REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Prefectura Constanţa, în videoconferinţă cu MAI: RISC de cod portocaliu de ninsori în județ

Prefectura Constanţa, în videoconferinţă cu MAI: RISC de cod portocaliu de ninsori în județ

Replica API 22 martie 2018 | 01:19 844

La Prefectura Constanța s-a intrat în videoconferință cu MAI, implicit cu ministrul Carmen Dan, pe tema prognozei de vreme rea - Cod Portocaliu. Carmen Dan a cerut, la început, județului Constanța, dar și celorlalte județe pe unde trece Dunărea, să acorde atenție sporită pentru riscurile de inundații.

Un alt aspect menționat de ministrul Afacerilor Interne se referă la vremea severă și ninsorile care vor cădea. A cerut să se asigure materialul antiderapant. Potrivit participanților la videoconferință, în jurul orei 3:00 noapte o să înceapă să ningă la Constanța. La finalul videoconferintei cu MAI, se va activa Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență Constanța.

COD PORTOCALIU LA CONSTANȚA?

Potrivit meteorologilor, din cauza mișcărilor norilor și a evoluției precipitaţiilor, județele Constanța, Galați și Vrancea vor intra, pentru perioade scurte, sub incidența Codului Portocaliu de vreme rea și ninsori, în cursul zilei de vineri, 23 martie.

Începând din data de 24 martie a.c., Constanța intră, până la finele lunii sub incidența unui cod portocaliu de inundații, pe sectorul Hârșova-Brăila al Dunării. Mai precis, la intrare în România, pe la Baziaș, va exista un debit de aproape 11.000 de metri cubi/secundă, ținând cont că normalul lunii martie este de 6.000 de metri cubi/secundă.

MAI a solicitat prefecților atenție sporită

Joi, 22 martie a.c, ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, a condus comandamentul convocat la sediul MAI, în contextul avertizărilor de fenomene hidrometeorologice severe. La ședința, organizată în sistem videoconferință cu prefecții din zonele vizate, au participat reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Astfel, în contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori abundente, intensificări ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate scăzută care vizează sudul țării, MAI a solicitat comitetelor pentru situații de urgență activate la nivelul județelor să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea şi intervenția operativă în eventualitatea producerii unor situații de risc pentru populație.

De la momentul emiterii codurilor, MAI a mobilizat peste 13.500 de pompieri, jandarmi și polițiști și a direcționat forțe și echipamente suplimentare în județele aflate sub avertizare.

Cea mai dificilă situație se preconizează a fi în Muntenia, inclusiv în zonele și localitățile unde au fost înregistrate inundații în ultimele două săptămâni.

”Suntem toți într-o fază de pregătire a intervenției și vreau să profitați de aceste ore rămase până la noapte pentru a analiza încă o dată riscurile asupra comunităților, care sunt zonele unde pot să apară blocaje și foarte important, evitarea expunerii persoanelor vulnerabile. În mod normal nu ar trebui să fie o perioadă foarte îndelungată de vreme severă, dar nu aș vrea nici un moment să avem vieți omenești expuse pericolului.”, a transmis ministrul Carmen Dan.

MAI a solicitat prefecților din județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța și Tulcea atenție sporită pentru că aici există un risc în plus din cauza topirii zăpezii care va genera un debit mai mare inclusiv pe afluenții Dunării, fluviul având deja o cotă ridicată.

De asemenea, Carmen Dan a subliniat importanța cooperării dintre structurile MAI și celelalte autorități pe parcursul valabilității codurilor, solicitând Poliției Române să schimbe rapid informații cu reprezentanții CNAIR pentru a putea decide închiderea preventivă a drumurilor care devin periculoase pentru circulație.

Un alt aspect discutat în cadrul Comandamentului a vizat posibilele efecte ale restricționării traficului rutier în condițiile în care la ultimul episod de iarnă care a vizat întreaga zona a balcanilor, au fost probleme și în Bulgaria și implicit au fost câteva zile în care circulația TIR-urilor a fost oprită temporar. Ulterior, când s-a ridicat restricția s-au creat aglomerări în punctele de frontieră. În context, ministrul afacerilor interne a solicitat Poliției de Frontieră să fie în legătură permanentă cu autoritățile bulgare. De altfel, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu s-a primit informația de la autoritățile bulgare că circulația autovehiculelor cu masa mai mare de 12 tone pe DN 1-2 Ruse-Razgrad și DN 1-5 Ruse-Byala a fost restricționată pentru deszăpezire.

MAI recomandă conducătorilor auto să asculte și să respecte indicațiile autorităților, să nu se aventureze pe drumuri închise din cauza viscolului sau zăpezilor pentru că intervențiile pentru salvarea lor pot pune în pericol chiar viața salvatorilor.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Psd ul are oameni slab pragatiti dar care se dau buni vorbitori sa vina pnl
1
2
Palas sa lasi rtc pe linia cumpana navodari ok palasolar
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614