștigătoare a celor de la Manchester City a luat sfârșit. Formația pregătită de Pep Guardiola a pierdut,...428

8 mar 00:00SportATP Rotterdam: Andrey Rublev a câștigat al optulea titlu al carierei

Andrey Rublev, locul 8 mondial, a câştigat, duminică, turneul ATP 500 de la Rotterdam, după ce l-a învins în...370

8 mar 00:00SportAtletico Madrid vs Real Madrid 1-1 / Benzema a egalat în minutul 88

Atletico Madrid și Real Madrid au terminat la egalitate, duminică, scor 1-1, derbiul disputat în etapa a 26-a din La...392

Local
8 mar 23:17LocalAdministratorul cafenelei Kuydo, AMENDAT de polițiști

Polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia au organizat, duminică, 7 martie a.c. în jurul orei 16.30, o...1519

8 mar 23:17LocalZeci de şoferi din Constanţa, amendaţi şi lăsaţi fără permis

În perioada 5-7 martie, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier au...1403

8 mar 13:04LocalO femeie a AMENINȚAT că-și OMOARĂ COPILUL

Un bărbat din Constanța a solicitat, luna aceasta, un ordin de protecție pentru fosta soție, în baza unui conflict...1037

8 mar 23:16LocalHANUL cu PEȘTE din Mamaia Nord, AMENDAT de POLIȚIȘTI

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au organizat o...3866

8 mar 23:16LocalIncidența cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 2,83

Potrivit informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Constanța, rata de infectare la nivelul județului...1424

8 mar 23:17LocalCovid-19: 81 de noi CAZURI la Constanța

1635

Politică
8 mar 00:00PoliticăTomac acuză un sabotaj la adresa PMP: Noi am făcut pragul, dar celelalte partide au validat un rezultat incorect

Fostul preşedinte al Partidului Mişcarea Populară Eugen Tomac se declară convins, duminică, la congresul...494

8 mar 00:00PoliticăAdrian Năstase, despre lupta pentru putere în PNL: Va fi o confruntare Cîțu-Orban

Fostul premier Adrian Năstase a anunțat duminică, la Antena3, că între Florin Cîțu și Ludovic Orban va fi o...456

8 mar 00:00PoliticăDiana Șoșoacă revine în forță: Vă voi face dosare penale de nu veți putea duce!

568

8 mar 00:00PoliticăCristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP şi desemnat candidat al partidului la prezidenţialele din 2024

Cristian Diaconescu a fost ales, duminică, în funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP), în...469

8 mar 00:00PoliticăAdrian Năstase profețește: 'Coaliția va forma guverne în cascadă'

Fostul premier Adrian Năstase a declarat duminică, la Antena3, că liderii coaliției vor forma „guverne în...461

8 mar 22:06PoliticăRaed Arafat, despre un lockdown total: Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide

1363

Interviuri
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...1391

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...3546

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

5673

3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit...1736

26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...2003

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

3336

Monden
8 mar 00:00MondenPamela Anderson își vinde vila din Malibu pentru o sumă fabuloasă: unde se va mută actrița

Pamela Anderson, care s-a căsătorit recent cu garda sa de corp, vinde pentru 15 milioane de dolari casa ei din Malibu...483

8 mar 00:00MondenConcert UB40 feat. Ali Campbell şi Astro, programat în iulie la la Sala Palatului din Bucureşti

Un concert UB40 feat. Ali Campbell şi Astro este programat să aibă loc în luna iulie, la Sala Palatului din...324

8 mar 00:00MondenAda Solomon, după reuşita la Berlinală: „Cu un titlu ca acesta putem să stârnim curiozitatea“

330

Mapamond
8 mar 00:00MapamondIrakul declară 6 martie zi naţională de toleranţă, după vizita papei Francisc

După întrevederea care a avut loc sâmbătă între papa Francisc şi marele ayatollah şiit Ali al-Sistani, premierul...314

8 mar 00:00MapamondCoronavirus: Noua Zeelandă relaxează restricţiile în cel mai mare oraş din ţară

Restricţiile din cauza coronavirusului în cel mai mare oraş din Noua Zeelandă, Auckland, au fost relaxate duminică,...342

8 mar 00:00MapamondCoronavirus - Merck: Teste promiţătoare pentru un medicament pe cale orală

373

Sănătate
8 mar 00:00SănătateTrenduri în fitness în 2021. Cum s-a schimbat modul în care facem mișcare?

Pe lângă numeroasele schimbări survenite în 2020, s-a transformat și modul în care facem mișcare. Cu mai mulți...337

8 mar 00:00SănătateCe să mănânci ca să trăiești mai mult?

Ceea ce mâncăm are un impact considerabil asupra sănătății și longevității noastre, mai ales pentru că, prin...440

8 mar 00:00SănătateTotul despre alergia la antibiotice

308

8 mar 00:00SănătateDe ce ai două menstruații într-o singură lună?

Ciclul menstrual durează, în medie, 28 de zile, dar poate varia de la femeie la femeie. Intervalul menstrual sau...387

8 mar 00:00SănătateProdusele cosmetice anti-poluare sunt un mit sau chiar funcționează?

Produsele cosmetice anti-poluare au devenit un trend popular în Asia, răspândindu-se, apoi, peste tot în lume....331

8 mar 00:00SănătateConstipația: cauze, simptome, tratament

Chiar dacă foarte multă lume suferă de constipație, statisticile spun că această problemă apare cu precădere la...426

8 mar 19:48SănătateSucuri raw și smoothie-uri pentru un ficat sănătos

Orice mâncăm sau bem este procesat de ficat și transformat în diverse substanțe chimice de care organismul are sau...351

8 mar 00:00SănătateStudiu: Imunoterapia cu „celule tinere”, opțiune promițătoare împotriva cancerului

Un nou studiu sugerează că vârsta anumitor celule imunitare utilizate în imunoterapie joacă un rol în cât de...339

8 mar 00:00SănătateStudiu: Privarea de somn cauzează gândirea negativă

341

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT