REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Prefectul „temporal”, preocupat de „schimbul de mărfi”, ne asigură că există și „materiale de derapante”

Prefectul „temporal”, preocupat de „schimbul de mărfi”, ne asigură că există și „materiale de derapante”

Replica API 6 martie 2015 | 23:20 295

Mobilizare pentru codul galben

Mobilizare pentru codul galben

Ion Constantin

Codul galben de ninsoare anunțat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pune autoritățile pe jar. Directorul ANM, Ion Sandu, a anunţat, joi, în videoconferinţa cu prefecții, organizată de vicepremierul Gabriel Oprea, că vineri noapte va ninge în sudul ţării, inclusiv în Bucureşti, iar dacă vântul va depăşi 70 de kilometri la oră este posibil să fie emise coduri portocalii. „La expirarea atenționării de cod galben la nivel național, adică sâmbătă după-amiază, să nu emitem o altă atenționare la nivel național, pentru că precipitațiile se diminuează foarte mult, rămâne însă vântul, la 40-50 de km pe oră și, probabil, se vor mai emite antenționări locale”, a spus Ion Sandu. Efectivele M.A.I. sunt în alertă. 6.000 de pompieri, 12.700 de polițiști și 5.300 de jandarmi, cărora li se alătură o rezervă de 11.700 de alte cadre ale M.A.I., sunt puse la dispoziție pentru întâmpinarea codului galben.

„Se emite cod galben în 34 de județe. Așteptăm ninsori și rafale de vânt puternic, care pot provoca viscol. Totodată, pentru mai multe bazine hidrografice din județele Caraș-Severin, Timiș, Mehedinți, Gorj și Dolj, este în vigoare deja un cod galben de inundații. Am convocat această videoconferință pentru a trata cu toată seriozitatea aceste avertizări. (…) Aceste forțe sunt pregătite să asigure misiunile de ajutorare a populației și gestionarea situației medicale. În această dimineață, după discuția pe care am avut-o cu domnul director general Sandu, am dispus constituirea unei rezerve de intervenție, alcătuită din 11.700 de angajați ai M.A.I., pentru situația în care fenomenele meteo se vor manifesta cu intensitate mai mare decât cea prognozată. Principala problemă care ne așteptăm să ne confruntăm este îngreunarea traficului rutier pe drumurile din zona montană, unde se așteaptă depunerea unui strat consistent de zăpadă”, a spus Gabriel Oprea, care le-a precizat prefecților că este esențial să protejeze persoanele care au nevoie de asistență medicală permanentă, precum bolnavii cronici, cele care au nevoie de dializă sau femeile însărcinate. „Cereți primarilor să actualizeze situațiile, în special în satele și comunele mai îndepărtate, unde știți că accesul este mai dificil. Vreau ca în aceste localități oamenii să fie informați. Vă cer să luați toate măsurile pentru asigurarea funcționării la parametri optimi a sistemelor de utilități publice, în special în școli, spitale sau alte obiective de interes public”, a mai spus Oprea.

Prefectul a contactat date

La finalul videoconferinței, prefectul Constanței, Ion Constantin, a precizat, cu greu, că situația este sub control, iar instituțiile descentralizate sunt pregătite.

„Din datele pe care le-am contactat, pe care le-am primit, materiale de derapante (sic!) sunt suficiente, locurile de cazare sunt stabilite, situațiile de gravide și ai celor dializați, de asemeni, sunt puse la punct, doar trebuie să avem mare grijă în următoarea perioadă: 24 sau 48 de ore, până ce trece și ultima parte din această iarnă, chiar dacă am intrat în primăvară”, a spus Ion Constantin. Potrivit directorului Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, Marius Coțofan, prezent la videoconferință, temperaturile vor fi în următoarea perioadă foarte scăzute. Coțofan a precizat că, vineri, precipitațiile se vor situa în jurul valorii de 20 — 30 litri/m pătrat, iar sâmbătă, între 01:00 – 08:00, precipitațiile se vor transforma în ninsoare, asociată cu vânt, urmând ca vântul să bată pe întreg parcursul zilei de sâmbătă. În privința valorilor termice, acestea se vor situa între -2 grade Celsius, la orele dimineților de vineri și sâmbătă și +5 grade, în zona litorală, în interiorul județului, în localități precum Cernavodă sau Adamclisi, temperaturile vor fi negative.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614