REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Precizări ale ABADL în legătură cu linia ţămului şi alge

Precizări ale ABADL în legătură cu linia ţămului şi alge

Replica API 28 iunie 2019 | 03:28 480

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face câteva precizări legate de condițiile meteorologice care s-au manifestat în ultimele zile pe litoral și care au făcut ca linia țărmului să înainteze foarte mult spre uscat din cauza intensității și direcției vântului, care a adus și alge în unele zone de pe litoral.

"Linia țărmului este o zona definită ca fiind linia între apa mării și uscat și nu este un punct fix, ci datorită acțiuni pulsatorii a vaurilor marine ea poate varia. Valurile reprezintă fenomenul activ dominant întâlnit în zona de coastă, iar cele mai reprezentantive valuri sunt cele generate de vânt. Acestea provoacă cele mai semnificative modificări la nivelul liniei țărmului și respectiv al plajelor. În termeni hidraulici, valurile sunt definite ca mișări nepermanente cu suprafața liberă, aceste mișcări se propagă sub forma de undă.

Atunci când vântul atinge valori de aproximativ 0,5m/s, pe suprafața libera a apei incep sa se observe incretituri. Odata ce viteza vantului depaseste valoarea de 1m/s iau nastere valurile care cresc direct propritional cu durata vantului, cu intinderea suprafetei de apa si adancmiea apei. Atunci cand vantul se opreste valurile isi continua miscarea datorita inertiei, iar forma acestora devine relativ regulata. Acest fenomen se numeste hula.

Începând cu data de 23.06.2019, inclusiv ieri, 26 iunie 2019, marea a prezentat valuri la tarm, fapt generat de vantul de intensitate medie, predominant din N-NE, cu forța 3 - 5Bf, gradul de agitare al mării ajungând la 3-4 în zona de coastă și 5 în larg.

În condiţii de val, linia ţărmului poate înainta pe suprafaţă de plajă cu mai mult de 5 metri, fâșie care trebuie să fie liberă la linia țărmului pentru ecologizare și pentru mașinile aparținând MAI. În aceste condiții meteorologicemenșionate mai sus pe unele porțiuni de plajă și în funcție de profillul geomorfologic al acesteia, accesoriile turistice fixepot fi pentru o perioadă în bătaia valurilor.

Tot în urma condițiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ DOBROGEA - LITORAL a colectat în perioada 20 mai – 26 iunie, de la linia țărmului, de pe întreg litoralul turistic românesc peste 3.000 de tone de alge. Acest fenomen a fost mai intens în sudul litoralului, fiind vorba de stațiunile Olimp, Mangalia,2 Mai, (tronsonul Olimp – Vama Veche) de unde au fost strânse 2.175 de tone de alge. Ca o comparație, de pe tronsonul Agigea –Eforie-Costinești în aceași perioadă, 20 mai- 26 iunie 2019, s-au strâns 485 de tone, iar de pe tronsonul Năvodari – Mamaia – Constanța au fost adunate alte 450 de tone.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face precizarea căpână la finalul sezonului estivalîn funcție de condițiile meteorologice (vânt) vor mai exista situații ca cele descrise mai sus", se arată într-un comunicat al ABADL.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa mai spuna cineva ca functionarii cu salariile de lux nu merita banii. Pai astia e dastepti, cum au zis ei cu fizica si hidraulica. Numai ca hidraulica asta are un efect de vase comunicante care directioneaza fluxul de turisti spre Bulgaria. Fizica, bre, pai ce sa faca functionaru' daca asta e stiinta! Spiru mamii voastre haret de farseroti!
1
0
Bravo ciobanilor, ati reusit, nu e nevoie sa calculati sau sa cititi ca oricum sunteti niste analfabeti, ramane cum am stabilit, e bine
3
0
Sa pune sezlongurile si la geamandura, pe noi ne intereseaza cei 30% inexistenti pentru zona de prosoape, ce e asa greu de priceput. Spre exemplu la vama veche sa ne aratati unde este aceasta. Va spun eu unde este, in spatele zonei de sezlonguri la 30 m de tarm
1
0
BAI BOVINELOR MERGETI DRACU LA ASTIA CARE AU MONTAT SEZLONGURI PE PLAJA PANA IN BUZA MARII CA NU LE-A CUMPARAT MASA PLAJA.
3
0
sa iti iau mortii in pula...pt STERE
3
1
Cu parere de rau,dar cinci ani nu aveati voie sa puneti ceva pe nisipul nou rezultat din marirea latimii plajelor si pentru care sa cereti banuti,nesimtitilor.Nu stiu dacfa mai luati 10 la suta la alegerile viitoare!!!
11
2
Bai pulelor cu cap de guma ! Ma refer la desteptii care conduc agentia care doar haleste bani si nu are nici cea mai mica utilitate ! Luati ca reper un punct fix ... un exemplu ar afi aleea pietonala! distanta acceptabila intre zid si zona sezlongurilor... si o lungime a randurilor de sezlonguri nu mai mare de.. puneti cativa metri ...in urma unei analize... Luati distanta maxima la care ajunge valul pe nisip ,pe tarm , in perioada unei furtuni puternice iarna! Simplu!
4
1
Daca nu va place merge-ti in bulgaria bai saracilor ce sante-ti
4
13
Cel mai mare spagar e Adrian Abrudan
5
0
Hidraulica valurilor - spaga-Hristu Uzun-psd
13
1
amplasate la minimum 5 m de limita disnpre apa a tarmului.Asa zice norma .ABADL nu o mai dati cu bataia vantului valuri extraterestrii .Daca bate vantul sa-si retraga paturile pana la distanta de 5m.
13
1
Bun si ce propuneti in aceasta situatie sunt suficienti cei 5 metri ca distanta dintre apa si sezlonguri, baldachine? Sau se adapteaza situatiei si administratorii de plaja dupa cum bate vantul, azi mai la tarm, maine mai sus.Si mai e un dar,ce te faci cu afacerea, profitul nu-l poti lasa in voia valurilor! Ca nu-ti mai ies socotelile!
11
2
daca mi-aduc bine aminte, s-au facut diguri pentru conserare si marire a plajelor din zona navodari-eforie cu fonduri europene.......nu cumva pe timp de 5 sau 10 ani e interzisa amplasarea sezlongurilor ????
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614