rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Prefectul COȘA: Trebuie să fim PRECAUȚI, astfel încât deschiderea sezonului ESTIVAL să nu se transforme într-un fiasco. Video

Prefectul județul Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde au fost aduse în atenția opiniei publice mai multe subiecte de interes pentru cetățeni. Cum vom întâmpina minivacanța de 1 Mai, sezonul estival, ne așteaptă carantina? Răspunsurile le puteți afla în materialul de mai jos.

Incidența e în scădere

”Trendul de scădere se manifestă și la nivel de municipiu, dar și la nivel de județ, și apreciem că el va continua în următoarele zile. Asta demonstrează viabilitatea și eficiența ultimului set de măsuri adoptate, cu toate nemulțumirile pe care ele le-au generat. Pe lângă această scădere a ratei de incidență și a numărului de infectări, trebuie să luăm în considerare și faptul că, atât în cazul municipiului Constanța, cât și în cazul altor localități din județ, a cărora incidență s-a plasat în jurul cifrei de 6/1000, s-a reușit evitarea instituirii carantinei datorită acestui set de măsuri. În ceea ce privește municipiul Constanța, datorită numărului mare de locuitori, există o inerție mai mare în ceea ce privește creștea, cât și în ceea ce privește scăderea ratei de incidență. Având în vedere modul în care aceasta s-a manifestat de la începutul anului și până în prezent, apreciem că nu este necesară o situație în care să discutăm despre carantinarea municipiului. Nu există nicio premisă, trendul este unul corect, sper să ajungem și sub 4/1000, iar magazinele să fie deschise, în weekend, și după 18.00, dar depinde de fiecare dintre noi acest lucru”, a spus Silviu Coșa.

Discuții despre Sărbătorile Pascale și despre sezonul estival

”Cu ocazia vizitei ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor de ordine și siguranță publică, s-au luat în calcul factorii de risc aferenți unor astfel de perioade, fluxul foarte mare de turiști, îngreunarea traficului, toate fiind grevate și de necesitatea unor condiții restrictive generate de pandemie. Toate elementele sunt luate în calcul, organele de siguranță și ordine publică sunt pregătite să intervină pentru respectarea și păstrarea condițiilor. Sezonul estival este încă foarte departe din punct de vedere al evoluției pandemiei și este destul de dificil de apreciat ceea ce se va întâmpla. Din acest punct de vedere, perioada sărbătorilor pascale - 1 Mai, va fi o perioadă de test pentru a vedea cum evoluează lucrurile și cât de mult poate fi ținută sub control răspândirea virusului în condițiile unui aflux ridicat de turiști și deschiderea unităților de alimentație publică. După cum a anunțat și domnul prim-ministru, se constituie un Comitet Interministerial care va avea la dispoziție suficiente informații pentru următoarele două luni, astfel încât să decidă modalitatea care este optimă pentru a fi tratat sezonul estival. Așteptăm concluziile acestui comitet pentru a vedea ce alte măsuri de relaxare s-ar putea induce”, a spus Coșa.

Vaccinarea la Constanța:

”Vaccinarea continuă să avanseze într-un ritm de aproximativ 3.000 de persoane pe zi, am depășit cifra de 100.000 de persoane vaccinate, din care aproape 50.000 au trecut și de rapel. La sfârșitul lunii, procesul de vaccinare se va accelera. Timpul în care funcționează un centru de vaccinare presupune și permite vaccinarea mai multor persoane în 12 ore. Totul este organizat, există vaccinuri pentru rapel, personalul medical există, instrumente pentru aceștia există șamd. În momentul de față avem centre de vaccinare în 11 localități, cu 47 de fluxuri, jumătate dintre acestea fiind în municipiul Constanța. Constanța a primit niște fluxuri suplimentare pentru că rata incidenței era în creștere. Acest lucru a început să se vadă pentru că suntem pe un trend descendent al incidenței. Noi am solicitat instituțiilor din domeniile esențiale, dar și marilor angajatori, un estimativ al salariaților care doresc să se imunizeze pentru că etapa a doua a fost destinată și angajaților din marile companii. Cifra comunicată de aceștia la momentul respectiv era de 60%”, potrivit prefectului.

Întâlnirile cu reprezentanții HoReCa

”În ceea ce privește întâlnirile pe care le-am avut cu cei din HoReCa, au fost vreo 5 sau 6 întâlniri, cu diferite asociații care reprezintă interesele acestui sector, am încercat să sintetizăm principalele lor doleanțe. Acestea fiind, în principal, 3, este vorba despre forma în care se efectuează controalele și numărul foarte mare al acestora, ceea ce ar afecta activitatea deficitară pe care o au în acestă perioadă. În al doilea rând, este vorba despre voucherele pentru turism, care nu au mai fost bugetate, am solicitat la Ministerul Economiei cantitatea numărului voucherelor care se mai află pe piață. O a treia problemă a fost reprezentată de o solicitare a sectorului HoReCa vizavi de acțiuni de promovare, în interiorul țării, a turismului de litoral. Sunt propuneri care se află pe agenda noastră. Săptămâna aceasta le-am sintetizat și intenționăm ca la sfârșitul săptămânii să avem un Colegiu Prefectural și în acesta să prezentăm o propunere privind constituirea unui grup de lucru, dar și activitățile clare pe care acest grup de lucru le va avea în perioada următoare, astfel încât să reușim să susținem sectorul HoReCa. În momentul de față există acel Comitet Interministerial, noi vom lua măsurile pe care le-am precizat și pe care le vom aduce și lor la cunoștință, vom decide și ce este de făcut. Principala lor problemă este legată de imposibilitatea de a funcționa la interior, ceea ce în perioada rece a însemnat că ei nu au funcționat. Odată cu venirea sezonului cald aceste restricții vor dispărea, dar trebuie să procedăm cu mare grijă și precauție, astfel încât această deschidere a sezonului estival să nu se transforme într-un fiasco sanitar”, a explicat Silviu Coșa.

Carantinare națională pentru 2 săptămâni?

Recent, un secretar de stat a spus că o carantinare națională de 2 săptămâni ar face minuni.

”Nu știu ce să vă spun, noi aplicăm măsurile în momentul în care îmbracă și o formă legislativă pentru că în momentul în care o declarație se transformă într-un act normativ înseamnă că are în spate niște studii, are în spate niște opinii ale unor specialiști vizavi de datele care au fost analizate și mai înseamnă că această măsură poate produce efecte benefice”, a răspuns prefectul.

Persoanele vaccinate s-au infectat cu SARS-COV-2?

”În momentul de față nu avem o astfel de statistică. Ca orice alt vaccin nu cred că există un altul care să garanteze 100% absența posibilității de infectare ulterioară. Ideea este că în momentul în care se ajunge la acea masă critică de 60-80% din populație să fie vaccinată, se rupe lanțul epidemiologic”, a spus Coșa.

Situația la ATI

”La secțiile de ATI din Constanța sunt în permanență aproximativ 2-3 locuri libere, dar situația acolo este dinamică. Până în momentul de față, inclus în perioada mai dificile, cadrele medicale și managerii unităților sanitare au reușit să facă față acestor situații și nu au fost raportate probleme în ceea ce privește pacienții care au nevoie de Terapie Intensivă”, a mai spus prefectul.

Restricțiile de la nivel mondial și cei care nu cred în COVID-19

”Restricțiile la plan mondial nu constituie preocuparea noastră de bază. Această noțiune de lockdown, pe care nu o pot defini pentru că este diferit în fiecare țară, lockdown-ul acesta a existat în diferite țări ale Uniunii Europene, și reacția populației a fost alta, dar și rata de infectare și numărul deceselor a fost mult mai mare. Măsurile așa cum au fost concepute în România au fost adaptate situației din țara noastră, iar până acum rezultate au fost destul de bune, cu mici excepții. Dacă cineva crede sau nu crede în acest virus este fix problema respectivului. Principalul este să respectăm regulile, ca o dovada de responsabilitate, inclusiv pentru ceilalți membri ai comunității în care activăm. Suntem înainte de toate membri ai unei comunități și avem obligații unul față de celălalt. În momentul în care regulile nu sunt respectate, bineînțeles această nerespectare se produce în familie sau în gașcă, la locul de muncă, iar individul respectiv reprezintă un pericol la adresa celor din jurul său”, potrivit lui Silviu Coșa.

Cozile de la centrele de vaccinare

”Acele cozi sunt făcute de cetățeni care ajung ceva mai devreme față de ora programării și automat trebuie să aștepte până la ora la care trebuie să intre pentru a fi preluați pe acele fluxuri de vaccinare. Aceștia nu pot fi primiți în interior pentru că acolo există anumite fluxuri și ar însemna ca toată aglomerația să se transfere în interior. Recomandarea mea este ca fiecare să vină la ora la care sunt programați și nu va mai fi nicio problemă”, a spus prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul video de mai jos.

Video:

Liliana IONIȚĂ

joi, 8 aprilie 20211551
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...3612

12 mar 15:55InterviuriȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani6128
18 mar 00:19InterviuriSabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!2735
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...4746

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video1403
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video2817
24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2914

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO3914
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene3911
5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7326

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival8248
3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video3516
Vremea
7.9°7.9° - 8.2° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 81%
Vânt: 3.52 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 apr 22:38SportSimona Halep direct în turul doi la Stuttgart. O veste bună și una rea pentru româncă

Simona Halep, locul 3 WTA şi favorită 2, va juca direct în turul doi la turneul de la Stuttgart, iar vestea proastă...79

19 apr 00:00SportCupa României la spadă a fost câștigată de Bianca Benea (CSM Oradea)

Bianca Benea (CSM Oradea) a câştigat Cupa României la spadă, duminică, în Sala de Scrimă ''Ana Pascu'' din...70

19 apr 00:00SportAtac ironic al echipei lui Ianis dupa victoria cu Celtic din Cupa: "Cea mai buna echipa din tara!" Ce au postat

Dupa victoria categorica din campionat, Rangers a eliminat-o pe rivala Celtic si din Cupa Scotiei. Echipa lui Gerrard...75

19 apr 22:29SportAlertă pentru starurile lui Clinceni! Poenaru, furios la finalul meciului cu CFR Cluj: "Nu accept! Daca nu joacă, iau măsuri și văd ei!"

Ilie Poenaru a declarat ca echipa sa tinteste la locul 4. Acest lucrul s-a vazut si in declaratia sa dupa esecul cu CFR...73

Local
19 apr 23:55LocalÎnghesuială mare la hainele second-hand, în plină pandemie COVID

Zeci de persoane au ignorat complet regulile de distanţare şi s-au înghesuit în faţa unui magazin second hand de...1047

19 apr 23:56LocalCOVID-19: 67 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanța, 2265 la nivelul țării

Pe teritoriul României, până duminică, 18 aprilie, au fost confirmate 1.029.304 cazuri de persoane infectate cu noul...693

19 apr 23:56LocalPiața Grivița, închisă pentru igienizare

358

19 apr 23:56Local41 de migranți descoperiți de polițiștii de frontieră la graniță

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș și Nădlac au descoperit 41 de cetățeni...305

19 apr 23:57LocalACCIDENT RUTIER cu o VICTIMĂ, la ieșire din Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 18 aprilie, la ieșire din constanța...733

19 apr 23:57LocalO mașină s-a făcut SCRUM! Focul ar fi fost pus INTENȚIONAT

649

Politică
19 apr 21:52PoliticăDirector DSP, mesaj pentru Vlad Voiculescu: Îi doresc odihnă plăcută!

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, liberalul Flavius Cionca, i-a transmis, ironic, fostului ministru...644

19 apr 21:31PoliticăUtilizarea plasmei convalescente contra COVID-19 a redus cu 40% numărul internărilor în spital, în SUA

În timp ce la noi în țară locurile de la ATI sunt complet ocupate și sunt tot mai mulți pacienți internați în...237

19 apr 19:19PoliticăFlorin Cîțu a solicitat explicații de la STS, după acuzațiile lui Vlad Voiculescu

493

19 apr 19:23PoliticăVlad Voiculescu: Am primit mai multe amenințări cu moartea

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat într-un interviu acordat actorului Marius Manole în...423

19 apr 19:20PoliticăVlad Voiculescu, acuzații FĂRĂ PRECEDENT: Nicușor Dan și PNL nu și-au ținut cuvântul

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a vorbit, duminică, despre candidatura la funcţia de viceprimar al...438

19 apr 19:21PoliticăPreședintele Senatului: Nu mai avem încredere în premierul Florin Cîțu

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că în USR PLUS nu există disensiuni, iar Ministerul Sănătăţii...559

19 apr 19:16PoliticăALDE își alege noua conducere a partidului: Călin Popescu Tăriceanu nu mai candidează

ALDE, partidul condus până anul trecut de Călin Popescu Tăriceanu, își alege sâmbătă, 17 aprilie a.c., noua...463

19 apr 19:16PoliticăMinistrul Educației: După ce se va încheia pandemia vom continua cu predarea online unde e potrivit

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școala online nu a fost eficientă pentru că profesorii nu au...502

19 apr 19:14PoliticăCristian Tudor Popescu: Mă înfioară cei de la USR-PLUS. Mestecă talaș de partid fără să clipească

633

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2817

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2914

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3914

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3911

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7326

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8248

Monden
19 apr 19:22MondenRegina Elisabeta a II-a, scrisoare de adio lăsată pe sicriul soțului ei

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a lăsat o scrisoare emoționantă pe sicriul soțului ei, Prințului Philip....516

19 apr 19:20MondenAmanta lui Ciprian Marica, transformare totală

Transformarea incredibilă a amantei lui Ciprian Marica! Cum arată acum celebra roșcată cu care a fost prins...2414

19 apr 19:17MondenŢiriac: „Dacă ai puţină minte în cap, nu ai cum să nu te vaccinezi anti-COVID. Eu am vrut să-l fac pe cel rusesc“

978

19 apr 19:17MondenImagini de la funeraliile Prinţului Philip. VIDEO

Au apărut primele imagini de la înmormântarea Prinţului Philip. La ceremonie vor participa membrii familiei regale,...546

19 apr 19:18MondenLovitură pentru Mirela Vaida! A fost clasată acuzaţia de tentativă de omor din dosar. „Mă simt în pericol“

O nouă lovitură pentru Mirela Vaida, în dosarul deschis după ce a fost atacată cu bolovani chiar în timpul...604

19 apr 19:19MondenGina Pistol și Smiley, ceartă aprinsă după publicarea unei poze în care prezentatoarea apare topless

1940

Mapamond
19 apr 00:00MapamondRusia îl expulzează pe consulul Ucrainei de la Sankt Petersburg, pentru obţinerea unor informaţii clasificate

Rusia a decis sâmbătă expulzarea unui diplomat ucrainean aflat la post la Sankt Petersburg, a anunţat Ministerul de...73

19 apr 00:00MapamondMigranţi: Fostul ministru de interne italian Matteo Salvini, trimis în judecată

Fostul ministru de interne italian Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, a fost trimis în...68

19 apr 00:00MapamondMinistrul apărării german: Rusia generează o ameninţare concretă şi imediată pentru securitatea Europei

74

19 apr 21:32MapamondRusia trimite nave de război pentru manevre în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei

Pe fondul tensiunilor reînnoite din estul Ucrainei, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre,...364

19 apr 21:33MapamondJohnson & Johnson crede că și alte vaccinuri provoacă cheaguri de sânge

Compania americană Johnson & Johnson a cerut producătorilor rivali de vaccinuri anti-COVID-19 să i se alăture în...484

19 apr 21:34MapamondCoronavirus: EMA va anunţa marţi recomandările sale în privinţa vaccinului Johnson&Johnson

479

Sănătate
19 apr 00:00SănătateSindromul impostorului - ce este și cum știi dacă îl ai?

Sindromul impostorului afectează, potrivit cercetătorilor, mai bine de 70% din populația adultă. Află în cele ce...61

19 apr 00:00SănătateSmochine - 5 beneficii pentru organism

Smochinele și frunzele de smochin sunt pline de substanțe nutritive care oferă o varietate de beneficii potențiale...71

19 apr 00:00SănătateMituri și adevăruri despre alimentele congelate

66

19 apr 00:00SănătateScăderea temperaturii corporale ar putea ajuta creierul în caz producerii unui stop cardio-respirator

Scăderea temperaturii corporale ar putea reduce riscul de leziuni cerebrale în cazul pacienților comatoși care au...75

19 apr 00:00SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....69

19 apr 00:00SănătateTeamă de întuneric, la copii și la adulți. Ce este de făcut și când apelezi la un specialist

Frică de întuneric este o fobie întâlnită atât la copii, cât și la adulți. În cazul micuților, fie că vorbim...68

19 apr 01:41SănătateStudiu: Prăjelile cresc riscul de boli cardiovasculare

Consumul de alimente prăjite este legat de un risc crescut de boli cardiace majore și accident vascular cerebral,...62

19 apr 00:00SănătateCel mai bun regim alimentar pentru cei cu anemie

Anemia are loc atunci când corpul tău nu are suficiente eritrocite (globule roșii în sânge). Afecțiunea este, în...60

19 apr 01:38SănătateHelicobacter Pylori - Cauze, simptome și tratament

77

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT