REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Prefectura şi sindicatul RADET solicită mărirea contribuţiei pentru gigacalorie. Dacă nu, iarna asta ne bagă în faliment!

Prefectura şi sindicatul RADET solicită mărirea contribuţiei pentru gigacalorie. Dacă nu, iarna asta ne bagă în faliment!

Replica API 26 octombrie 2013 | 00:00 190

Vine iarna, rău îmi pare!

Vine iarna, rău îmi pare!

Prefectura Constanţa, prinsă între ciocan şi nicovală. Sindicatul RADET i-a solicitat prefectului Eugen Bola să pună "o vorbă bună" la Primăria Constanţa, pentru ca subvenţiile acordate familiilor nevoiaşe pe timpul sezonului de iarnă să fie mărite. Solicitarea oficială a venit la începutul lunii, de la liderul sindicatului RADET, Constantin Gram, cu ocazia protestului organizat de sindicaliştii Cartel Alfa în faţa Prefecturii. De atunci, Bola susţine că nu s-a întâmplat nimic, invocând problema financiară.

"Domnul Gram a venit atunci cu o solicitare. Primăria Constanţa să acopere o parte din preţul gigacaloriei, pentru anumiţi cetăţeni. Mă refer aici la cei cu situaţii financiare deosebite, dificile, care au mulţi copii. Mă rog, sunt nişte criterii. Liderul sindicatului RADET doreşte ca, pe lângă ajutorul deja existent din partea Primăriei, să se continue şi cu această nouă contribuţie. Adică, dincolo de ceea ce oferă Primăria deja, pentru noi toţi, pentru gigacaloria de 358 de lei, să se adauge 10, 20, 50 de lei sau cât o fi nevoie", a explicat prefectul Constanţei, Eugen Bola.

Va mări Primăria Constanţa contribuţiile pentru căldură?

Circoteca gigacaloriei, care a speriat o întreagă ţară, va continua şi în această iarnă. Potrivit prefectului Bola, şansele ca Primăria să mărească contribuţiile sunt minime, întrucât solicitările financiare nu sunt încadrate în bugetul actual. El a declarat, pentru "Replica": "Această solicitare a venit la sfârşitul anului. Evident, sumele nu au fost prevăzute în bugetul actual. Noi am trimis solicitare Primăriei şi încă nu am primit nici un răspuns. Aşteptăm. Dacă nu se va aproba pentru bugetul acesta, probabil va fi pentru următorul". Amintim că, din luna ianuarie 2013, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat pentru toate CET-urile din România o majorare a preţurile pentru agentul termic, apa caldă. Data la care trebuia pusă în aplicare această decizie a ANRE era 1 februarie. Întrucât RADET a sesizat două preţuri diferite, evident, nelegal, pentru agenţii economici şi pentru consumatorii casnici şi noncasnici, furnizorul a sesizat Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice şi a acţionat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti.

Bola: "Ne-am luat-o în bot la Curtea de Apel. Instanţa nu a fost impresionată de argumentele RADET"

Miercuri, 18 septembrie, primarul Constanţei, Radu Mazăre, declara după şedinţa Consiliului Local Municipal că preţul gigacaloriei va rămâne acelaşi, respectiv 358,54 lei: "La Constanţa, vom subvenţiona gigacaloria la fel ca şi anul trecut. Faceţi o cruce, pentru că, de obicei, lucrurile merg prost". Ca urmare a deciziei ANRE, hotărârea Consiliului Local nu a fost atacată, ea fiind împusă Consiliilor Locale care lucrează cu CET-urile, de a majora preţul agentului termic, la nivel naţional. Curtea de Apel Bucureşti a adus veşti proaste prin sentinţa civilă 2121 din 25.06.2013, dosarul nr. 1611/2/2013, privind părţile RADET Constanţa, în calitate de reclamant şi ANRE, în calitate de pârât. Instanţa de fond a respins acţiunea RADET. Prin urmare, procesul este în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. La mijlocul lunii septembrie, Bola comenta situaţia: "Noi am luat-o în bot, ca să mă exprim într-un limbaj avocăţesc. Din păcate, RADET-ul a pierdut. Repet, a fost atunci impusă o hotărâre a ANRE-ului pe care noi - instituţia prefectului şi Consiliul Local Constanţa - am considerat-o ca fiind nelegală că altfel nu se apuca nimeni s-o atace. Noi am considerat acea decizie a ANRE-ului nelegală şi nu numai noi, chiar ANRSC-ul a dat dreptate pentru că RADET-ul i-a sesizat şi tot Autoritatea de Reglementare si ANRSC-ul au spus că RADET-ul are dreptate - este o eroare a ANRE-ului. Din păcate, instanţa de fond a considerat că argumentele RADET-ului nu au fost cele mai convingătoare, dimpotrivă, ANRE-ul a format convingerea instanţei de fond ca RADET Constanţa nu are dreptate. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă", comenta Bola. Prefectul mai susţine că facturile la încălzire în Constanţa sunt mari. De exemplu, spunea el, în luna aprilie a acestui an, a plătit "foarte mult": "8-900 lei. Mama mea este singură, bolnavă, iar pentru două camere a plătit şi 500 de lei, pentru o singură lună. Este foarte mult. Cei de la Consiliul Local Constanţa au în minte o analiză foarte serioasă a preţului. Sperăm ca această majorare să fie practic înlăturată şi să se revină la preţul iniţial. RADET-ul nu a majorat prestaţia care o efectuează, s-a majorat valoarea de cumpărare, preţul cu care este cumpărat agentul termic de la CET din ianuarie 2013, cu aplicabilitate din 1 februarie. Este o lege proastă, nelegală, dar acest lucru urmează să fie lămurit în instanţă", susţinea, la un moment dat, prefectul. Bola a explicat la mijlocul lunii septembrie şi ce ar însemna o victorie în instanţă a RADET, pentru consumatori: "Sumele pot fi restituite prin casierii. Suma este scăzută din prestaţia pe care o are de plătit fiecare apartament. Dacă am de plătit, spre exemplu, 100 de lei, iar RADET-ul are să îmi dea 25 de lei, rămâne de plătit 75 de lei".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218