REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Precizări privind prevenirea apariției AFECȚIUNILOR DIGESTIVE, după avalanşa de solicitări de la Eforie!

Precizări privind prevenirea apariției AFECȚIUNILOR DIGESTIVE, după avalanşa de solicitări de la Eforie!

Replica API 17 august 2019 | 00:00 379

În legătură cu repetatele solicitări la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța – Substația Eforie Nord - din ultima perioadă, venite din partea unor turiști cazați în orașul Eforie Nord, Direcția de Sănătate Publică Constanța face următoarele precizări: turiștii au prezentat o simptomatologie digestivă, o parte au necesitat internarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și au fost diagnosticati cu Gastroenterocolită acută; plajele și zonele de îmbăiere de la Marea Neagră sunt aglomerate în această perioadă, ca urmare a vârfului sezonier (afluxului mare de turiști spre litoral).

În aceste condiții, D.S.P.J.Constanța atrage atenția asupra necesității asigurării normelor de igienă, astfel: operatorii de plaja vor asigura utilităților la nivelul beach- barurilor / alte unități de pe plajă, igiena plajei și a grupurilor sanitare. Grupurile sanitare și recipienții pentru colectarea deșeurilor menajere de la nivelul plajelor vor fi în număr suficient, intreținute igienic prin spălare și dezinfecție respectându-se H.G. 88/2004 – pentru aprobarea Normelor de Supraveghere Inspecție Sanitară și Control al zonelor naturale utilizate pentru îmbăiere, de asemenea, aceștia vor informa autoritățile locale privind orice incident de poluare care afectează zona de plajă sau de îmbăiere; consumătorii de plajă sunt rugați să respecte normele de igienă și în special utilizarea corectă a grupurilor sanitare; copiii vor fi supravegheați de câtre însoțitorii adulți pentru a fi siguri că aceștia au un comportament igienic (spălarea pe mâini folosind apa potabilă și săpun înainte de consumul produselor alimentare, spălarea pe mâini după folosirea toaletei, etc); copiii vor fi educați de către părinți și supravegheați astfel încât să se evite înghițirea apei de mare. Produsele alimentare vor fi procurate numai din zone sigure, salubre, evitându-se cumpărarea acestora de la comercianții ambulanți; operatorul de apă /canal a fost informat să identifice și să remedieze imediat problemele apărute pe rețeaua de canalizare în scopul eliminării poluării factorilor de mediu (apă de mare, sol, nisip etc. ) și a riscului asupra sănătății populației.

D.S.P.J.Constanța efectuează monitorizarea calității apei de mare prin recolte ritmice la două săptămâni din 48 puncte de monitorizare și înformează populația în acest sens. Până în acest moment, analizele efectuate pe probele de apă de mare prelevate în cadrul monitorizării au arătat o apă de calitate excelentă sau bună. Având în vedere situația creată, DSPJ Constanta va efectua - în această perioadă - recolte și analize suplimentare de apă de mare și nisip.

Supraaglomerarea plajelor, precum și apariția bolilor diareice acute au făcut ca D.S.P.J.Constanta - prin Compartimentul Serviciul de Control în Sănătate Publică - să intensifice controalele la unitățile de pe plajă, pentru a verifica respectarea normelor sanitare.

Deși apa de mare, ca factor de mediu, are resurse mari de autoepurare (diluția poluanților în masa mare a apei, dispersia acestora de către curenții marini, prezența razelor ultraviolete etc), D.S.P.J.Constanța insistă asupra: comportamentului igienic al turiștilor și operatorilor de plajă; măsurilor urgente intreprinse de operatorul apă/canal; suportului primăriilor locale în asigurarea utilităților în zonă.

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bosogeanu stie
0
0
Incompetentele alea de la DSV nu vor sa spuna , dar apa marii este plina de e-coli !
4
0
majoritatea au fost contaminati la autoservirea viceprimarului dan chiparu
3
0
Dupa ce le umple buzunarele nesimtitilor astia de pe litoralul romanesc ca rasplata oameni de afaceri trimit turisti in spital,nu tin cu bulgari dar cum se face ma ca de pe litoralul bulgaresc turisti nu ajung in spital din cauza mancari care culmea este si mai buna si mai ieftina.
8
1
Pavel porcu berlin autoservire hotel gogoasa infuriata autoaervire cristal autoservire pescarusul nu mancati 99% din eforie e contaminata de mizerie nu mancati sfat de la locuitor....care ii cunoaste si stue ce fac in spatele usilor
9
1
Asa deci : avand caractere nepermise nu poti supara DSPJ C-ta.
8
1
Machidonii controleaza tot in cta,eforie,etc.Nu exista carne stricata la ei..totul se recicleaza.Carnea stricata e spalata cu otet,pus praf usturoi si transformata in perisoare,mici.Pofta buna!
12
0
ape rezoduale de la bici bar se duc in mare nu in canalizare....asa si budele de plastic care se arunca noaptea in mare. Protocoale sanitare stricte si toalete gratis pe plaja pt toti dezbracatii de pe plaja..
13
0
Orasul Eforie Nord?ai supt cerneala din pix si te-ai facut pseudoziarist.lumea vorbeste ca sunteti slabi in jurnalism si se pare ca pe buna dreptate.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218