REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Prediabet: simptome, cauze, factori de risc

Prediabet: simptome, cauze, factori de risc

Replica API 21 ianuarie 2021 | 00:00 1046

Prediabetul nu este o afecțiune atât de cunoscută, cu toate că joacă un rol cât se poate de important în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Sursă foto: Shutterstock

Prediabetul apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, însă nu atât de ridicat încât să se instaleze diabetul. Această afecțiune apare în momentul în care se declanșează rezistență la insulină, iar glucoză rămâne în sânge. Prediabetul este depistat prin realizarea analizelor de sânge, scrie doc.ro.

Cu cât prediabetul este depistat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de prevenire a diabetului de tip 2. Din păcate, majoritatea persoanelor care suferă de prediabet nu au habar, iar asta înseamnă că nu fac nimic pentru a remedia situația în timp util și dezvoltă diabet de tip 2.

Medicii ne recomandă să ne verficăm glicemia cel puțin o dată pe an, mai ales dacă avem probleme cu greutatea, suferim de sindromul ovarelor polichistice ori avem istoric bogat în familie în ceea ce privește diabetul. Există și simptome fizice pe care instalarea prediabetului le da, însă trebuie să îți “asculți” organismul cu atenție pentru a le detecta singur, fără ajutorul medicului tău.

Stilul de viață este esențial în prevenirea diabetului așa că, odată ce afli că suferi de prediabet, trebuie să faci schimbări majore pentru a reduce riscul de diabet.

Simptome prediabet

Porțiuni strălucitoare sau solzoase la nivelul pielii

Persoanele care suferă de prediabet pot observă la nivelul pielii porțiuni cu o culoare schimbată (roșu, galben, maro), dar și cu o strălucire aparte. Și porțiunile de piele cu aspect solzos pot indică prezența acestei afecțiuni.

Piele îngroșată

Pielea îngroșată poate apărea din cauza nivelului de zahăr ridicat din sânge.

Guta

Guta este o formă de artrită care apare atunci când acidul uric prezent în exces în organism se depune la nivelul articulațiilor, tendoanelor și oaselor, sub formă de cristale. Specialiștii au descoperit însă că persoanele care suferă de gută au șanse mai mari de a dezvoltă diabet așa că dacă ai gută ar trebui să îți faci analizele pentru depistarea prediabetului, dacă este cazul.

Căderea părului

Există o serie de factori care pot cauza pierderea părului, printre care medicația, factorii genetici ori stresul, însă medicii ne atenționează cu privire la legătură dintre rezistență la insulină și căderea părului.

Oboseală cronică

Este în regulă să te simți obosit din când în când, mai ales la schimbările de anotimp, atunci când organismul face eforturi pentru a se adapta la schimbările specifice. Dacă însă observi că oboseală se cronicizează și nu există o cauza pentru această problema, este posibil că rezistență la insulină să fie de vină pentru această problema.

Prediabetul, în general, nu are semne sau simptome. Un posibil semn care ar putea indică faptul că ai un risc mare de diabet de tip 2 este pielea închisă la culoare de pe anumite părți ale corpului. Zonele afectate pot include: gâtul, axilele, coatele, genunchii și articulațiile degetelor.

Semnele și simptomele clasice care sugerează că ai trecut de la prediabet la diabet de tip 2 includ:

setea excesivă;

urinarile frecvente;

oboseală;

vederea încețoșată.

Când să mergi la medic

Mergi la medicul tău dacă ești îngrijorat(a) în legătură cu diabetul sau dacă ai observat oricare dintre semnele și simptomele diabetului de tip 2. Întreabă-ți medicul despre screeningul sau testarea glucozei din sânge dacă ai oricare dintre factorii de risc (de mai jos) pentru prediabet.

Cauze prediabet

Cauza exactă a prediabetului este necunoscută, însă istoricul familial și genetică par să joace un rol important. Inactivitatea și grăsimea în exces (în special grăsimea din zona abdominală) par, de asemenea, să fie factori importanți în dezvoltarea prediabetului.

Ceea ce este clar este faptul că oamenii cu prediabet nu mai procesează zahărul (glucoză) în mod corespunzător. Drept rezultat, zahărul se acumulează în fluxul de sânge în loc să își îndeplinească funcția normală de a alimenta celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi.

Hiperglicemia sau glicemia mare (o cantitate mare de glucoză în sânge) are loc atunci când pancreasul tău nu produce suficientă insulină sau când celulele tale devin rezistente la acțiunea insulinei sau când ambele condiții sunt întrunite.

Factori de risc în prediabet

Aceeași factori care cresc riscul de a dezvoltă diabet de tip 2 cresc și riscul de a dezvoltă prediabet. Acești factori de risc sunt:

Greutatea - faptul că o persoană este supraponderală este un factor de risc principal pentru prediabet. Cu cât ai mai mult țesut gras în organism, în special în jurul abdomenului, cu atât mai rezistente vor fi celulele tale în față insulinei.

Circumferința taliei - o circumferința mare a taliei poate indică rezistență la insulină.

Obiceiurile alimentare - consumul de carne roșie și de cărnuri procesate, cât și consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sunt asociate cu un risc mai mare de prediabet.

Lipsa activității fizice - cu cât eșți mai puțîn activ(a), cu atât este mai mare riscul tău de prediabet. Activitatea fizică te ajută să îți ții greutatea sub control, folosește glucoză pe post de energie și îți face celulele mai sensibile la acțiunea insulinei.

Vârsta - deși diabetul se poate dezvoltă la orice vârstă, riscul de prediabet crește după vârstă de 45 de ani.

Istoricul familial - riscul tău de prediabet crește dacă ai un părinte sau un frate/o sora cu diabet de tip 2.

Diabetul gestational - dacă ai dezvoltat acest tip de diabet în timp ce erai însărcinată, tu și copilul tău aveți un risc mai mare de a dezvoltă prediabet.

Sindromul ovarelor polichistice - această boală destul de întâlnită, caracterizată de menstruatii neregulate, creșterea în exces a părului de pe față și de pe corp și obezitate, crește riscul unei femei de a face prediabet.

Somnul - persoanele cu o anumită tulburare de somn (apnee obstructivă în somn) au un risc crescut de rezistență la insulină. Persoanele care lucrează în ture sau schimburi de noapte, care cel mai probabil le provoacă tulburări de somn, pot avea, de asemenea, un risc crescut de prediabet sau de diabet de tip 2.

Ce e de făcut după diagnosticare

Imediat ce prediabetul este diagnosticat, este important să nu intri în panică. Anual, un procent de 5-10% dintre persoanele care suferă de prediabet sunt diagnosticate cu diabet de tip 2. Așadar, șansele de a preveni această afecțiune sunt extrem de mari.

Pentru a preveni evoluarea bolii trebuie să îți schimbi stilul de viață. Alimentația ta trebuie să fie una sănătoasă, bogată în alimente sănătoase, trebuie să practici sport și să îți monitorizezi în mod regular glicemia. Medicul tău îți va spune mai multe cu privire la stilul de viață recomandat în asemenea situații.

Completează pentru a află dacă diabetul tău este ţinut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primeşti un consult de specialitate gratuit, ce poate include şi analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluţie a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218