REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Prefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

Prefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

Replica API 8 octombrie 2021 | 00:09 10111

Până joi, 7 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.318.367 de cazuri de infectare cu noul Coronavirus. În Constanța, joi, 7 octombrie, au fost înregistrate 596 de noi cazuri de infectare cu virusul Sars-Cov2. Incidența pe județ este de 5,44, iar în municipiul Constanța, incidența este de 6,98. O creștere îngrijorătoare, a spus prefectul județului Constanța, într-un interviu acordat ziarului Replica. Ce va urma, aflați în materialul de mai jos.

”Municipiul Constanța a depășit pragul de 6 la mie și ne îndreptăm foarte rapid către pragul de 7 la mie. Automat, CJSU a fost obligat să constate acest prag, nu doar pentru municipiul Constanța ci și pentru alte localități, în special cele de lângă zona metropolitană, Valu lui Traian și Agigea. S-ar părea că și Eforie a depășit pragul de 6 la mie. Techirghiol și Siliștea au depășit 7 la mie, iar condițiile sunt puțin mai restrictive”, a spus prefectul Coșa, care a făcut o trecere în revistă a măsurilor impuse, având în vedere că municipiul Constanța se află, de câteva zile, în carantină.

Coșa: De vineri intră în vigoare carantinarea de noapte, la Constanța

”Pentru municipiul Constanța, începând de vineri va intra în vigoare carantinarea de noapte, începând cu ora 20.00. Persoanele nu vor mai avea voie să-și părăsească locuința decât cu motive bine determinate precum activitățile profesionale, asistență medicală, îngrijirea unor persoane aflate în dificultate și cam atât. Unitățile alimentare și prestatorii de servicii vor avea un program redus în această perioadă. În Constanța, în prima ședință a CJSU vom defini toate aceste spații deschise, astfel încât populația să știe ce are de făcut. Pe site-ul Instituției Prefectului județului Constanța se află declarația care trebuie utilizată de către locuitorii municipiului Constanța dar și cei din județ care vor dori să circule după ora 20.00, din motivele menționate mai devreme. Restricțiile pe timp de noapte operează pentru persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală. Cei care s-au vaccinat pot circula și fără aceste declarații”, a declarat prefectul.

Incidența, într-o continuă creștere. Să ne așteptăm la un nou lockdown?!

Întrebat dacă se ia în discuție un nou lockdown, acesta a declarat: ”Nu trebuie să așteptăm măsuri care să ne scoată din pandemie. Noi trebuie să ne scoatem din pandemie. Măsuri mai restrictive decât cele care au fost până acum este greu de crezut că vor mai fi. Avem carantina pe timp de noapte dacă ritmul de creștere a ratei de infectare va crește, și din păcate, nu este nicio premisă că nu va continua să crească. Probabil, carantina pe timp de noapte va fi și de luni încolo, pentru următoarele două săptămâni. De asemenea, sunt restricționate activitățile agenților economici, în restaurant, săli de fitness, săli de jocuri, evenimente private precum nunți, botezuri. Sunt restricții destul de dure. Bine ar fi să înțelegem că numai în această lună, în primele șapte zile ale lunii octombrie, am avut 51 de decese din care numai trei erau vaccinate. Bine ar fi să înțelegem că avem o cale, vaccinarea”.

Crește numărul persoanelor vaccinate

Totuși, sunt și vești bune. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriui, a început să crească numărul persoanelor vaccinate. ”Pe municipiu suntem undeva la 45%, iar la nivel de județ undeva la 37%. În mediul rural, din păcate, rata de vaccinare este ceva mai redusă. Ea a mai crescut în urma campaniei „Orașul vaccinează satul”. Au fost foarte multe zone care aveau rata de vaccinare de sub 5% și le-am dus dincolo de 15-20%. Da, ritmul de vaccinare a mai crescut, undeva la 500-600 de persoane pe zi. Ieri (n.r. 6 octombrie) au fost 2600 de persoane din care aproximativ jumătate se vaccinau cu cea de-a treia doză, iar cealaltă jumătate erau la primele doze. Nu este, din păcate, suficient, rata de infectare crește”, a spus oficialul.

Joi, 7 octombrie, doar 6 locuri libere la ATI

Explozia numărului de infectări conduce și la un grad de ocupare mai mare a paturilor din spitale. Joi, 7 octombrie, mai erau doar 6 locuri libere la ATI. ”Situația din spitale nu este niciodată bună pentru că dacă ai pacienți în spitalele Covid e clar că lucrurile nu merg bine. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de aproximativ 70%. Este un grad de ocupare care a rămas constant pentru că în fiecare săptămână s-a sporit numărul paturilor disponibile pentru pacienții Covid. În această dimineață erau 6 locuri libere la ATI în județ. Situația este în dinamică. Un pat poate fi liber acum, peste cinci minute să fie ocupat, iar peste alte 10 minute cel care-l ocupa din păcate poate deceda. Este foarte trist, cuvintele nu pot cuprinde dimensiunea acestor tragedii. Procentul persoanelor vaccinate care se reinfectează este de 20-22%, sub 5% ajung în spital. În ceea ce privește decesele, din 51 de persoane care au pierdut lupta Covid doar trei erau vaccinate și aveau multiple comorbidități”, a lămurit prefectul.

Coșa : Au fost 7 victime care, din păcate, au pierit în acel incendiu, celelalte decese sunt exclusiv din cauza Covid-19

Silviu Coșa a vorbit și despre tragedia de la Boli Infecțioase, în urma căreia au murit 7 oameni. Prefectul a ținut să precizeze, cu această ocazie, că celelalte persoane care au fost internate la Boli Infecțioase și transferate, după tragedie, nu au murit din pricina incendiului. ”Bilanțul celor decedați nu este de 10 persoane. Au fost 7 victime care, din păcate, au pierit în acel incendiu. Celelalte decese sunt din cauza Covid-19. Nu au nicio legătură cu evenimentele de la Boli Infecțioase. Din cele 51 de persoane care au pierit în urma infectării cu acest virus nenorocit, trei au fost la Boli Infecțioase. Nu este nicio legătură între evoluția ulterioară a bolii și evenimentul tragic. Erau pe secții. Nu erau la ATI. Din cauza afecțiunilor pe care le aveau starea lor s-a agravat și din păcate au decedat. Condoleanțe familiilor”, a transmis Coșa.

În ce stadiu este ancheta demarată de Instituția Prefectului, la Spitalul de Boli Infecțioase!

Coșa a declarat că, în perioada imediat următoare, va avea concluziile în urma anchetei pe care a declanșat-o la Spitalul de Boli Infecțioase. ”Sâmbătă a fost constituită o comisie de control a Instituției Prefectului, iar duminică am început să primim primele documente. Deja am început procesarea documentelor, inventarierea lor și stabilirea unei cronologii. Noi nu urmărim cauza producerii acestui eveniment, ci procedurile specifice fiecărei instituții. Trebuie să vedem ce s-a îndeplinit și ce nu din măsurile ISU. În zilele următoare vom avea o concluzie”. Totodată, pompierii au primit laudele prefectului, dar și medicii care s-au mobilizat după incendiu și au început să transporte pacienții cu propriile autoturisme către alte spitale”.

Prefectul Silviu Coșa a mai declarat că spitalul va fi închis mult timp de acum încolo

”În ceea ce privește tratarea pacienților Covid spitalul va sta închis foarte mult timp. Nu știm dacă va mai trata pacienți covid având în vedere că un pacient covid are nevoie de oxigen iar acolo principalele probleme au fost generate tocmai de oxigen. Se discută despre o posibilă repunere în funcțiune a secțiilor non-covid, antirabic, HIV”, a mai precizat Coșa.

Video:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920