REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Prefectul „temporal” se întoarce: vrea schimburi de „mărfi” cu Africa de Sud

Prefectul „temporal” se întoarce: vrea schimburi de „mărfi” cu Africa de Sud

Replica API 20 februarie 2015 | 00:14 212

Cu prilejul vizitei ambasadorului sud-african,

Cu prilejul vizitei ambasadorului sud-african,

Prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin şi viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, au avut, joi, o întâlnire informală cu ambasadorul republicii Africa de Sud în România, Excelenţa Sa Thenjiwe Ethel Mtintso. Cei trei au stabilit mai multe oportunităţi de colaborare, iar trei dintre acestea vor fi puse în practică în perioada următoare: înfrăţirea Constanţei cu oraşul-port sud-african Durban, intensificarea relaţiilor comerciale cu această ocazie şi experienţe educaţionale, prin schimburi de studenţi între cele două state. După ce ne-a înştiinţat că a fost detaşat „temporal” la Instituţa Prefectului, Ion Constantin a precizat, după întrevederea cu Excelenţa Sa, că îşi doreşte întreţinerea schimbului de „mărfi” între România şi Africa de Sud.

„Au fost abordate teme economice, culturale, pe care împreună cu dumneaei dorim să le implementăm. E vorba de Port, de serii de studenţi care ar putea beneficia de studii în universităţile constănţene şi altele. În privinţa Portului, este vorba de o colaborare economică. Orice rută care se stabileşte între Constanţa, prin Port şi Durban, pentru schimbul de mărfi (sic!) este benefic pe plan economic pentru cele două ţări”, a spus prefectul. De cealaltă parte, viceprimarul Constanţei ne asigură că, în viitorul apropiat, pe ordinea de zi a consiliului local municipal vor figura mai multe proiecte de hotărâre pentru cimentarea relaţiei dintre Constanţa şi autorităţile sud-africane. „În afară de o foarte detaliată şi pitorească prezentare a Africii de Sud, Excelenţa Sa a venit cu mai multe propuneri de colaborare. Una dintre acestea face referire la municipiul Constanţa şi oraşul Durban din Africa de Sud, o înfrăţire cu mai multe aspecte: comerciale, legate de Port; la nivel educaţional, universitar; implicare activă în zilele emblematice pentru Africa de Sud, precum „Mandela Day”, în care să implicăm asociaţii de tineri din Constanţa. Acestea sunt doar primele contacte. Sunt convins că pe viitor veţi vedea pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local solicitarea oficială de înfrăţire dintre Constanţa şi Durban şi, de asemenea, activităţi finanţate în comun, dar implementate de către locuitori, pentru că ei sunt beneficiarii direcţi ai acestui schimb de, dacă vreţi, nu doar de istorie, tradiţie, ci şi de luptă împotriva discriminării, înţelegere şi multiculturalism”, a spus Făgădău.

Ambasadorul Africii de Sud critică „misoginismul” românesc

Mult schimbată după epoca „apartheid”-ului, Africa de Sud se recomandă ca un bastion al egalităţii de gen şi promovării toleranţei în lume. În acest sens, procentajul femeilor în sectoarele cheie ale administraţiei sau guvernării sud-africane este unul ridicat, chiar şi ministrul Apărării fiind o femeie. Cu prilejul vizitei la Instituţia Prefectului, Excelenţa Sa, Thenjiwe Ethel Mtintso, a criticat România din cauza statisticilor din acest punct de vedere. „Africa de Sud ocupă locul trei în lume în ceea ce priveşte procentajul femeilor în Guvern. La ministerul Apărării este o femeie. La fel şi la Afacerile Externe sau în alte sectoare cheie. (...) M-am uitat pe statistici şi nu cred că sunt cele mai bune în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor în Parlament, în universităţi, în afaceri. Probabil este o alegere a României, nu ştiu”, a spus Excelenţa Sa, care consideră că o cooperare între Constanţa şi Durban ar însemna accesul României spre Africa şi viceversa. „Obiectivul principal al vizitei este să stabilim o strânsă legătură între cele două popoare, dar, în principiu, dorim să legăm Constanţa de unul din oraşele din Africa de Sud, Durbane. Motivele: ambele sunt oraşe-port, întâlnim provocări în Africa de Sud în stabilirea relaţiilor comerciale cu Europa de Est. Credem că cele două oraşe-porturi pot fi interconectate pentru noi oportunităţi. Produsele de aici de pe o navă nu vor avea astfel acces doar pe piaţa din Africa de Sud, ci şi în restul Africii, cum la fel este Constanţa o poartă a Africii în Europa. În acest mod, comerţul va creşte, alături de dezvoltarea economică. (...) În al doilea rând, suntem interesaţi de mediul universitar din cele două oraşe. Avem trei universităţi în Durbane şi ne-am dori să facem schimburi între studenţi, întrucât tinerii din Africa de Sud nu au cunoscut România şi cred că nici tinerii din România nu au cunoscut Africa de Sud. Trebuie să facem înţeles faptul că trăim în diversitate, formată din oameni. Avem multe de învăţat unii de la ceilalţi. Noi avem experienţa rasismului în Africa de Sud. (...) Dacă îi expunem pe tineri la astfel de programe, vom trăi într-o lume mai bună. Parafrazând o învăţătură din partea fostului nostru lider, Nelson Mandela, „eu sunt pentru că tu eşti, tu eşti pentru că eu sunt”, fie că sunt de culoare sau alb, nu suntem animale, suntem oameni”, a mai spus ambasadorul.

De asemenea, înainte de întrevederea de la Instituția Prefectului, ambasadorul Africii de Sud a vizitat sălile de curs, departamentele, biblioteca virtuală, Clubul Culturii Turcice „Mustafa Kemal Ataturk”, sediul Filialei Constanţa a Asociaţiei Române de Prietenie cu China ș.a. din cadrul universității „Andrei Șaguna” din Constanța. Totodată, rectorul „Ovidius” din Constanța, prof.univ.dr. Sorin Rugină, a primit, la rândul său, vizita ambasadorului sud-african, care s-a arătat interesată de o colaborare cu mediul academic, în special în domeniile inginerie, medicină, științele naturii (agricultură). În cadrul discuțiilor, Rugină a arătat „importanța schimburilor culturale, istorice, prin schimburi de studenți între cele două state”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218