REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Prăpăd pe litoralul bulgăresc. Aproximativ 1.200 de turişti, evacuaţi din staţiunea Albena

Prăpăd pe litoralul bulgăresc. Aproximativ 1.200 de turişti, evacuaţi din staţiunea Albena

Replica API 21 iunie 2014 | 00:00 301

MAE: Nu există cetăţeni români printre victime- vezi video

MAE: Nu există cetăţeni români printre victime- vezi video

Dezastru apocaliptic în Bulgaria. Puhoaiele de ape au pătruns pe străzi şi au măturat totul în cale. Au luat pe sus maşinile şi au lăsat în urmă tone de deşeuri lemnoase, copaci, nisip şi pietriş. Inundaţiile au făcut prăpăd în Bulgaria, curmând viaţa a peste 10 persoane. Din cauza acestei tragedii, Guvernul de la Sofia a decretat Zi de Doliu Naţional pe 23 iunie 2014. Ministrul Titus Corlăţean i-a transmis omologului său bulgar, Kristian Vigenin, condoleanţe pentru victimele gravelor inundaţii care afectează Bulgaria în aceste zile. "Doresc să transmit un mesaj de condoleanţe şi întreaga noastră compasiune familiilor victimelor inundaţiilor care afectează Bulgaria. Exprim întreaga solidaritate a României cu prietenii şi vecinii noştri. Suntem alături de ei în aceste momente dificile", a declarat şeful diplomaţiei române. Aproximativ 1.200 de turişti din staţiunea bulgărească Albena, au fost evacuaţi din hoteluri aflate în apropiere de Balata, din cauza riscului unor inundaţii prin revărsarea râului Batovska. Autorităţile au intervenit inclusiv cu elicopterul în zonă. Unul dintre hotelurile afectate de inundaţii este Borjana. Şeful Centrului de Operaţiuni pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a ţinut să precizeze că printre turiştii români nu sunt victime ale intemperiilor la Albena.

"Apar informaţii şi dacă se confirmă reprezintă cazuri fără precedent! Turiştii români din Albena se plâng că primii salvaţi de autorităţile bulgare au fost turiştii germani şi ruşi, iar românii lasaţi ultimii! Că nu au primit de mâncare decât un sandviş deşi au plătit all inclusv. Înacteptabil! Dacă este aşa bine ar fi să trecem litoralul bulgăresc pe ultimul loc ca destinaţie turistică", a scris Dan Matei Agathon pe site-ul de socializare Facebook.

Ambasada României de la Sofia estimează, pe baza apelurilor telefonice, că numărul românilor afectaţi de inundaţiile de pe litoralul bulgăresc este de aproximativ 1.000 de persoane, a precizat ministerul de Externe. Guvernul român anunţă că un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului de Externe "gestionează" situaţia în care se află românii blocaţi în staţiunea bulgară Albena, scrie mediafax.ro. Guvernul român anunţă că un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului de Externe "gestionează" situaţia în care se află românii blocaţi în staţiunea bulgară Albena şi că acolo se află consulul onorific al României la Burgas, care "evaluează" situaţia.

Guvernul mai informează că în drum spre zona afectată se deplasează o echipă mobilă a ambasadei, formată din primul colaborator al misunii diplomatice române la Sofia şi ataşatul de afaceri interne, şi că la nivelului Departamentului consular al MAE sunt pregătite două echipe mobile consulare care se vor deplasa la faţa locului, dacă situaţia o va impune. "Din datele obţinute de la Centrul Operativ al Ministerului de Interne bulgar rezultă că drumurile din Bulgaria sunt practicabile, iar, în zonele unde sunt restricţii de viteză sau se circulă pe o singură bandă, poliţia bulgară se află la faţa locului şi dirijează traficul rutier. Drumul dinspre Albena spre România este practicabil şi se recomandă revenirea în ţară pe traseulş Albena - Balchik - Durankulak - Vama Veche. În situaţia în care traficul se aglomerează pe ruta mai sus menţionată, se recomandă ca rezervă traseul Albena - Dobrich - General Toşevo - Kardam - Negru Vodă", se arată într-un comunicat. Executivul a anunţat anterior că ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă în staţiunea bulgară Albena, unde mai mulţi turişti români sunt blocaţi în urma inundaţiilor, pentru evaluarea situaţiei şi prime decizii în vederea repatrierii acestora, şi că la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Afacerilor Interne va fi constituit un grup de lucru care să gestioneze de urgenţă situaţia în care se află românii blocaţi în Albena. "În prezent, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă la faţa locului, pentru evaluarea situaţiei şi pentru prime decizii. Grupul de lucru va lua legătura cu autorităţile bulgare, va menţine o echipă la faţa locului, va lua legătura cu românii aflaţi în situaţii dificile şi va face tot ce este necesar pentru repatrierea acestora în bune condiţii. De asemenea, grupul interministerial va comunica opiniei publice informaţiile existente în timp util", se arăta într-un comunicat.

Guvernul mai susţine că autorităţile bulgare au pus deja la dispoziţie informaţii şi cooperează cu autorităţile româneşti pentru asigurarea unor "condiţii decente" pentru cei afectaţi. "Ambasada României la Sofia a fost contactată de mai mulţi cetăţeni români aflaţi pe litoralul bulgăresc care au prezentat situaţia dificilă în care se află în staţiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundaţii. Nu există date oficiale privind numărul turiştilor români aflaţi în această staţiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane", se arată în răspunsul MAE. Potrivit Ministerului de Externe, din datele obţinute de la autorităţile bulgare rezultă că printre victime nu sunt cetăţeni români. Un reprezentant al ambasadei (consulul onorific al României la Burgas) se află deja la faţa locului pentru acordarea asistenţei consulare cetăţenilor români din Albena, urmând ca alţi doi reprezentanti ai misiunii diplomatice să ajungă în cel mai scurt timp.

MAE îi informează pe cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite în staţiunile bulgăresti afectate de recentele inundaţii pot apela telefonul de urgenţă al ambasadei: 00359 879 440 758. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă dacă se află sau se deplasează pe teritoriul Bulgariei şi să consulte site-urile de specialitate şi pagina de internet www.mae.ro pentru informaţii actualizate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367