REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Pozitia pasiva a Consiliului Superior al Magistraturii trebuie sa se schimbe radical"

"Pozitia pasiva a Consiliului Superior al Magistraturii trebuie sa se schimbe radical"

Replica API 15 octombrie 2010 | 00:00 124

Procurorul Elena Hach, candidat pentru CSM, palierul parchetelor de la curtile de apel:

Procurorul Elena Hach, candidat pentru CSM, palierul parchetelor de la curtile de apel:

Alegerile pentru formarea noului Consiliu Superior al Magistraturii au adus-o ieri, 14 octombrie 2010, la Constanţa pe procuroarea Elena Hach, înscrisă în cursă pe palierul parchetelor de la curţile de apel. Contracandidatul Elenei Hach este George Bălan, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. La Constanţa, Elena Hach s-a prezentat în faţa colegilor de la colegii de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, şi-a prezentat proiectul, unul despre care, susţine ea, este al "tuturor procurorilor din această ţară". Procuroarea este susţinută în competiţia pentru CSM de Asociaţia Magistraţilor din România, şi este convinsă de reuşita sa. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în 1994 şi l-a avut îndrumător la licenţă pe fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica. Primul loc de muncă l-a avut la Romtehnica - MapN, a fost apoi avocat la Baroul Bucureşti. În prezent, Elena Hach activează ca procuror la Secţia criminalistică a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, după ce a fost detaşată, din ianuarie 2010, până în iulie 2010, la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Dacă va câştiga, Elena Hach va aduce un suflu nou CSM-ului, atât prin vârsta ei, dar şi prin proiectul îndrăzneţ pe care îl propune, de apropiere a consiliului de societatea civilă şi de magistraţi, susţin colegii acesteia.

Reporter: Doamnă procuror Elena Hach, candidaţi pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Aţi venit la Constanţa să vă prezentaţi în faţa colegilor de aici. Cum i-aţi simţit, ce aţi discutat cu dânşii?

Elena Hach: Am avut onoarea să mă întâlnesc cu colegii de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa şi am fost plăcut impresionată că au reuşit să-şi rezerve o anumită perioadă de timp pentru întâlnirea cu persoana care vă vorbeşte, nişte procurori deschişi, cum de altfel sunt toţi colegii mei din această ţară, din acest sistem, nişte procurori cu care am reuşit să găsim soluţii la mai multe probleme, probleme care de altfel sunt comune pentru tot sistemul judiciar. An fost încântată de această întrevedere, de deschiderea şi disponibilitatea manifestată.

Rep.: Care ar fi problemele la care vă referiţi şi despre care aţi discutat cu colegii?

E.H.: Sunt mai multe probleme: ce a făcut Consiliul Superior al Magistraturii în toţi aceşti 6 ani sau ce nu a făcut şi, împreună cu colegii de la Constanţa am ajuns la concluzia că poziţia pasivă a Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să se schimbe radical, să se transforme într-o poziţie activă, într-un Consiliu care să păstreze şi să menţină o legătură cu societatea civilă, cu asociaţiile profesionale, cu noi, cu procurorii şi judecătorii, un Consiliu care trebuie să arate care este statutul magistratului, rolul lui în societatea românească şi poziţia pe care trebuie să o ocupe în această societate.

Rep.: Sunteţi un procuror tânăr. Ce anume v-a determinat să candidaţi pentru CSM?

E.H.: Sunt un procuror de 38 de ani, un procuror serios şi normal, am 15 ani de vechime în acest sistem. Spun eu că am ajuns la o vârstă a maturităţii, o vârstă a experienţei profesionale. Ce anume m-a determinat să candidez: în primul rând încrederea colegilor mei. Candidez în primul rând pentru că am încrederea colegilor mei din ţară, profesionişti puternici şi foarte puternici, am încredere în mine, am încredere în experienţa şi clarviziunea mea, dar şi a colegilor mei, colegi de la parchetele de pe lângă curţile de apel, pe care eu cu onoare îi numesc seniorii magistraturii româneşti. Am o experienţă nu numai în sistemul ministerului public, sunt de fapt procuror de carieră, dar am experienţă şi în cadrul Consiliului superior al Magistraturii, unde am lucrat ca şi consilier juridic la început, iar ulterior ca director prin delegare, o perioadă de 2 ani şi 9 luni în total, o experienţă care mi-a dat posibilitatea să văd exact toate problemele din sistemul judiciar. La această experienţă se adaugă experienţa de un an ca magistrat de legătură cu Republica Italiană. Toate aceste experienţe mi-au dat această posibilitate de a avea o viziune de ansamblu asupra întregului sistem, respectiv încrederea necesară de a păşi pe acest drum către Consiliu.

Rep.: Spuneţi-ne cu ce proiect veniţi odată cu această candidatură.

E.H.: Cu un proiect care nu este numai un proiect al meu, este un proiect al tuturor procurorilor din această ţară, fie ei că sunt procurori de curte, procurori de tribunal, procurori de locale, un proiect amplu, care cuprinde mai multe probleme şi încearcă să găsească soluţii la aceste probleme. În primul rând este vorba despre statutul magistratului, în primul rând despre statutul magistratului procuror, în al doilea rând de necesitatea de implicare activă a Consiliului în strategia de reformare a justiţiei şi, nu în ultimul rând, necesitatea ca acest Consiliu să se transforme într-un adevărat garant al independenţei justiţiei. Toate aceste probleme au, la rândul lor, subprobleme şi, respectiv, soluţii la toate acestea. Aşa cum am spus, este un proiect amplu, un proiect lucrat cu colegii mei, începând din 2005 şi până în prezent.

Rep.: Ce şanse credeţi că aveţi?

E.H.: Mari, pentru că, aşa cum am spus, mă bazez pe încrederea colegilor mei, încredere, de altfel, dobândită de-a lungul acestor ani, confirmată din nou în urma acestor întâlniri, care deja le-am avut în marea majoritate a parchetelor de pe lângă curţile de apel.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102