REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Povestea unui salvator constănțean, care a ieșit la pensie după 26 de ani de activitate!

Povestea unui salvator constănțean, care a ieșit la pensie după 26 de ani de activitate!

Replica API 16 august 2022 | 00:00 2372

Știa încă din copilărie că va salva vieți. Visa mereu să devină pompier, la fel ca unchiul lui, iar visul a devenit realitate. A fost hotărât, determinat și a reușit. Din primele zile ale lunii ianuarie 1996, când a absolvit Școala Militară de Subofițeri Pompieri „Pavel Zăgănescu“ Boldești, a fost șef gardă intervenție și stingere la Detașamentul de Pompieri Constanța-Palas. Acum, după 26 de ani, a venit timpul să se dedice sută la sută familiei. Este povestea plt.adj.șef Alexandru Ciubuc, șef gardă intervenție și stingere la Detașamentul de Pompieri Constanța-Palas, care a ieșit la pensie!

plt.adj.șef Alexandru Ciubuc

Își amintește una din primele sale intervenții: incendiu la casa primarului, la vremea respectivă, de la Chirnogeni luase foc. Era trecut de ora 10.00 noaptea, iar autospeciala sa era o APCA, cu o viteză de deplasare foarte redusă.

A luat foc locuința primarului

„Pe atunci, cea mai apropiată subunitate de Chirnogeni era fie Palas, fie Mangalia. Nu existau subunitățile așa cum sunt acum. Nu existau nici telefoane pe atunci, iar stațiile radio erau slabe din punct de vedere al semnalului. Când ajungeam la locul intervenției, trebuia să căutăm un telefon fix, să sunăm în dispecerat și să dăm datele de la fața locului. Uneori, sunam de la telefoanele publice. 981, pe atunici numărul de urgențe, era gratuit. În timp ce noi ne deplasam, în dispecerat a sunat apelantul care a spus că nu mai este nevoie de intervenția pompierilor. Incendiul fusese stins, dar, cum nu exista posibilitatea să fim anunțați, am continuat deplasarea. Am ajuns cred că după mai bine de o oră. În miezul nopții. Toată lumea dormea și i-am trezit din somn cu sirenele. Chiar în acea seară, primarul ne-a spus că are în plan înființarea unei subunități de pompieri la Chirnogeni. Era conștient că distanța este foarte mare.... Câțiva ani mai târziu, a fost operaționalizată Garda nr. 2 de Intervenție Chirnogeni“, a povestit plt.adj.șef Alexandru Ciubuc.

plt.adj.șef Alexandru Ciubuc

Salvarea unui copil de 2 ani dintr-o fosă septică

O intervenție tot de la începutul carierei sale pe care nu o va putea uita, nu neapărat din cauza eforturilor depuse, ci, mai degrabă din cauza încărcăturii emoționale, a fost pentru salvarea unui copil în vârstă de numai doi ani dintr-o fosă septică, în localitatea Lazu. „A fost o intervenție oarecum dificilă pentru că, pe atunci, nu aveam la dispoziție toate mijloacele tehnice de azi. Improvizam tot felul de ustensile care să ne ajute în misiuni, dar nu despre asta a fost vorba. Copilul acela pe care l-am salvat avea aceeași vârstă ca și fiica mea. La ea m-am gândit pe toată durata intervenției. Cele mai grele intervenții, cele mai încărcate emoțional sunt întotdeauna cele în care victime sunt copiii pentru că fiecare se gândește atunci la propria sa familie“, își amintește subofițerul.

Începând cu data de 16 august, se va dedica întru totul familiei și va înlocui perioada în care ar fi trebuit să fie la detașament, salvând vieți, cu pasiunea pentru ciclism.

„Merg destul de des la competițiile dedicate amatorilor. De curând, am obținut locul III la un concurs care a avut loc la Tulcea. Îmi place foarte mult acest sport și îi voi dedica mai mult timp. Oricum, dacă nu mai îmbraci uniforma, nu înseamnă că nu mai ești pompier. Voi fi aici dacă va fi nevoie de mine“, a spus Alexandru.

”Tinerelor generații de salvatori, colegul nostru le urează mult succes și stăpânire de sine; să fie mereu atenți la propria siguranță mai întâi de toate și să iubească această meserie cel puțin la fel de mult cât a iubit-o el. Felicitări, plt.adj.șef Alexandru Ciubuc pentru efortul depus în munca de a sluji țara și interesele semenilor!”, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

L.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Auzi mai cacatule, ma-ta aia prroasta stie ce retradat mintal a fatat?
0
0
asa e, o sa ajungem o natie de politisti, militari si pensionari speciali evident, restul ramane cu ce mai apuca!
0
0
Comentaci vanzatori de chiloti si strudele obisnuiti cu program de pizde, daca se poate sa inceapa la 10a.m., cine va tine sa nu va angajati in armata, politie etc
0
0
O sa aplic si eu la Isu sa ies si eu la pensie la 44 de ani !
0
1
Doar 26 de ani vechime? Inseamna ca mai are de muncit. Ce legislatie e asta, pentru unii muma pt altii ciuma?
0
0
Ca era culmea salvator angajat fiind sa stea degeaba la interventii! Nu ca nu ar fi fost cazuri de genul, dar la faza cu specialul o faceti din adins mai sa le anuleze privilegiile astea! La faza asta bravo Replica!Bate saua ca pana la urma nu se stie cine pricepe!
0
0
ca un om de rand iese la pensie dupa 45 de ani de munca si primeste de la stat o pensie mai mica decat specialul din articol.
1
0
Si pe marinari ii scoateti la pensie la 65 de ani. Rusine! Le-ati luat grupa de munca, tot ce ati putut, lichelelor!
1
0
Mai bine scoatetii la pensie cu 10 ani vechime sa nu oboseasca
2
0
Dar ce au astia asa de special? Se uzeaza prematur?Sunt si alte meserii cu raspunderi de n ori mai mari si nu se mai pensioneaza oamenii la 45 de ani!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920