REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Prefectul Bola dă lecţii de legislaţie Curţii de Conturi, în cazul primarului din Crucea

Prefectul Bola dă lecţii de legislaţie Curţii de Conturi, în cazul primarului din Crucea

Replica API 5 februarie 2013 | 00:00 98

Frigioi nu este arestat, prin urmare Prefectura nu poate să-l suspende!

Frigioi nu este arestat, prin urmare Prefectura nu poate să-l suspende!

Primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, poate răsufla uşurat. Instituţia Prefectului nu-l va suspenda din funcţie, deşi Curtea de Conturi menţionează într-un raport al acţiunilor de control desfăşurate în 2011 că a solicitat acest lucru, întrucât în calitatea sa de ordonator principal de credite "avea atribuţii în domeniul în care au fost constatate fapte cauzatoare de prejudicii şi pentru care ar exista indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale". Chiar şi aşa, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, susţine că, legal, nu poate suspenda un primar din funcţie decât dacă instanţa face dovada clară că acesta este arestat preventiv. "Cred că reprezentanţii Curţii de Conturi propun cercetarea penală şi nu suspendarea din funcţie a primarului. Încadrarea juridică o face Parchetul. Am analizat cazul primarului din Crucea cu juriştii, pentru a nu ne afla într-o eroare. Numai dacă sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni, pentru care Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoare, se solicită mandat de arestare de către Parchet. Dacă instanţa încuviinţează mandatul de arestare, domnul primar este încătuşat şi ajunge în arest. Articolul 71, din Legea 215 a administraţiei publice locale, prevede în mod expres faptul că se suspendă mandatul unui primar de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Instanţa este obligată să anunţe de îndată Instituţia Prefectului, iar prefectul este obligat ca în 48 de ore să emită ordinul de suspendare. Exact ca în cazul primarului din Năvodari, Nicolae Matei. Cu alte cuvinte, un primar poate fi suspendat din funcţie numai în stare de arest", a declarat, pentru "Replica", prefectul Eugen Bola. Menţionăm că echipele de control au constatat la Crucea că unii funcţionari au plătit ajutoare sociale fără a avea la bază documente justificative vizate şi aprobate, dar şi faptul că nu s-a respectat procedura de angajare, lichidare, ordonanţare şi plată a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, iar unele sume ridicate din Trezorerie nu au fost înregistrate în registrul de casă al instituţiei.

Ce are de spus primarul

"Urmare a controlului Curţii de Conturi s-au emis nişte decizii pe care le-am dus la îndeplinire, respectiv casierul şi inspectorul financiar contabil au fost suspendaţi din funcţie. Atât declar cu privire la acest subiect. Mulţumesc de înţelegere", a fost singurul punct de vedere exprimat de primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218