REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Poveștile tărâmului dintre ape, istorisite de Ziua Dobrogei

Poveștile tărâmului dintre ape, istorisite de Ziua Dobrogei

Replica API 13 noiembrie 2018 | 00:00 177

MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ, singurul proiect dedicat Centenarului Marii Uniri finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și organizat de o asociație din Constanța (Asociația Eurocult) celebrează ziua de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România.

Cu această ocazie, va fi lansat volumul „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ. Volum omagial dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR și împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA“, ce cuprinde toate comunicările ştiinţifice susținute în cadrul simpozionului care a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 26 - 28 octombrie a.c., la care au participat aproape 150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din toată ţara, Ucraina şi din Republica Moldova.

Dezbaterile, conferințele și mesele rotunde au dezvoltat noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, pentru a înţelege împreună care sunt mecanismele care ne leagă, care ne fac să funcţionăm ca naţie şi care fac, atât de frumos, legătura cu istoria noastră zbuciumată, trecută şi prezentă.

Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului, coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc, se va tipări în 3.000 de exemplare, în condiții grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România. Astfel, manifestarea de la Constanţa va ajunge în centrele culturale reale ale fiecărui judeţ, în mediile universitare şi în sfera administrativă, ca o frumoasă pledoarie culturală pentru aceste atât de importante evenimente ale prezentului.

„Dobrogea sărbătorește, prin acest eveniment, alături de întreaga țară, cel mai sacru moment din istoria României - Marea Unire de la 1918, care a consfințit constituirea statului național unitar român. Centenarul Marii Uniri este celebrat aici, între Dunăre și Mare, cu demnitate și patriotism. Dobrogea sărbătorește, în același timp, 140 de ani de la reintegrarea sa în statul român, eveniment consemnat în anul de grație 1878.

Din toate aceste motive, Marea Unire de la Marea Neagră poate fi descris ca un eveniment deosebit, inedit, ceea ce nu trebuie să ne surprindă într-o Dobroge mereu surprinzătoare. Specialiști din întreaga țară au fost alături de noi, la Constanța, pentru a evoca momente cruciale din istoria țării noastre, la loc de cinste stând, evident, Marele Moment de Justiție Istorică petrecut acum 100 de ani. Constituirea României Mari, rămâne un triumf al nației noastre și acest succes al voinței românești, care a fost posibil grație sacrificiilor făcute de multe generații, trebuie sărbătorit, în continuare, cu mare bucurie.

Este poate și un act de justiție divină ca Marea Unire să fie celebrată la malul Mării Negre, Marea cea Mare, cum spunea marele domnitor Mircea cel Bătrân“, a declarat Anamaria Tramundana, președintele Asociației Eurocult.

După lansarea volumului, va avea loc premiera filmului LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI - POVEȘTILE TĂRÂMULUI DINTRE APE, în regia constănțeanului Toma Enache. Documentarul este inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, prezentând și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri.

Ulterior, documentarul va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii și Identității Naționale, televiziunilor locale și naționale, și a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimentele organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Până pe 14 noiembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța puteți vizita expoziția „IA - Zbor Centenar“, ce prezintă 100 de ii cu valoare patrimonială, o colecție de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stai sa vezi cat o sa se chinuie cei ce au tinut cuvantari sa isi ia banii de la stimabila doamna. Ca nu a fost din placere, a fost pe bani.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614