REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Precizări BOMBĂ legate de Academia de Științe ale Securității Naționale: numele membrilor, în SCANDALURI publice

Precizări BOMBĂ legate de Academia de Științe ale Securității Naționale: numele membrilor, în SCANDALURI publice

Replica API 15 martie 2018 | 13:09 423

În ședința din data de 12 martie a.c., luând în dezbatere Raportul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și considerentele care au stat la baza formulării acestuia, plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă vizând abrogarea Legii nr.56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), respectiv încetarea activității acestei instituții. Hotărârea de a supune plenului Senatului respectiva propunere legislativă a fost luată pe baza unei documentări temeinice, a audierilor și prezentării tuturor punctelor de vedere pertinente, a transmis printr-un comunicat de presă senatorul Tit-Liviu Brăiloiu, vicepreședinte al acestei comisii.

Pe timpul dezbaterilor, Comisia a constatat că dezideratul care a stat la baza înființării ASSN nu a fost îndeplinit, în sensul că membrii titulari și membrii corespondenți ai acesteia, deși au beneficiat de condiții optime, nu au prezentat, ca rezultat al activității științifice, programe și proiecte concludente vizând creșterea eficienței în domeniul militar, al ordinii publice și de intelligence, acestea constituind însăși rațiunea de a fi a instituției.

Mai mult, prin Legea nr.140/2015 au fost operate modificări care exced cadrului legal privind transparența finanțării și a cheltuirii banului public, creându-se posibilitatea ca membrii titulari să-și însușească sume considerabile sub forma indemnizațiilor lunare viagere, egale cu cele ale membrilor Academiei Române, practic în lipsa rezultatelor scontate. Pentru asigurarea acestei oportunități, legea de modificare a prevăzut că ASSN este propriul ordonator de credit și propriul evaluator al rezultatelor activității sale, contrar normelor de funcționare unanim acceptate pentru instituțiile cu acest profil.

De asemenea, criteriile de evaluare privind acordarea calității de membru titular sau corespondent au permis și unele aprecieri subiective, situație care a creat posibilitatea de a fi primite și persoane care nu au dovedit aptitudini privind cercetarea științifică, nefiind în măsură să prezinte un rezultat palpabil al activității lor, deși au fost beneficiare ale indemnizațiilor respective. Aceasta a fost și una din cauzele care au dat posibilitatea de a fi semnalate și o serie de abuzuri constând în acordarea neconformă a unor diplome de doctorat, numele ASSN și ale unor membri fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de suspiciuni de plagiat.

În consecință, pe baza considerentelor dezbătute în ședințele Comisiei și prezentate succint în Raport, plenul Senatului și-a însușit și a aprobat propunerea legislativă vizând abrogarea Legii nr.56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe ale Securității Naționale.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367