REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Preda: Îndemn la vot împotriva revizuirii Constituţiei dacă USL continuă dispreţuirea referendumului din 2009

Preda: Îndemn la vot împotriva revizuirii Constituţiei dacă USL continuă dispreţuirea referendumului din 2009

Replica API 22 mai 2013 | 00:00 148

Eurodeputatul PDL Cristian Preda afirmă că ar trebui îndemnaţi cetăţenii să voteze împotriva revizuirii Constituţiei dacă USL va continua să manifeste faţă de referendumul din 2009 acelaşi "dispreţ" ca la votul de marţi din Cameră privind proiectul de modificare a Constituţiei iniţiat de preşedinte. "Proiectul de modificare a Constituţiei iniţiat de Traian Băsescu în 2011 a ajuns pe agenda Camerei abia astăzi. Doar 41 de deputaţi au votat în favoarea proiectului, în vreme ce 259 au fost împotrivă. Principalele modificări propuse erau trecerea de la bicameralism la un Parlament cu o singură Cameră şi reducerea numărului de aleşi la 300. Cele două idei fuseseră susţinute în cadrul referendumului din noiembrie 2009 de 6,74 de milioane, respectiv de 7,76 milioane de alegători", aminteşte Preda, într-o postare pe blogul său.

El arată că USL are o atitudine "stranie" deoarece a cerut respectarea rezultatului referendumului nevalidat privind demiterea preşedintelui din iulie 2012, dar "dispreţuieşte" referendumul validat din noiembrie 2009.

"Atitudinea faţă de rezultatele referendumului din 2009 va marca, de bună seamă, şi procesul de revizuire constituţională iniţiat de USL. Dacă USL nu va ţine seama de aceste rezultate, va trebui să chemăm cetăţenii să voteze împotriva revizuirii constituţionale. Nu îndemn la boicot, ci la un vot împotrivă! S-ar putea ca majoritatea parlamentară de azi să descopere că la urne vor veni mâine suficient de mulţi cetăţeni, ca să confirme voinţa majorităţii de ieri. În politică, preţul plătit pentru dispreţ e întotdeauna mare", mai afirmă eurodeputatul PDL.

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cu 41 voturi "pentru", 259 "împotrivă" şi 18 abţineri, proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, iniţiat de preşedintele Traian Băsescu în 2011.

Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a criticat acest lucru, arătând că, prin respingerea acestui proiect, voinţa cetăţenilor exprimată la referendum privind Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari nu este respectată.

Liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a replicat că este în lucru un alt proiect de revizuire a Constituţiei care prevede reducerea numărului de parlamentari. "Staţi liniştiţi că noi lucrăm pentru îndeplinirea voiţei cetăţenilor", a spus Gerea.

Comisia juridică a Camerei a decis, în urmă cu o lună, că raportul la proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat de Traian Băsescu trebuie să-şi urmeze procedura şi să fie introdus pe ordinea de zi a plenului.

În prezent, Comisia de revizuire a Constituţiei condusă de preşedintele Senatului Crin Antonescu lucrează la elaborarea unui proiect de revizuire a Constituţiei, care are ca termen de 27 mai pentru depunerea amendamentelor.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Camerei Deputaţilor, într-o scrisoare transmisă în 21 martie lui Valeriu Zgonea, să continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituţiei transmis la Parlament în iunie 2011 şi care transpune rezultatele referendumului din 2009.

Şeful statului declara în 28 martie că dacă în Constituţia modificată nu se va respecta rezultatul referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi, atunci va cere românilor să nu meargă la referendumul de validare.

Preşedintele a spus şi că nu crede că legea privind modificarea Constituţiei va trece de Curtea Constituţională fără aplicarea referendumului din 2009, deoarece Curtea va trebui să ţină cont de articolul 2 şi articolul 95 din actuala Lege fundamentală, potrivit cărora voinţa poporului este suverană, iar respectarea rezultatelor referendumului este obligatorie.

El a declarat miercuri, 15 mai, că va încerca să aibă un dialog şi să obţină o înţelegere cu premierul Victor Ponta în privinţa regionalizării şi a modificării Constituţiei, având în vedere că aceste teme sunt menţionate în acordul de coabitare instituţională. "Categoric, da, pentru că este parte din acordul de coabitare. Revizuirea Constituţiei, regionalizarea sunt parte a acordului de coabitare", a afirmat Băsescu.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218