REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Premieră europeană la malul mării: doi elevi au lansat cartea „Aikido pentru copii”

Premieră europeană la malul mării: doi elevi au lansat cartea „Aikido pentru copii”

Replica API 22 decembrie 2016 | 00:39 496

Moş Crăciun a sosit la un club sportiv din municipiu

Moş Crăciun a sosit la un club sportiv din municipiu

Sania încărcată de cadouri a Moșului a ajuns, miercuri seară, și la singurul club constănțean de Aikido recunoscut de Fundația Română de Aikido Aikikai. Moș Crăciun și-a făcut prezența în sala de sport unde cei aproximativ 200 de copii (vârste între 5-14 ani) ai clubului condus de Ion State (centura neagră - 3 DAN) deprind pe timpul anului tainele unei arte marțiale japoneze extrem de apreciată. În traducere „calea armonizării energiei”, Aikido a fost fondat de maestrul Morihei Ueshiba cu aproximativ un secol în urmă și este un stil de luptă care se bazează pe utilizarea forței adversarului. O disciplină cunoscută multora și din filmele actorului Steven Seagal, care în prezent numără la Constanța tot mai mulți practicanți.

„Încercăm an de an să le oferim copiilor această bucurie a Sărbătorilor. Serbarea este dedicată fiecărui copil, dar nu numai lor, pentru că în preajma Sărbătorilor cred că și noi adulții ne simțim din nou copii și așteptăm surprizele Moșului. Pregătim copiii nu pentru a obține un trofeu ci îi pregătim pntru viață, de a fi mereu mai buni, de a le forma caracterul. Partea frumoasă a Aikido-ului este că nu există o limită superioară de vârstă, oricine putând veni pentru a practica această artă marțială”, a declarat Ion State, președintele clubului constănțean care are alte trei dojo-uri (în traducere „locul iluminării”) la Năvodari, Mangalia și Eforie.

Printre cei 200 de copii care se pregătesc intens, de trei ori pe săptămână, se află și Matei Flavius Ciutureanu. În vârstă de 10 ani, elevul Şcolii nr.38 „Dimitrie Cantemir” practică Aikido de șase ani și spune că este disciplina care îl îinspiră și îl relaxează. „Tata m-a adus la sală când aveam patru ani și deși la început îmi era greu, m-am obișnuit treptat și totul a devenit mult mai ușor. Nu este ușor să împart timpul între școală, joacă și antrenamente, dar nu aș renunța niciodată la Aikido. Pot spune că îmi relaxează spiritul după fiecare zi de școală. Îmi doresc să ajung precum președintele Fundației Aikido, Dorin Marchiș”, mărturisește Matei (prima centură albastră), care mai este pasionat de engleză, baschet și jocuri pe calculator. În plus, evenimentul a înregistrat şi o premieră europeană: Matei Flavius Ciutureanu şi colega sa Olga State au lansat o carte dedicată acestui sport, un volum adresat juniorilor ca ei, şi la care au muncit fantastic de mult mai bine de de un an! – „Aikido pentru copii”.

Fiind un stil de luptă pur defensiv, Aikido nu organizează și nu participă la competiții. Există în schimb numeroase demonstrații în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui uke (n.r - atacator). Printre cei mai vechi și totodată experimentați practicanți se află și Olga State. Eleva Școlii nr. 30 „Gheorghe Țițeica” are 13 ani, iar primul contact cu Dojo l-a avut în urmă cu 9 ani. Se mândreşte momentan cu a doua centura albastră, dar în 2017 va da examenul pentru centura maro, maximum pe care îl poate atinge un copil. „Pot spune că acest sport m-a atras de mică, iar cu fiecare antrenament m-a cucerit şi mai mult.

Apoi şi gândul că fetele sunt agresate de multe ori, sunt considerate mai slabe, m-a motivat să continui, să mă perfecţionez. Chiar dacă îmi doresc mereu să fiu apreciată doar pentru calităţile mele ca persoană, sunt momente şi la şcoală când colegii parcă se feresc să îmi spună anumite lucruri în faţă” afirmă tânăra care în paralel face și echitație. Deși niciodată nu a avut nevoie să pună în practică procedeele din Aikido, recunoaşte râzând că a mai „exersat” procedeele şi în afara sălii. „Cu sora mea mai mică Daria şi cu verii mei am mai pus în practică ce am învăţat la antrenamente...I-am cam pus la punct”, spune Olga, care se mândreşte şi cu participări la Olimpiadele de limba română, biologie sau engleză. Deşi atunci când va creşte şi-ar dori să devină virusolog sau astronaut...

Sorin TEODOREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614