REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Povestea chirurgului Bolton, supranumit TAIE-TOT, primul medic al orașului Cernavodă

Povestea chirurgului Bolton, supranumit TAIE-TOT, primul medic al orașului Cernavodă

Replica API 17 februarie 2020 | 10:45 315

Într-un peisaj divers și multicultural, ca al Dobrogei, cu popoare mixte şi naţii venite din toate colțurile lumii, un personaj excentric al Dobrogei rămâne, totuși, medicul Abraham Irwin Bolton, un doctor de origine irlandeză, venit să trateze lucrătorii de la calea ferată comandată de administraţia otomană pe la mijlocul secolului al XIX-lea.

Biografia ilustrului doctor Bolton a fost refăcută, ani mai târziu, de strănepotul medicului, din Bucureşti, Gheorghe Radu Stănculescu. Acesta, de profesie arhitect, şi-a concentrat eforturile studierii arborelui genealogic al familiei Bolton. Doctorul Abraham Irwin Bolton, medic militar, a fost purtat de valurile tulburi ale Europei secolului XIX, de la Marea Irlandeză până pe țărmurile Mării Negre, în Constanța. Al şaselea copil dintre cei nouă ai preotului anglican Lyndon Henry Bolton şi ai soţiei sale Anna Maria (născută Bourne), chirurgul era născut la 26 martie 1838, la Dublin. A studiat la Trinity College din Dublin, cel mai renumit colegiu universitar din Irlanda, apoi la Universitatea din Dublin şi la Colegiul Regal de Chirurgie din Dublin, unde s-a specializat în chirurgie. În luna octombrie a anului 1861, s-a înrolat în Marina Militară Regală Britanică, fiind medic chirurg pe vase de război, unde, vreme de un deceniu, a servit pe navele militare HMS Victory, Phaeton, Frederick William, Cockatrice şi Ganges, luând parte la campaniile din Războiul de secesiune nord-american şi la Războiul revoluţionar mexican.

foto: Bomford.net

La 1 ianuarie 1871, medicul irlandez se retrage oficial din Marină. Urmaşii lui Bolton din România au păstrat, în familie, legenda potrivit căreia el primiseun post de medic la Compania Britanică de Căi Ferate (D.B.S.R.), care concesionase, în Dobrogea (pe atunci, parte a Imperiului Otoman), construirea şi exploatarea liniei ferate dintre Dunăre şi Marea Neagră, pe care se pare că l-ar fi refuzat, la acea vreme. Pe când servea pe nava militară HMS Cockatrice, în Marea Mediterană, Bolton a intrat într-un conflict violent cu căpitanul vasului (probabil A.G. Bogle, care comanda nava la începutul anului 1868), de îndată ce nava a ajuns la Constantinopol. Chemat să aplaneze conflictul, consulul englez a emis o judecată simplă şi clară: medicul trebuia debarcat în următorul port turcesc de pe traseul navei, şi anume Kustendjie (astăzi, portul Constanţa).

Dobrogea începea să se dezvolte, usor-usor, odată cu venirea lucrătorilor englezi aduşi de turci la construirea căii ferate de la Cernavodă la Constanţa. A fost deschisă circulației la data de 4 octombrie 1860, fiind prima linie ferată de pe teritoriul european al Imperiului Otoman.

Medicul Abraham Irwin Bolton vine în România ca angajat al companiei engleze, pentru a trata muncitorii căilor ferate. În Dobrogea acelor ani, prezenţa unui doctor era foarte rară, astfel că medicul irlandez este solicitat nu doar de muncitori, ci şi de localnicii Constanței, care îl poreclesc „doctorul Taie-tot“. Aby Bolton devine, astfel, primul medic al Cernavodei, unde deschide o farmacie şi o bibliotecă medicală.

În ciuda criticilor locale, declanșate de unii medici cu care rivaliza, Bolton este numit viceconsul al Imperiului Britanic la Constanţa. În 1882, România răscumpără calea ferată concesionată Companiei Engleze, iar medicul, care se hotărâse să rămână în zona noastră, preia farmacia companiei, supranumită „Farmacia Engleză“. Familia lui a locuit la Constanţa doar 7 ani de la 1870 la 1877, când doctorul a hotărât să-şi trimită soţia şi cei 4 copii la Dublin, de teama războiului iminent. Aceştia revin la Constanţa o dată cu încheierea războiului, dar soţia doctorului Geraldine, moare în 1879. Medicul se recăsătorește cu Terezina Corner, căsnicie din rezultă 7 copii. În primăvara anului 1891, trei copii le-au fost răpuşi de epidemia de scarlatină, ceea ce i-a provocat Terezinei sfârşitul. La vârsta de 57 ani, Bolton decide că merită un nou început și se căsătoreşte cu Ida Hesse, o tânără austro-italiancă de 25 ani din Triste, cu care a mai avut doi copii.

La 25 mai 1909,medicul se stinge din viaţă la Constanţa, în mijlocul numeroasei sale familii. Urmașii acestuia vând farmacia către asistentul grec al lui Bolton, pentru a face dotă fiicei celei mici, Elsa, care este cerută în căsătorie de locotenentul Ion Stănculescu. Acesta a ridicat în Bucureşti o casă în care locuiesc descendenții ilustrului medic.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
scarlatina difterica --foarte interesant diagnosticul, .Ori una ,ori alta. Hotarativa
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218