REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Precizări oficiale: Declarațiile pe proprie răspundere completate online trebuie semnate, obligatoriu, de mână!

Precizări oficiale: Declarațiile pe proprie răspundere completate online trebuie semnate, obligatoriu, de mână!

Replica API 28 martie 2020 | 14:00 5221

Declarațiile pe proprie răspundere prin care românii justifică deplasarea în afara locuinței trebuie semnate obligatoriu de mână. Astfel, chiar dacă au completat pe calculator documentele editabile puse la dispoziție de autorități sau online pe site-ul STS, ele trebuie scoase la imprimantă și semnate. O altă variantă este cea de a scrie de mână declarația. Totul în epoca digitalizării și a semnăturilor electronice.

„Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare. În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă. În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronică, care să fie în același timp facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia, precizează Grupul de comunicare strategică, potrivit hotnews.ro.

Practic, declarația semnată olograf poate fi fotografiată și prezentată autorităților.

Guvernul a pus la dispoziție prin Serviciul de Telecomunicații Speciale un site - formular.sts.ro - prin care românii care au nevoie să iasă din casă pot completa online și pot genera automat declarația pe proprie răspundere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
M-am taiat cu flexul la maini la Rahova si am o situatie de urgenta. S-ar putea sa fiu eliberat mai devreme.
1
0
Luati declarati de la Copiat acte Xerox !La data completati cu creionul si stergeti pe fiecare zi !Simplu!
2
0
Ar trebui sa avem si imprimanta pe acasa. Deci degeaba pentru multi cu formularul on line. Daca tot trebuie imprimanta luam un fisier tip word si nu mai pierdem timpul cu online-ul.
2
2
Formularul prezentat de voi nu e cel actualizat.Ce ziar sunteti voi??Au dreptate cand tot spun :doar declaratiile oficiale !!
6
1
De unde plmea Johannis si Sica betivul sa am imprimanta sa fac in fiecare zi declaratie pe propria raspundere cand merg la sapa.samacaccuboltapeklaussirapanduleledinpnlmuiefaranumar
6
3
Poti sa o scrii de mana fraiere. Si sa o semnezi. Nu trebuie sa te duci nicaieri sa o scoti la imprimanta idiotule. De mana handicapatule. Citesti degeaba. Nu intelegi ce citesti daca nu e cu desen sau poza ca toti din generatia ta de prosti manipulabili.
5
2
Este cam exagerata situatia.
6
2
Si daca nu am imprimanta acasa, ce fac? Merg in piata, la un centru de printare? Dar acolo cum ajung, fara declaratie? Penibil!
9
4
am completat formularul pdf pe telefon, l-am salvat, si apoi am semnat cu marker-ul pe display. acum e semnat, corect ? LOOOOOLLL, ca-n filmele cu prosti pe timp de coronavirus...
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367