rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Prefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video

Prefectul Silviu Iulian Coșa a fost prezent în studioul Replica de Constanța, iar în cadrul interviului a vorbit despre situația pandemică la nivelul județului, despre faptul că incidența este în creștere, iar de săptămâna viitoare s-ar putea lua măsura închiderii restaurantelor. Însă, vor fi luate și alte măsuri. Despre acestea, dar și despre alte subiecte de interes, vă puteți informa în materialul următor.

”După acea perioadă de carantină care s-a finalizat la începutul anului a continuat trendul de scădere, atât la nivelul municipiului, cât și la nivelul județului. Din data de 24 februarie, trendul s-a inversat, avem o tendință de creștere constantă, nu este susținută, dar constantă, ceea ce ne îndreptățește să devenim mult mai atenți decât eram până în acest moment și ar trebui să ne oblige pe toți, ca cetățeni, la respectarea regulilor, mască, igienă, distanțare fizică, astfel încât, perioada aceea de tristă a amintire a carantinei să nu redevină realitate. Nu știu dacă ne-am relaxat prea tare, acesta este trendul, noi urmărim nu doar județul, ci și municipiul Constanța, ne raportăm și la alte județe care sunt oarecum asemănătoare sau, dimpotrivă, foarte diferite și absolut toate au un trend de creștere al incidenței. Pe lângă acestea, bineînțeles, și relaxarea noastră a contat, am uitat poate să mai purtăm mască, nu ne-am mai dezinfectat pe mâini, dar este și o relaxare din punct de vedere al măsurilor specifice pragului de incidență în care ne-am aflat, județul era sub 1,5/1000, iar municipiul era 1,5 – 3/1000 de locuitori.Restaurantele sunt deschise, școlile s-au deschis și ele, și toate acestea împreună cu relaxarea noastră a contribuit la creșterea ratei de incidență”, a spus prefectul.

Județul se apropie de pragul incidenței de 3/1000. Ce se întâmplă?

”Tocmai ce s-a definitivat hotărârea CJSU prin care întreg județul a fost reîncadrat în pragul 1,5-3/1000, ceea ce înseamnă că restaurantele și alte stabilimente similare vor trebui să funcționeze la o capacitate de 30%, nu de 50% cum erau până acum. Dacă trendul va continua și statistic vorbind suntem îndreptățiți să o facem, cel mai probabil, săptămână viitoare vom sări pragul de 3/1000, ceea ce va însemna că, din nou, restaurantele vor fi închise. Aceasta este prevederea legală la acest moment, iar măsurile acestea cu privire la interdicția circulației pe timp de noapte nu sunt făcute pentru a pedepsi pe cineva sau pentru a împiedica vreun domeniu economic să se dezvolte. Ele au ca rol să protejeze populația pentru că, la restaurant, la o cafenea, nu purtăm mască. De la ieșirea din carantină am băut o singură cafea într-o astfel de unitate, nu am văzut nici măcar o urmă de păstrare a distanței, nu sunt foarte sigur că se păstrează și acea limită din capacitatea maximă la care restaurantele ar trebui să funcționeze. În contițiile acestea, cu toate că vaccinarea a luat un avânt considerabil și avem la acest moment mai bine de peste 40.000 de constănțeni care au fost vaccinați, s-ar părea că încă nu este suficient, încă trebuie să fim atenți și din cauza aceasta, dacă rata de incidență va sări de 3/1000 măsura legală va intra în funcțiune automat. În termen de 48 de ore după ce incidența a depășit 3 la mia de locuitori măsura va veni de la sine”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Ce se întâmplă cu școlile

”Am văzut și eu declarațiile ministrului și acesta se declara la elevii din ani terminali pentru că aceștia au o problemă, și anume trebuie să susțină niște examene de care depinde toată evoluția lor viitoare ca profesionști, pe undeva există necesitatea ca ei sa-și continue studiile”, a spus Silviu, referitor la continuarea cursurilor, chiar dacă o localitate va intra în scenariul roșu.

Relația cu viitorul subprefect (USR)

”Nu îl cunosc pe viitorul subprefect, cred că am mai spus, eu sunt funcționar public de mult timp, m-am obișnuit să lucrez cu materialul clientului și sunt sigur că vom avea o colaborare bună, principalul element este să existe onestitate profesională, lucrul pe care l-am cerut întotdeauna colaboratorilor mei, dar și dorința de a-și îndeplini atribuțiile existente în fișa postului. Pentru mine treaba este foarte puțin politizată, ai niște lucruri de făcut în fișa postului, fa-le. Nu le ai de făcutt, nu le face, dar fă ceea ce ai de făcut”, a precizat Coșa.

Situația pandemică și Sărbătorile Pascale, la Constanța

”Nu stăm bine, parțial putem să considerăm că este vina fiecăruia dintre noi, parțial este modul în care un virus și o pandemie evoluează, dar cu cât vom fi mai atenți, cu atât vom avea mai multe șanse ca de sărbătorile pascale să ieșim la o terasă”, a spus prefectul județului Constanța.

Despre tragedia din urma incendiului de pe bulevardul Mamaia

”Consecințele incendiului au fost teribile pentru că s-a pierdut o viață omenească, incendiul nu a fost unul teribil, a fost un incendiu în apartament, restul apartamentelor, dar și a vieților nu au fost puse în pericol. A fost unul dintre rarele cazuri în care tot ce se putea întâmpla rău, s-a și întâmplat, mă refer și la proceduri și la echipamente și modul de intervenție. După cum știți, ISU Dobrogea are o nouă conducere, ieri a fost numit și un nou prim-adjunct, este venit de la București, dar este constănțean la origine. Colonelul Amarandei a demarat toate măsurile necesare pentru remedierea tuturor deficiențelor care au părut pe parcursul acestei intervenții. Din punct de vedere al dotării, acea macara care ar fi trebuit să intervină pentru că era mai aproape, dar era defectă, a fost trimisă la București pentru reparații, sperăm ca în două săptămâni să fie finalizată. La Cernavodă, am auzit și aceste variante, nu există nicio problemă suplimentară generată de deplasarea acelei autoscări pentru că CNE are propria unitate de pompieri, are și autoscară, astfel încât la principalul obiectiv de risc din acea zonă se poate interveni fără absolut nici măcar o problemă. Știu că și ISU Constanța a prezentat, în cadrul unor conferințe de presă, măsurile de pregătire ale personalului, este un proces continuu care s-a intensificat, pe la sfârșitul lunii va trebui să fie și un exercițiu care să certifice faptul că toți angajații care au atribuții în domeniul intervenției sunt instruiți corespunzător și pot interveni. A fost un incident nefericit în care orice s-ar fi putut întâmpla rău, s-a întâmplat, dar asta nu trebuie să scadă încrederea în ISU și nici nu trebuie să diminueze acel procent de 82 de care pompierii se bucură. Ulterior incendiului, am avut alte intervenții, i-am urmărit și au intervenit profesionist”, potrivit lui Coșa.

Despre regulamentul parcărilor și audiențe

”Un eventual regulament al parcărilor va ajunge să fie aplicat printr-o hotărâre a consiliului local. instituția prefectului are ca atribuții verificare legalității acestor hotărâri și din acest punct de vedere, eu nu mă pot pronunța. Trebuie văzută hotărârea, dacă respectă prevederile legale și în condițiile în care este legală, va primi viza de legalitate și va intra în aplicare. Orice altă remarcă personală ar reprezenta o antepronunțare și nu pot să fac disjungerea între un simplu cetățean și ceea ce aș pune ca prefect. Cât despre audiențe, acestea au fost suspendate, dar le stăm la dispoziție cu adresa de e-mail, acolo pot depune memorii pentru că, în fond, o audiență se referă la o anumită problemă concretă, iar această problemă concretă trebuie să fie menționată în scris și susținută de documente. O simplă discuție nu este de natură să rezolve probleme. Din păcate sau din fericire, trebuie să venim cu dovezi scrise la orice ceea ce solicităm unei instituții. Sunt probleme și legate de străzi, de autorizații de construcții care sunt eliberate mai mult sau mai puțin legale, sunt probleme legate de interesele diferitelor categorii socio-profesionale, inclusiv HoReCa, problemele sunt foarte variate, peste două treimi dintre ele nu se referă la probleme ce țin de prefectură, sunt probleme ce țin de gestionarea altor instituții, dar le centralizăm și le împățim, le trimitem, înștiințăm cetățenii cu privire la ce instituție a ajuns și solicităm, ulterior, și o trimitere de urgență a unui răspuns în condițiile care s-a întârziat analizarea cererii de către instituția respectivă. Această sistare a audiențelor fizice mai are puțin și împlinește un an de zile. Au mai fost cazuri în care oamenii au venit la ușa prefecturii. De exemplu, un tânăr din Moldova de peste Prut, ne-a scris că are o problemă de interes local împreună cu o problemă de interes național, pe care va veni să ne-o prezinte în audiență. Am crezut că este o glumă, dar a doua zi chiar a venit”, a mai precizat prefectul.

Ce se întâmplă cu cinematografele, sălile de fitness

”Tot ce ține de participarea cetățenilor la spectacole într-un spațiu închis, dacă până la 3 la mie vorbeam de un procent de 30% de ocupare, în momentul de față, acestea nu se vor mai putea ține. Principala măsură care ne va afecta va fi această legată de HoReCa. Absolut tot ce însemnă săli de spectacole. Sălile de fitness vor funcționa pe un cadru legat special, acolo unde sunt precizate anumite suprafețe și ele pot funcționa în continuare, inclusiv saloanele de înfrumusețare. Restricțiile de deplasare sunt legate de numărul de persoane, maxim 6 persoane făcând parte din aceeași familie. Și acestă restricție nu are alte motivații decât necesitatea de a reacționa foarte mult între noi, la distanțe foarte reduse, astfel încât să reușim propagarea acestui virus”, a spus Silviu Iulian Coșa.

Mai multe detalii despre subiectele abordate, dar și mesajul prefectului către cetățeni, puteți urmări în materialul video de mai jos:

Video

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 3 martie 20213515
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
8 apr 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Trebuie să fim PRECAUȚI, astfel încât deschiderea sezonului ESTIVAL să nu se transforme într-un fiasco. Video

Prefectul județul Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde au fost aduse...1548

27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO3611
12 mar 15:55InterviuriȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani6127
18 mar 00:19InterviuriSabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Asociația Elevilor din Constanța este o organizaţie care are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor...2732

16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!4743
9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video1403
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2816

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele2914
19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO3912
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3909

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA7325
4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival8247
Vremea
8.7°8.2° - 8.7° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 3.52 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 apr 00:00SportFC Barcelona a cucerit Cupa Spaniei - Lionel Messi, strălucitor

FC Barcelona a cucerit sâmbătă seara Cupa Spaniei, după ce a reușit să învingă Athletic Bilbao cu scorul de 4-0...504

18 apr 23:32SportFed Cup. România a pierdut în fața Italiei și retrogradează din Grupa Mondială a Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României a fost învinsă de Italia, cu scorul de 1-3, în play-off-ul Grupei Mondiale a...567

18 apr 23:33SportHandbal feminin: România, foarte aproape de Campionatul Mondial, după 33-22 cu Macedonia de Nord

Naţionala de handbal feminin a României a învins sâmbătă, pe teren propriu, reprezentativa Macedoniei de Nord,...555

18 apr 23:33SportTenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Elena Gabriela Ruse a învins-o cu emoţii pe Jasmine Paolini, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu...487

Local
18 apr 17:01LocalFUNERALIILE prinţului Philip: William şi Harry, văzuţi DISCUTÂND

Prinţii William şi Harry au plecat împreună din capela St.George şi au fost văzuţi discutând la încheierea...1399

17 apr 11:58LocalPrimăria CERNAVODĂ începe LUCRĂRILE la CENTRUL HAMANGIA!

Lucrările la Centrul Hamangia sunt în linie dreaptă! În curând, în oraşul Cernavodă va fi ridicat Centrul...1414

18 apr 22:10LocalAnchetă și la DGAS, după ce două persoane cu COVID au fugit din Centrul FILOFTEIA

1816

18 apr 21:10LocalIOANA petrece Paștele cu Ilie Năstase, chiar dacă sunt în divorț

Ioana Simion și Ilie Năstase au hotărât să divorțeze, însă Paștele îl vor face împreună. Bruneta a explicat...1327

17 apr 14:33LocalSĂLILE DE FITNESS s-au MUTAT în CORTURI

În contextul actual al noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii temutului Sars-Cov-2,...1402

17 apr 12:21LocalCENTRELE de VACCINARE NU se ÎNCHID de PAȘTE

Centrele de vaccinare rămân deschise de Paște! O informație eronată a fost lansată în mediul online legată de...881

17 apr 23:13LocalCoronavirus la Constanța: 41.061 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 41.061 de persoane...1028

17 apr 23:12LocalUGIR Constanța solicită ca beach barurile să poată fi deschise până la ora 24.00

UGIR Constanța supune atenției publice următoarele amendamente, conform Anexei 1 privind „Regulamentul privind...1077

17 apr 23:12LocalATENȚIE! Alte ȘASE străzi din Constanța devin artere rutiere cu SENS UNIC

2675

Politică
17 apr 22:55PoliticăAndreea Moldovan, primele declarații după revocare: 'Nu am fost condiționată politic'

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat vineri, într-o conferință de...936

17 apr 22:55PoliticăVlad Voiculescu, primul mesaj după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății: Vreau să mulțumesc tuturor!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit cu primul mesaj, după ce a fost demis de la Ministerul...789

17 apr 00:06PoliticăRaluca Turcan anunță salariile care vor crește

1958

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2816

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2914

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3912

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3909

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7325

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8247

Monden
17 apr 00:00MondenMads Mikkelsen va juca în cel de-al cincilea film al francizei „Indiana Jones“

Actorul danez Mads Mikkelsen, unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest an datorită interpretării sale din...538

17 apr 00:00MondenUn album al regretatului artist David Bowie, cu 21 de piese inedite, va fi lansat pe 28 mai

Pagina oficială a artistului David Bowie a anunţat joi lansarea pe 28 mai a produsului discografic "The Width Of A...460

17 apr 00:00MondenA fost lansat trailer-ul noului film „Fast &Furious 9“ în care apar John Cena şi Cardi B

718

17 apr 00:00MondenBad Bunny, marele câştigător al galei Latin American Music Awards 2021

Artistul portorican Bad Bunny a fost cel mai premiat cântăreţ la gala Latin American Music Awards de joi seară,...448

17 apr 00:00MondenRoberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a...465

17 apr 00:00MondenCannes 2021: Evenimentul suplimentar dedicat profesioniştilor din cinematografie, amânat cu o lună

426

Mapamond
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...525

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat joi că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru...430

17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch

453

Sănătate
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...483

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite...596

17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase

442

17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...489

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi,...512

17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor...505

17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...498

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor...490

17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul

528

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT