REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Povestea statuii lui Eminescu, făurită la malul mării

Povestea statuii lui Eminescu, făurită la malul mării

Replica API 22 noiembrie 2016 | 00:17 1348

Mihai Eminescu priveşte marea în fiecare zi de pe faleza din zona Cazinoului din Constanţa. Bustul din bronz al poetului a fost inaugurat în vara anului 1934, la iniţiativa lui I.N. Roman. Sculptura a fost realizată de către Oscar Han. Femeia sculptată din faţa bustului poetului este Calliope, muza lui Eminescu, iar conform mitologiei greacă reprezintă muza poemelor eroice. Dar câţi constănţeni cunosc cu adevărat povestea acestui monument?

„Este o statuie pe care a ridicat-o oraşul Constanţa, prin subscripţie publică la ideea pe care a avut-o I.N. Roman. El a organizat un comitet „Pro-Eminescu”, prin care să se strângă aceste fonduri pentru că era de părere că trebuie să ridice un monument Eminescu chiar la malul mării. Este chiar locul care a fost ales, statuia a fost gândită pentru acel spaţiu şi acest comitet „Pro-Eminescu” l-a ales pe sculptorul Oscar Han, care era foarte important în perioada respectivă, şi care de altfel a făcut mai multe propuneri pentru monumentul Eminescu. Deci, lucrase la mai multe machete şi acest lucru se cunoştea pentru că a participat cu aceste machete sau cu părţi din aceste machete la diverse expoziţii.

Oscar Han a fost un artist foarte important al epocii. A avut o mulţime de comenzi publice şi a făcut parte dintr-o grupare artistică foarte importantă în perioada dintre cele două războaie mondiale, care s-a numit „Grupul celor 4” care era alcătuit din pictorii Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Francisc Şirato, dar şi sculptorul Oscar Han. Toţi 4 au alcătuit această grupare care a expus din 1925 până la sfârşitul deceniului patru al secolului împreună. „Grupul celor 4” a fost foarte important ca o grupare artistică şi expoziţiile lor erau evenimente în viaţa culturală a României. Monumentul a fost inaugurat în anul 1934 şi a fost apreciat de toată lumea. Este vorba despre Eminescu şi muza poeziei, deci nu este Veronica Micle cea care apare. Cred că este unul dintre monumentele cele mai fericit amplasate de pe întreg teritoriul ţării, nu numai al Constanţei”, a relatat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

„Am trecut de multe ori pe lângă statuie, iar de fiecare dată am crezut că femeia din față are legătură ori cu Veronica Micle, ori cu soțiile navigatorilor că doar stăm la Marea Neagră. Habar-n-aveam că e muza. Nu prea am dat oricum importanță așa mare statuii, doar când treceam să mă plimb cu soția și copilul.”, a spus Daniel. „M-am fotografiat de multe ori lângă statuie, însă nu m-am întrebat niciodată cine este misterioasa femeie. Chipul lui Eminescu nu ai cum să nu îl recunoști. Este foarte impunătoare statuia. Nu are cum să nu îți capteze atenția. Trebuie îngrijită, totuși. Îmi este teamă să nu ajungă într-un stadiu degradant”, a declarat Andreea.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102