REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Predoiu, despre organizarea alegerilor anticipate odată cu localele: Legea nu exclude această posibilitate

Predoiu, despre organizarea alegerilor anticipate odată cu localele: Legea nu exclude această posibilitate

Replica API 19 februarie 2020 | 00:00 434

Ministrul propus pentru Justiţie, Cătălin Predoiu, a declarat marţi că ordonanţa de urgenţă privind alegeri parlamentare înainte de termen nu exclude posibilitatea organizării alegerilor locale simultan cu cele anticipate, menţionând că stabilirea calendarului alegerilor reprezintă o decizie politică ce va fi anunţată de premierul Ludovic Orban.

Întrebat după audierile din comisiile parlamentare de specialitate dacă pot fi organizate alegeri locale odată cu anticipate, potrivit modificărilor făcute prin ordonanţa de urgenţă, Predoiu a spus: "Această ordonanţă este o reglementare cadru. (...) În aceeaşi zi, legea nu exclude această posibilitate".

"Este o decizie politică, în niciun caz nu este la Ministerul Justiţiei această decizie, se va lua la nivel de partid şi o veţi auzi de la preşedintele partidului, domnul prim-ministru. (...) Toate aceste chestiuni legate de calendarul alegerilor şi deciziilor politice le discutaţi cu domnul prim-ministru", a adăugat Predoiu.

El a mai spus că nu sunt neînţelegeri la Palatul Victoria. "Guvernul va lucra pe bază de consens, nu sunt neînţelegeri la nivelul Guvernului", a menţionat Predoiu.

În timpul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat, în legătură cu ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate, că există o decizie a CCR care a identificat trei elemente de neconstituţionalitate în cazul în care alegerile anticipate ar fi concomitente cu cele locale.

Cătălin Predoiu a replicat că acum este vorba de alegeri la date diferite. "Noi acum vorbim de alegeri la date diferite, deci toate acele critici nu mai survin", a explicat Predoiu.

Marton Arpad a adăugat că este surprins de răspunsul că în ordonanţa de urgenţă nu ar fi nimic concret legat de alegeri concomitente. "Poate nu aţi citit ordonanţa", a afirmat deputatul UDMR.

"Vă citesc şi eu un text din ordonanţă. Ordonanţa stabileşte un cadru general. (...) Articolul 7 indice 2 alineat 2 spune că în cazul în care după data începerii perioadei corespunzătoare alegerilor parlamentare anticipate începe perioada electorală aferentă a altor alegeri, adică locale, organismele electorale care se vor constitui pentru organizarea alegerilor anticipate parlamentare vor îndeplini corespunzător şi atribuţiile produse de legea care reglementează scrutinul respectiv. Alineatul 3 spune că în cazul alineatelor 1 şi 2, votarea va avea loc la date diferite. Ceea ce am spus mai devreme. Argumentul că vor fi buletine de vot îngrămădite în aceeaşi zi cade. Este o ordonanţă cadru. Nu fac altă secţie în altă parte, dar dumneavoastră aţi ridicat din decizia CCR chestiunea concomitenţei acţiunii de vot. Or, nu există această concomitenţă. Sunt două zile diferite", a susţinut Predoiu.

Marţi, Comisia juridică a Senatului a dat raport de respingere a ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru reducerea cheltuielilor este O.K.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218