rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Tot confortul, pe patru roţi, în campania electorală

Povestea autobuzului transformat în cabinet senatorial mobil: Moga-mobilul

Social democratul Nicolae Moga, senatorul Colegiului uninominal 2, împlineşte, azi, 25 octombrie a.c., 60 de ani. Potrivit biografiei sale, Nicolae Moga este membru fondator al Universităţii "Ovidius", al Universităţii "Andrei Şaguna", iar între 1991 şi 1993 a fost subprefect al judeţului Constanţa. Este membru al PSD Constanţa din anul 2003 şi toată activitatea sa de parlamentar este legată strâns de Moga-mobil, un cabinet mobil cu ajutorul căruia ajunge în toate localităţile din colegiul său, la audienţe. Fără acest autobuz senatorul susţine că nu ar fi făcut nimic în aceşti patru ani de mandat, ar fi fost un parlamentar neinformat, care nu ar fi putut să cunoască realitatea din judeţul Constanţa. Senatorul susţine că politica trebuie făcută în mod eficient pentru oamenii neputincioşi, iar contactul cu ei este extrem de important în activitatea sa. "Tot succesul meu de parlamentar constă în Moga-mobil", a mărturisit, pentru "Replica", senatorul Moga.

Reporter: Care este istoria Moga-mobilului, autobuzul cu care vă deplasaţi la toate acţiunile?

Nicolae Moga: Primul Moga-mobil a fost un autobuz vechi, din 1969-1970. Cu el am făcut două curse. Consilierul meu, Aurel Mitran, a găsit acest autobuz, cel de-al doilea Moga-mobil, în curtea fabricii Daewoo de la Craiova. Ne-am deplasat la Craiova, l-am văzut împreună, stătea acolo de şapte ani. Mie mi-a plăcut, pentru că este retro. Are motorizare GM, ca în filmele americane. Este un autobuz sănătos, monitorizare foarte bună, consum extraordinar de mic, 20l/100 km. Împreună l-am bibilit. Am amenajat un cabinet, pentru a sta de vorbă cu oamenii, la drum lung ne putem şi odihni în el. Când l-am luat avea aproximativ 50 mii de km, iar acum are 150 de mii de km. A făcut săracul şi campanii electorale şi campanii prezidenţiale. Este cel mai important lucru pentru mine. Cu el mă pot deplasa oriunde. Am fost cu echipa în satul Carvăn, care aparţine de comuna Lipniţa, la graniţa cu Bulgaria, ploua intens, a venit o viitură mare şi am trecut cu el printr-o apă de 1,5, metri. Sunt extrem de satisfăcut de el.

Rep.: Ce are în dotare Moga-mobilul?

N.M.: Am păstrat tapiţeria, instalaţia. Are 22 de locuri, instalaţie de 220V, telefon, frigider, un sistem de climatizare foarte bun, două monitoare, instalaţie audio. Locurile din interiorul cabinetului nu sunt fixe, sunt demontabile. Aici urmărim filmările din timpul acţiunilor. Telefonul l-am montat mai mult pentru a avea acces la e-mail. În campania prezidenţială din 2007 am fost foarte mult în Ardeal şi în Oltenia. Atunci am făcut vreo 20 mii de km şi l-am folosit şi pe post de dormitor. A fost campanie obositoare, fără satisfacţii. Cu el poţi să mergi la acţiuni cu toată echipa. Fiind multe persoane, ar fi însemnat să ne deplasăm în teren cu mai multe maşini şi nu poţi să mergi la ţară ca la nuntă. Ideea a venit din necesitate. Nu este uşor pentru un parlamentar să facă acest lucru, dar nu este nici greu. Are toate autorizaţiile. Să poţi utiliza un astfel de autobuz trebuie să ai toate licenţele necesare şi toate taxele plătite. Nu îmi permit să nu am vreo taxă plătită. Şi aici nu mă refer la rovinietă, ci la taxele de transport persoane. Am beneficiat de faptul că domnul Mitran este specialist, are firmă care se ocupă de aşa ceva, are toate autorizaţiile necesare, şi eu l-am luat în comodat. Plătim motorina şi taxele necesare, costurile sunt foarte mici. Cu Moga-mobilul putem să ajungem la oameni. Acesta a fost scopul când a fost cumpărat. Când am devenit parlamentar m-am gândit că am 160 de mii de oameni şi nu ştiam unde să-mi fac un cabinet. Iniţial m-am gândit să-mi deschid vreo 3-4 cabinete. Însă, după primele deplasări în teren, când am observat că între satele din comuna Lipniţa sunt 57 de km, sate care nu au farmacie, am zis că nu au cum să ajungă oamenii la mine şi că trebuie să ajung eu la ei. Am ajuns de două ori, în fiecare sat, dar nu este suficient. Cel mai important lucru este că am fost acolo şi am constatat realitatea, pe care mulţi dintre colegii mei nu o cunosc. La Parlament, prin luările de poziţie, se vede de la 7 km că vorbesc în necunoştinţă de cauză. Noi am făcut şi o simbioză între programele Consiliului Judeţean Constanţa şi cele ale primarilor. Când merg la ţară, anunţăm primarii, medicii de familie, poliţiştii, pentru că vrem să cunoaştem toate problemele. Din nefericire, 20% din problemele oamenilor sunt legate strict de administraţie, de pământ, locuri de muncă. În teren merg cu directorul Casei de Pensii, cu reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Ei nu vin din obligaţie, ci pentru că s-au legat foarte mult de ceea ce au văzut. Moga-mobilul este în totalitate din inox şi cred că şi copii, copiilor noştri vor beneficia de el.

Rep.: Cum ar fi fost aceşti patru ani de mandat fără Moga-mobil?

N.M.: Nu am fi făcut nimic fără Moga-mobil. Eram un parlamentar care nu cunoştea problemele oamenilor. Am lucrat pe şantiere, am fost în judeţul acesta, dar nu puteam să ajung în profunzime. Cu Moga-mobilul am ajuns în satul românesc, în căminul omului, la gospodăria ţărănească. Este foarte important să ai contact cu omul. Nici nu pot să-i acuz pe ceilalţi parlamentari. La oraş nu poţi să faci lucrul acesta. Şi eu am oraşe, respectiv Mangalia, Negru Vodă, Ovidiu, Murfatlar, Băneasa, dar la ţară vezi realitatea. Acolo sunt oamenii care nu au unde să doarmă, acolo sunt necazurile foarte mari, pentru că, resursele sunt foarte mici, gospodăria românească s-a distrus. De aceea spuneam că avem nevoie de un program guvernamental pe termen lung, 10-15 ani. Un guvern sănătos, cu gândire sănătoasă, să refacem satul românesc. Oamenii au avut ocazia să plece de la sat la oraş, unde se trăieşte greu. Întreţinerea la un apartament, cu două camere, este extraordinar de mare. La gospodăria ţărănească ai posibilitatea să creşti un animal, să cultivi legume, să poţi trăi.

Rep.: Revenind la Moga-mobil. În ce an a fost fabricat şi cât v-a costat toată această investiţie?

N.M.: Autocarul a fost plătit de către consilierul meu. A fost achiziţionat de firma lui. Eu plătesc doar motorina şi costurile legate de micile întreţineri. Însă, din fericire, nu a avut nici o defecţiune majoră, poate un bec, un far. De aceea sunt extraordinar de mulţumit. Nu este uzat, dar este bătrân, din 1988. Dacă îmi luam un autocar modern, şi întreţinerea era mult mai costisitoare. Sunt mândru de Moga-mobil. Mi-am făcut treaba cu el. Fără el nu aş putea să-mi desfăşor activitatea de parlamentar. Colegiul meu are peste 60% din suprafaţa judeţului Constanţa. Colegiul Uninominal 2 ţine de la Ovidiu până la Ostrov şi de la Ostrov până la Mangalia. Nu aveam cum să ajung peste tot. Acum nu numai că am învăţat drumurile de comune, de sate, dar ajung şi peste dealuri. Ducându-mă dintr-o parte în alta, am descoperit adevăratele fructe româneşti. Din nefericire, agricultura, pomicultura, la nivel naţional, nu este ajutată. La Constanţa se încearcă să se dezvolte un program pentru legume şi fructe româneşti. Trecând peste dealuri am descoperit asociaţii, livezi, pe care nu le cunoşteam. Înfiinţarea perdelor forestiere are un rol important. După estimările specialiştilor, cam 20% ţin umiditate pământului. Acest program, făcut de CJC, este extraordinar, dar trăiesc cu un regret. Dacă electoratul o să creadă de cuviinţă să mai stau patru ani în Parlamentul României, vom încerca să ajutăm agricultura, cea mai importantă latură economică pentru România. De aici ne dezvoltăm, de aici mâncăm. Firmele străine au făcut mall-uri, supermarket-uri, şi aduc produse din străinătate şi tot profitul se duce afară, nu rămâne în ţară. Mâncarea din ziua de azi conţine toate E-urile, nu mai mâncăm sănătos şi asta se vede şi la dezvoltarea copiilor. Lucrurile acestea trebuiesc rezolvate într-un fel. Politica se face pentru om.

Rep.: Aveţi o bijuterie de autobuz destul de confortabilă. Ce aţi dori să mai înbunătăţiţi la Moga-mobil?

N.M.: Este unic. Aşa zice lumea. Ştiu că primul Moga-mobil consilierul meu l-a vândut unui coleg de la Ploieşti. Nu am ce să mai îmbunătăţesc. A fost făcut bine de coreeni, după patentul american. Toată activitatea mea parlamentară se leagă de acest Moga-mobil.

Rep.: Ce spun colegii parlamentari? Îşi doresc şi ei un astfel de autobuz?

N.M.: În Constanţa sunt două colegii la ţară, Colegiul 1 şi Colegiul 2. Pe Colegiul 1 Senat este domnul Puiu Haşotti, pe partea de nord, şi eu sunt pe Colegiul 2 Senat, pe partea de sud. Alexandru Mazăre are Colegiul 3, însemnând trei sferturi din Constanţa. Are zona de Eforie, Techirghiol, Topraisar. Nu am participat la împărţirea colegiilor, dar din colegiul meu lipseşte o bucată. Parcă ar fi muşcat cineva din el. Este vorba de Medgidia. Am fost într-un sat unde medicul şi poliţistul nu ajunsese de doi ani. Toţi locuitorii, vreo 290, au venit la mine din dorinţa de a pune mâna pe un parlamentar. Parlamentarii de oraş nu se pot plimba cu aşa ceva prin Constanţa. Dacă eram parlamentar de oraş, îmi luam încălţări mai sănătoase şi mergeam din bloc în bloc, pe jos. La Constanţa poţi să faci 5 blocuri pe zi. Cum vine poştaşul. Fiecare face cum crede de cuviinţă, dar să se aplece către om. Nu este treaba mea să dau proteze, dar treaba cui este? Când vezi că nu poate să-i ajute nimeni, când vezi că primarul este indolent, intervin. Oamenii ajung la disperare, se ceartă pentru un metru de pemânt, la primar nu găsesc uşa deschisă. Trebuie să ai înclinaţie să te apropii de om.

Rep.: Câţi oameni au trecut prin cabinetul mobil, în cei patru ani de activitate?

N.M.: Mulţi. Nu i-am numărat. Moga-mobilul este un instrument de lucru.

Alexandra VASILE

joi, 25 octombrie 2012332
Comentarii
mai mult...Replica
20 sep 19:04ReplicaEl și-a pierdut viața în accidentul de la Ghindărești. Iubita lui, în stare gravă

George M. este una dintre persoanele care și-au pierdut viața în accidentul de la Ghindărești. Avea 26 de ani și...3053

20 sep 19:06ReplicaAccident GRAV la Ghindăreşti! Trei MORŢI şi o persoană în COMĂ. VIDEO2704
20 sep 14:10ReplicaTRAGEDIE! Un bărbat a fost găsit MORT în lacul TĂBĂCĂRIE. VIDEO!2982
20 sep 00:00ReplicaHOTEL de 4 ETAJE în locul unui CLUB din MAMAIA

Se construiește un nou hotel în stațiunea Mamaia. Mai exact, afaceriştii, Dan Mihalache şi Sterică Paris, prin...2220

20 sep 00:00ReplicaTERENTE de Ostrov, JUDECAT pentru TENTATIVĂ de OMOR1918
20 sep 23:57ReplicaVIDEO! PROTESTE 'FĂRĂ BOTNIȚĂ' în MANGALIA. POLIȚIȘTII au folosit SPRAY LACRIMOGEN3380
20 sep 00:00Replica45 de noi cazuri din 299 de teste, la CONSTANȚA

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 2.280 de persoane...978

20 sep 00:00ReplicaVIDEO! Nuntă cu 1000 de invitați, la care cânta Adrian MINUNE, întreruptă de MASCAȚI2105
20 sep 00:00ReplicaPrimul JUDEȚ al ROMÂNIEI care ar putea RENUNȚA la obligativitatea MĂȘTII în ȘCOLI1340
20 sep 00:00ReplicaMAMA lui Gigi BECALI, CONFIRMATĂ cu COVID-19

Gigi Becali trece prin clipe extrem de grele! Cunoscutul afacerist a aflat recent că mama sa a fost infectată cu noul...1916

20 sep 00:00ReplicaA FURAT tabletele pentru COPII și le-a AMANETAT888
20 sep 23:13ReplicaȘapte copii, INTERNAȚI cu COVID-19. Cel mai mic dintre ei are TREI luni2164
Vremea
18.9°18.9° - 18.9° duminică, 20 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 57%
Vânt: 5.11 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 sep 00:00SportManchester United, eșec cu Crystal Palace, scor 1-3, în Premier League

Formaţia Manchester United a fost învinsă, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 3-1, de echipa Crystal Palace,...350

20 sep 00:30SportFC Barcelona a învins, cu scorul de 1-0, Elche, şi a câştigat trofeul Joan Gamper

Formaţia FC Barcelona a învins, sâmbătă, pe stadionul Camp Nou, cu scorul de 1-0, echipa Elche, şi a câştigat...360

20 sep 00:00SportDinamo Kiev, echipa antrenată de Mircea Lucescu, a învins Lvov, scor 3-1, în campionatul Ucrainei

Formaţia Dinamo Kiev, antrenată de Mircea Lucescu, a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 3-1, echipa...393

20 sep 00:00SportSepsi a remizat cu FC Viitorul, scor 1-1, în Liga I

Formaţia Sepsi Sfântu Gheorghe a remizat, sâmbătă, pe teren propriu, scor 1-1, cu echipa FC Viitorul, într-un meci...354

Local
Politică
19 sep 00:00PoliticăVioleta Alexandru: Funcţionarii publici trebuie să fie în slujba celor care au nevoie de serviciile lor

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a discutat vineri, la sediul Prefecturii Hunedoara, mai...696

19 sep 00:00PoliticăVictor Ponta se aşteaptă la un grad mare de absenteism

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat vineri, la Tulcea, într-o conferinţă de presă, că se...693

19 sep 00:00PoliticăBode: Vom reuşi să cheltuim în acest an cei 6 miliarde de lei alocaţi pentru proiecte din fonduri UE

582

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1458

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2269

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1379

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...3383

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2336

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3261

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5024

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3198

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

2489

Monden
19 sep 00:00MondenMarilyn Monroe o suna pe Jackie şi îi povestea cum face sex cu John F. Kennedy

Viaţa personală a celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, John F. Kennedy, a atras mai multă atenţie...860

19 sep 00:00MondenActorul care l-a jucat pe Darth Vader se face spălător de geamuri: "Trebuie să câştig bani"

Incredibil, dar adevărat! Starul galez Spencer Wilding, care a jucat în filme de succes şi a deţinut rolul lui Darth...761

19 sep 00:00MondenRegina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a retras titlul onorific acordat lui Harvey Weinstein

577

19 sep 00:00MondenCeremonia de decernare a premiilor Emmy din acest an va fi transmisă în direct, dar se va desfăşura doar online

Fără covor roşu, fără celebrităţi în ţinute de gală şi fără "Game of Thrones": cea de-a 72-a ediţie a...533

19 sep 00:00MondenA murit autorul romanului 'Forrest Gump', Winston Groom

Winston Groom, autorul romanului ''Forrest Gump'', care a stat la baza filmului hollywoodian cu acelaşi nume, cu Tom...549

19 sep 00:00MondenVan Morrison lansează trei piese împotriva restricţiilor impuse de coronavirus şi în favoarea „libertăţii de alegere“

517

Mapamond
19 sep 00:00MapamondCoronavirus: Cehia înregistrează pentru prima dată peste 3.000 de cazuri zilnice de COVID-19

Numărul de infectări cu noul coronavirus a crescut în ritm accelerat în Republica Cehă, care a raportat vineri...553

19 sep 21:27MapamondCoronavirus: Franţa a înregistrat un nou record de peste 13.000 de cazuri noi în 24 de ore

Franţa a înregistrat 13.215 noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, nou record de la începerea testării pe scară...954

19 sep 10:14MapamondMexicul cere Statelor Unite informaţii despre presupuse abuzuri împotriva migranţilor

748

Sănătate
19 sep 00:00SănătateCum scăpăm de afte cu tratamente naturiste

Aftele bucale sunt leziuni minore care se vindecă de la sine în cel mult 10 zile. Disconfortul pe care ni-l generează...597

19 sep 00:00SănătateCe poți face înainte de culcare pentru prevenirea bruxismului nocturn

Bruxismul este termenul medical care descrie scrâșnitul din dinți. De regulă, medicul stomatolog este cel care...575

19 sep 00:00SănătateRemedii pentru durerile cauzate de aparatul dentar

533

19 sep 00:00SănătateCare este legătura dintre sindromul burnout și bătăile neregulate ale inimii

Te simți foarte obosit, lipsit de energie, demoralizat și iritabil? Este posibil să suferi de burnout, un sindrom...554

19 sep 00:00SănătateConjunctivita alergică: simptome, cauze, tratament

Conjunctiva reprezintă o membrană fină de țesut aproape transparent, traversat de vase de sânge, care tapetează...558

19 sep 00:00SănătateEcografia glandei tiroide: când se recomandă și ce presupune

Ecografia glandei tiroide folosește ultrasunetele pentru a obține imagini în detaliu ale glandei pacientului, cu...569

19 sep 00:00SănătateTratament naturist pentru respirația urât mirositoare

Respirația urat mirositoare, cunoscută și sub denumirea de halenă ori halitoză, apare de cele mai multe ori din...606

19 sep 00:00Sănătate7 semne că te suprasoliciți la sală

Atunci când începi o rutină de sport nouă, poate fi tentant să te suprasoliciţi, din mai multe motive: poate fi...524

19 sep 10:14SănătateCoronavirus: Vaccinul chinez Sinovac, testat pe copii şi adolescenţi la sfârşitul lunii septembrie

752

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT