REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Prefectura montează un sistem de videoconferinţă în 22 de primării

Prefectura montează un sistem de videoconferinţă în 22 de primării

Replica API 28 februarie 2013 | 00:00 177

În ultimii ani se constată creşterea frecvenţei manifestării riscurilor care ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător şi valorile patrimoniului naţional, precum şi apariţia unor noi riscuri generate îndeosebi de schimbările climatice şi diversificarea activităţilor economice care utilizează, produc şi comercializează substanţe sau materiale periculoase. Luând în considerare aceste date, Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, având ca parteneri Universitatea "Ovidius" şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea", au lansat proiectul "A.P.R.O.A.P.E. Administraţie Publică Responsabilă - O Administraţie Publică Eficientă", care a avut loc miercuri, 27 februarie a.c.

Proiectul este finanţat din Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative prin Fondul Social European şi îşi propune responsabilizarea administraţiei publice cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, prin măsuri de eficientizare a comunicării interinstituţionale şi mai ales de a determina cetăţenii în asumarea unui rol proactiv în cadrul comunităţii. Comunicarea în situaţiile de urgenţă este vitală. Concret, prefectura va realiza această comunicare prin montarea unui sistem de videoconferinţă în 22 de primării la care vor avea acces toate autorităţile din teritoriu. La masa prezidiului s-au aflat Eugen Bola, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, subprefectul Judeţului Constanţa, Cristian Darie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Dănuţ Tiberiu Epure, rectorul Universităţii "Ovidius" şi Nicolae Jianu, şeful Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Cuvântul de deschidere l-a avut Eugen Bola, prefectul Judeţului Constanţa, care a declarat următoarele: " Lansarea proiectului "A.P.R.O.A.P..E. Administraţie Publică Responsabilă - O Administraţie Publică Eficientă" îşi propune responsabilizarea administraţiei publice cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa este partener, are dublă conotaţie în contextul aniversării pe 28 februarie a 80 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România. Primarii localităţilor din judeţul Constanţa trebuie să înţeleagă că numai printr-o colaborare foarte strânsă vom putea obţine rezultate foarte bune. Trebuie să expunem problemele şi să găsim împreună soluţii. Nu mai vreau să se întâmple ca anul trecut, când de Ignat am întâmpinat probleme în judeţ, iar unul dintre primari s-a încuiat în casă şi nu răspundea măcar la telefon. Proiectul, prin formula sa inedită de parteneriat, va contribui la susţinerea demersului nostru, acela de a fi permanent în slujba cetăţeanului". Din punct de vedere al factorilor de risc generatori de situaţii de urgenţă, judeţul Constanţa are un specific unic la nivel naţional determinat atât de profilul său economic, definit de obiective de interes naţional (porturi maritime, Canalul Dunăre- Marea Neagră, Centrala Nucleară de la Cernavodă, puncte de trecere a frontierei, poduri strategice, staţiuni litorale, etc), cât şi de relieful şi climatul marin. Practica mondială a demonstrat că evenimentele generatoare de situaţii de urgenţă nu pot fi evitate, însă, uneori, acestea pot fi prevenite, iar efectele lor pot fi reduse printr-un proces sistematic ce implică stabilirea de măsuri şi acţiuni menite să contribuie la diminuarea riscului asociat acestor fenomene. Caracteristic managementului situaţiilor de urgenţă este faptul că predictibilitatea locului de manifestare a situaţiilor respective determină posibilitatea avertizării populaţiei din zonele potenţial a fi afectate, precum şi înştiinţarea administraţiei publice locale.

Ca urmare a abordării conjugate, a prevenirii şi intervenţiei în situaţii de urgenţă, proiectul "A.P.R.O..A.P.E." îşi propune să asigure prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă la un nivel de calitate compatibil cu cel european. Sistemul adoptat în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă permite o abordare interinstituţională şi multidisciplinară a problematicii situaţiilor de urgenţă în toate cele trei etape (predezastru,, pe timpul producerii şi postdezastu), asigură premisele gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă întrucât, prin descentralizarea instituţională, luarea deciziilor şi asigurarea resurselor la nivel local, efortul este orientat spre riscurile zonale specifice, elimină verigile intermediare prin implicarea primarilor în coordonarea şi conducerea acţiunilor preventive şi de intervenţie în situaţii de urgenţă, asigură participarea comunităţilor locale, prin componenta preventivă a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, la stabilirea şi aplicarea măsurilor de prevenire specifice în funcţie de riscurile locale, precum şi la pregătirea acestora pentru eventualele intervenţii.

M.Ş.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367