REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Prefectul aşteaptă documentul ÎCCJ, să demareze procedura de demitere a lui Bălan

Prefectul aşteaptă documentul ÎCCJ, să demareze procedura de demitere a lui Bălan

Replica API 25 iunie 2016 | 00:14 199

Primarul din Nicolae Bălcescu, găsit incompatibil

Primarul din Nicolae Bălcescu, găsit incompatibil

Viorel Bălan

Viorel Bălan a pierdut definitiv procesul cu ANI, privind starea de incompatibilitate, iar Prefectura Constanța va demarat procedura de încheiere a mandatului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu așteaptă comunicarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru a pune în aplicare legea. Veste proastă pentru primarul din Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan! Deși Judecătoria Constanța a dispus vineri, 24 iunie a.c., validarea în funcția de primar, Bălan nu se poate bucura prea mult de statul său.

Prefectul Adrian Nicolaescu așteaptă hotărârea Curții Supreme, instanță care i-a respins recursul formulat împotriva Sentinţei nr.359 din 19 noiembrie 2013 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Soluția a survenit după ce ANI l-a găsit incompatibil în perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu şi funcţia de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008 - 5 ianuarie 2009) şi al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010).

De precizat faptul că edilul, în momentul în care a fost găsit incompatibil de ANI, a contestat decizia la două instanţe: Curtea de Apel Constanţa, respectiv Curtea de Apel Bucureşti. Însă, Curtea de Apel Constanţa i-a respins cererea pe 19.11.2013, după care s-a judecat recursul la ÎCCJ, soluția celei din urmă instanță, pronunțată pe 16 iunie a.c., fiind definitivă.

Prefectul Adrian Nicolaescu a solicitat, încă de săptămâna trecută, comunicarea ICCJ. În momentul în care documentul va sosi, atunci, reprezentul Guvernului în teritoriu va semna ordinul de încetare a mandatului „În momentul în care o să avem decizia transmisă de Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum am solicitat noi, dacă e definitivă, atunci luăm act de ea și procedăm conform legii. Este atribuția prefectului să procedeze mai departe. Să vedem documentul, nu l-am primit, în momentul în care-l vom primi, l-am solicitat de acum o săptămână, vom aplica legea. Probabil că va mai dura“, a declarat Adrian Nicolaescu.

Potrivit Legii nr. 393 din 2004 privind Statutul alesilor locali, art. 15, alin (2) , „calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în urmatoarele cazuri:a) demisie; b) incompatibilitate; c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala; d) imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege; e) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate; f) punerea sub interdictie judecatoreasca; g) pierderea drepturilor electorale; b) incompatibilitate; c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala; d) imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.

În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul va avea la baza un referat semnat de secretarul comunei sau al orașului, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. Atribuțiile lui Bălan vor fi preluate de viceprimarul comunei.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102