rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

PREFECTUL George NICULESCU: Am primit AMENINȚĂRI și MESAJE la adresa mea și a copiilor mei!

La sfârșitul anului trecut, a acceptat cea mai mare provocare din viața lui: aceea de a reprezenta Guvernul la nivelul județului Constanța. Și nu a fost ușor, fiind nevoit să gestioneze situația pandemică, dar și organizarea procesului electoral în contextul actual. Vorbim despre prefectul George Niculescu, un om care s-a aflat, pentru prima dată, în situația de a lucra pentru stat, un fost liberal care și-a lăsat funcția de consilier județean pentru a spune ”DA” noii provocări. Și s-a dovedit a fi o decizie bună, spune George Niculescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a acordat un interviu ziarului Replica în cadrul căruia a vorbit, printre altele, despre modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, încă de la debutul ei, dar a dezvăluit și ce ne așteaptă de acum încolo. Niculescu a atras atenția că este foarte important să nu ne relaxăm pentru că, este foarte probabil ca, în câteva zile, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să ia măsuridrastice cu privire la Constanța.

Prefectul George Niculescu a depus jurământul pe 30 decembrie 2019 , iar perioada de acomodare a fost destul de scurtă. Cum a dat piept cu situația pandemică, ce măsuri imediate a luat și cum a gestionat problema, la nivel local, povestește chiar el.

”Am depus jurământul pe 30 decembrie și am intrat direct în problema pandemiei. O pandemie care nu avea cum să ocolească nici România, nici județul Constanța. Cine a ales la început să trateze cu superficialitate această problemă, din punctul meu de vedere, a greșit. Am considerat că trebuie tratată cu toată responsabilitatea și am încercat să ne pregătim cât mai repede posibil. De la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie am început nenumărate întâlniri cu managerii din sistemul sanitar, să avem timp să ne pregătim pentru ceea ce urma. Pentru că semnalele erau clare că această pandemie nu va ocoli județul Constanța. Am avut primul caz de coronavirus pe 11 martie iar de atunci lucrurile au început să evolueze. Am intrat în stare de urgență timp de două luni, au fost situații atipice. Sunt primul prefect care a trebuie să gestioneze așa ceva”, a declarat prefectul George Niculescu.

Niculescu: Îi felicit pe medici și pe ambulanțieri!

”Am aflat că unii manageri de spitale erau mai bine pregătiți decât ceilalți, am încercat să îi fac pe toți să înțeleagă că fără o pregătire temeinică vom avea cu toții de suferit, că sănătatea și actul medical pe care-l prestează trebuie să fie unul ridicat. Medicii au trecut printr-o perioadă dificilă și nimeni nu cred că era pregătit pentru acest maraton. Îi felicit pe medici, pe ambulanțieri, pe toți cei din sistemul sanitar pentru că, în continuare, fac tot posibilul să-i trateze pe pacienți”, a completat fostul liberal.

Au fost și momente în care pandemia s-a politizat, adversarii politici cerându-i demisia pentru că și-ar fi asumat riscul transformării municipiului într-un focar, odată cu repatrierea românilor în hotelurile de pe litoral. ”Am avut și celebrele avioane cu repatriații. Din păcate, suferința unor români a fost folosită de unii politicieni iresponsabili, în încercarea de a manipula și a câștiga electoral, în vederea alegerilor care urmau să aibă loc. Lucrurile nu au stat așa cum au fost prezentate. Constanța nu a devenit un focar de coronavirus din cauza românilor carantinați în județ. 605 persoane au fost, nu 1500 cum s-a vehiculat. Nu au ieșit din centrele de carantinare, nu a existat contact direct cu populația, erau păzite. Am fost acolo, am verificat măsurile de protecție, nu am stat într-un birou, izolat, citind rapoarte trimise din teren. Mi s-a cerut demisia de către acei politicieni iresponsabili. Demisia, în momentul acela de criză, ar fi fost o fugă de responsabilitate. Mi-am asumat acest mandat cu bune și cu rele, am hotărât să nu fac acest lucru. Dar, ce ar fi rezolvat demisia mea: nu am mai fi avut cazuri de îmbolnăviri în județul Constanța, infectări? Dacă ar fi rezolvat măcar o problemă, mi-aș fi dat-o.”, a dezvăluit reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Mesaje indecente, ameninţări şi presiuni

A primit chiar și amenințări și mesaje obscene la adresa sa și a familiei sale, însă Niculescu nu a dat curs atacurile gestionând această situație la fel de profesional. ”Am primit amenințări, lume care probabil a căzut în plasa acestor manipulări, a hotărât să se exteriorizeze la adresa mea și a familiei mele într-un mod nu tocmai civilizat. Nu pot să reproduc conținutul mesajelor, nu pot să reproduc mesajele primite la adresa mea, a copiilor mei.

Cum s-a încheiat sezonul estival, din punct de vedere pandemic!

În județul Constanța a explodat numărul infectărilor. În Mangalia și Cumpăna a fost depășita rata de incidență de 1,5 la mia de locuitori. Municipiul Constanța se apropie de acest prag, existând riscul să se închidă, și aici, restaurantele și cafenelele.

”Am fost priviți ca un posibil focar, oamenii se așteptau ca rata de infectare și transmisie în Constanța să crească. În perioada sezonului estival am avut rezultate foarte bune în menținerea unui nivel scăzut de infectare. În săptămâna 22-28 iunie am avut 62 cazuri într-o săptămână. Județul Argeș înregistra aproape 90 de cazuri pe zi și nu era județ turistic. În săptămâna 13-19 iulie, în mijlocul sezonului, am avut 82 de cazuri. Județe precum Mehedinți, Caraș aveau numărul acesta de îmbolnăviri pe zi. Iar în săptămâna 10-16 august, de Sânta Maria, am avut 164 de cazuri pe săptămână. Înseamnă două zile în județul Brașov”, a spus Niculescu.

Dar ce ne așteaptă de acum încolo?!

Din păcate, în ultimele săptămâni înregistrăm un număr ridicat de cazuri. În săptămâna 28 septembrie-4 octombrie s-au semnalat 421 infectări. Sunt foarte multe, spune prefectul. ”Înțeleg faptul că oamenii s-au plictisit, înțeleg faptul că oamenii s-au relaxat, că-și doresc să revină la viețile normale, că au obosit, dar nu este momentul să ne relaxăm. ”În momentul de față, la Constanța rata de incidență e ridicată. Nu este decât o chestiune de câteva zile până când CJSU va analiza posibilitatea restricționării activităților de preparare, comercializare a băuturilor alcoolice, a produselor alimentare în spații închise, așa cum sunt ele definite în hotărârea CJSU”, avertizează prefectul.

Multe focare provin din instituțiile publice, agenții economici trag ponoasele

Sectorul HORECA, în sezonul estival, a fost sub lupă și s-a dovedit, în sezon, hotelurile nu au devenit focare de infecție. Agenții economici au înțeles că singura modalitate de a-și continua activitatea este de a respecta regulile și au transformat hotelurile în unități sanitare. Numai că tot ei au de suferit, dacă se depășește rata de 15,5. Aspect cu care nu este de acord Niculescu. ”Personal, consider incorectă măsura restricționării activității pentru agenții economici, atâta timp cât rata de incidență este crescută din cauza infectărilor în instituțiile publice. Focarele care sunt în instituții afectează rata de incidență. Iar când această rată va trece de 1,5, măsurile împotriva cui se îndreaptă? Împotriva agenților economici. Aici, văd puțin incorectă măsura dar, dacă se va impune, o vom lua cu toată fermitatea”, a spus el.

Referitor la paturile din ATI, prefectul ne-a liniștit: din totalul de 31 de paturi, 10 la Spitalul de Boli Infecțioase, 15 la Medgidia, 6 la spitalul de la Mangalia, doar 15 sunt ocupate.

Cum comentează rezultatul alegerilor!

Și, pentru că a fost membru PNL, nu ne-am putut abține și l-am întrebat pe prefect cum comentează rezultatul alegerilor. Niculescu a preferat să rămână echidistant, din poziția de prefect, și nu și-a exprimat poziția cu privire la echipa câștigătoare a alegerilor din 27 septembrie. ”Mi-e greu să fac aprecieri. Am făcut parte din echipa PNL, am fost consilier județean. M-am ferit în această perioadă să fac aprecieri cu privire la preferințele mele politice să nu dau ocazia adversarilor, indiferent de natura lor politică sau administrativă, să spună că prefectul intervine în vreun fel în procesul electoral, altfel decât în a-l pregăti. Am ales să fiu echidistant, pentru că așa mi se pare corect. Din postura de prefect, nu sunt membrul niciunui partid politic. Firesc și corect este să tratez tot spectrul politic cu aceeași corectitudine. Fiecare are afinități, apreciază mai mult sau mai puțin anumite doctrine dar lucrurile acestea le fac personal, pentru mine, și nu le fac public, din postura de prefect”, a dezvăluit fostul consilier județean PNL.

Dă Niculescu Instituția Prefectului pe Parlament?!

”În momentul de față, sunt prefectul județului Constanța, toată atenția mea este îndreptată 100% înspre această poziție. Dacă foștii colegi din PNL îmi vor face, oficial, o propunere în acest sens, o decizie voi lua doar după ce voi sta de vorbă cu familia mea. O astfel de decizie îți marchează viața, îți schimbă cursul vieții. O decizie importantă o iau după ce mă consult cu familia”, a conchis prefectul George Niculescu.

Prefectul George Niculescu a vorbit și despre modul în care s-au organizat alegerile, însă mai multe detalii despre acest subiect, dar și în ce stadiu sunt pregătirile pentru validarea aleșilor locali puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos. Tot în materialul VIDEO puteți urmări și sfaturile lui Niculescu, în calitate de fost consilier județean, pentru ”boboci”.

Mirela PASCAL

sâmbătă, 10 octombrie 20205230
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
8 apr 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Trebuie să fim PRECAUȚI, astfel încât deschiderea sezonului ESTIVAL să nu se transforme într-un fiasco. Video

Prefectul județul Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde au fost aduse...1438

27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO3509
12 mar 15:55InterviuriȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani6054
18 mar 00:19InterviuriSabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Asociația Elevilor din Constanța este o organizaţie care are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor...2628

16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!4616
9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video1305
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2674

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele2812
19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO3824
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3826

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA7196
4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival8150
Vremea
10°8.6° - 10° vineri, 16 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 46%
Vânt: 3.62 m/s
Presiune: 1018 milibari

Loto
6/49154829471842
5/4016183036137
joker20283233274
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 apr 00:00SportArsenal a trecut fără probleme de Slavia Praga! Man United, Villareal și Roma merg în semifinale

Arsenal s-a impus cu 3-0 acasă la Slavia Praga iar tunarii s-au calificat fără emoții în semifinalele Europa League...454

16 apr 00:00SportCFR Cluj a câștigat Supercupa României / Victorie la loviturile de departajare cu FCSB

CFR Cluj (campioana României) a câștigat Supercupa României la fotbal, după ce a învins cu scorul de 4-1 la...447

16 apr 00:00SportLiga 2, play-off: Rapid București, pe primul loc după ce a întors scorul în ultimele minute (2-1 vs ASU Poli Timișoara)

Rapid București a învins, joi, în deplasare, cu scorul de 2-1, echipa ASU Poli Timișoara, în etapa a treia a...357

16 apr 00:00SportMonte Carlo Masters: Rafael Nadal, în sferturi după ce l-a învins pe Grigor Dimitrov în 56 de minute

Rafael Nadal s-a calificat fără emoții în sferturile Masters-ului de la Monte Carlo. Ibericul a avut nevoie de mai...293

Local
16 apr 23:34LocalA MURIT sculptorul Tiţă Prodan

Asociația „Suflete deschise” și SC ARIMEX COMEXIM 2000 SRL, cu adâncă durere, anunță plecarea dintre noi a...1040

16 apr 23:35LocalPrimăria Constanța și-a depus candidatura pentru obținerea titlului de Capitală Mondială a Cărții UNESCO 2023

Primăria municipiului Constanța a transmis joi, 15 aprilie a.c., către Secretariatul UNESCO dosarul de candidatură...532

16 apr 23:35LocalPersoană prinsă sub tractor, în localitatea Lumina

872

16 apr 23:33LocalSe schimbă Codul rutier, anunță ministrul de Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi, la Zalău, că este nevoie de un Cod rutier nou şi modern,...1437

16 apr 23:34LocalCoronavirus: 2.745 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...429

16 apr 23:34LocalCOVID-19: 9 NOI DECESE, la Constanța

Până joi, 15 aprilie a.c., 25.800 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...810

16 apr 23:31LocalCT Bus și RADET, părți vătămate în mega dosarul în care au avut loc PERCHEZIȚII, joi!

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș, sub coordonarea Direcției de Investigare a...1666

16 apr 23:36LocalBEŢI şi FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din Constanţa

La data de 14 aprilie a.c., în jurul orei 17.50, polițiști din cadrul Secției 1 Rurală Constanța au identificat un...606

16 apr 23:36LocalPERCHEZIŢII în CONSTANŢA! TREI TINERI, ARESTAŢI preventiv pentru TÂLHĂRIE CALIFICATĂ

1593

Politică
16 apr 23:06PoliticăŞapte foşti parlamentari îşi cer pensiile speciale înapoi, în instanţă

Şapte foşti parlamentari de Bistriţa-Năsăud au decis să acţioneze în instanţă Parlamentul României şi îşi...601

16 apr 22:15PoliticăFostul lider PSD, Liviu Dragnea, cere liberarea condiţionată

Liviu Dragnea, fostul preşedinte PSD, a ajuns la momentul în care are dreptul legal să ceară liberarea...744

16 apr 22:16PoliticăCîţu: Ordinul privind stabilirea de noi reguli pentru carantinare nu a trecut prin CNSU şi nu putea fi publicat

386

16 apr 22:16PoliticăCîţu: Guvernul a aprobat formularul de comandă pentru 4,2 milioane de doze opţionale de la Pfizer

Executivul a adoptat memorandumul pentru semnarea celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva...409

16 apr 22:17PoliticăSorina Pintea pierde PRIMUL MECI cu DNA

Dosarul de mare corupție al fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea, a fost validat, marți, de către...1125

16 apr 22:18PoliticăDan Barna: Florin Cîţu a generat în mod gratuit o criză politică majoră

640

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2674

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2812

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3824

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3826

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7196

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8150

Monden
16 apr 00:00MondenUn serial de televiziune despre Audrey Hepburn, în pregătire

Un serial de televiziune despre actriţa Audrey Hepburn este scris de scenarista şi producătoarea americană...310

16 apr 00:00MondenKate Winslet prezintă noul ei serial, „Mare of Easttown“, difuzat de HBO

Postul HBO lansează săptămâna aceasta un nou serial în care joacă Kate Winslet, intitulat "Mare of Easttown" de...309

16 apr 13:57Monden„Lisey's Story“, serialul scris de Stephen King şi regizat de Pablo Larrain, va fi lansat pe 4 iunie de Apple TV+

267

Mapamond
16 apr 00:16MapamondÎn contextul creșterii numărului de persoane cu diabet, OMS cere scăderea preţului insulinei

La 100 de ani după descoperirea insulinei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut miercuri ca acest...434

16 apr 12:11MapamondAliaţii din cadrul NATO sunt de acord să înceapă retragerea din Afganistan

Aliaţii din cadrul NATO au acceptat să înceapă finalizarea misiunii lor în Afganistan ca urmare a deciziei SUA de a...422

16 apr 12:14MapamondCertificatul COVID: Statele membre UE prevăd o durată de aplicare de un an

605

16 apr 12:18MapamondSUA: A murit în închisoare Bernie Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie

Bernie Madoff, autor al celei mai mari escrocherii financiare din istorie, în valoare de mai multe zeci de miliarde de...1978

16 apr 12:15MapamondEMA anunţă că va face publică o recomandare cu privire la vaccinul Janssen săptămâna viitoare

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) intenţionează să facă publică săptămâna viitoare o recomandare cu...530

16 apr 12:16MapamondCoronavirus: Danemarca devine prima ţară din UE care renunţă la vaccinul AstraZeneca

520

Sănătate
16 apr 00:00SănătateActivități relaxante și ieftine pentru zilele ploioase

Zilele ploioase înseamnă, pentru multe persoane, un prilej bun de odihnă, în timp ce pentru altele, timp mort și...270

16 apr 00:00SănătateAcizii grași Omega 3 susțin creșterea părului?

Despre acizii grași Omega-3 se știe că au o serie de beneficii pentru sănătate, dar se pare că pot fi utili și...274

16 apr 00:00SănătateEști mereu foarte obosit dimineața? Ai putea suferi de depresie

309

16 apr 00:00SănătateStudiu: Renunțarea la fumat îmbunătățește sănătatea mentală

Renunțarea la fumat poate îmbunătăți starea de spirit și sănătatea mentală, prin reducerea anxietății, a...268

16 apr 00:00SănătateBăuturi care stimulează memoria și concentrarea

După-amiezile moleșitoare pot fi un real obstacol în calea terminării sarcinilor zilnice, mai ales după o masă...332

16 apr 00:00SănătateDieta eliminatorie, utilă celor care suferă de alergii alimentare

Intoleranțele și sensibilitățile alimentare sunt frecvente, afectând între 2-20% dintre persoanele din întreaga...275

16 apr 00:00SănătateConsumul de cofeină la pacienții cu anxietate și depresie

Pacienții cu anxietate și depresie ar trebui să limiteze consumul de cofeină întrucât această le poate accentua...280

16 apr 00:00SănătateSimptome atac de panică: cum le recunoști în stadiu incipient și cum le oprești

Multe persoane care suferă un atac de panică au senzația că se simt rău din cauza unei probleme de sănătate...309

16 apr 12:15SănătateVaccinurile Moderna şi Novavax, incluse în studiul britanic care examinează combinarea serurilor anti-COVID-19

520

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT