REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Premieră mondială: Rușii pot plăti cu fața la metroul din Moscova

Premieră mondială: Rușii pot plăti cu fața la metroul din Moscova

Replica API 18 octombrie 2021 | 13:48 976

Moscova a lansat vineri sistemul ''Face pay'' sau plata prin recunoaştere facială la toate staţiile reţelei sale de transport subteran, în cel mai recent exemplu de dezvoltare rapidă, iar pentru unii controversată, a acestei tehnologii în Rusia, relatează AFP şi RIA Novosti, citate de stiripesurse.ro.

"Pentru a intra în metrou, călătorii nu mai au nevoie de card sau smartphone, este suficient să te uiţi la camera din turnichet. Nu mai este nevoie să atingeţi smartphone-ul sau orice altă suprafaţă", a indicat primarul adjunct responsabil de transporturi, Maksim Liksutov, citat într-un comunicat al primăriei.

Moscova "este primul oraş din lume unde sistemul Face Pay funcţionează la o asemenea dimensiune", fiind disponibl la toate cele 241 de staţii ale metroului capitalei ruse, a afirmat viceprimarul, precizând că plata prin recunoaştere facială este "doar una dintre multele modalităţi de plată" şi rămâne "voluntară", scrie agerpres.ro.

Liksutov se aşteaptă ca între 10% şi 15% dintre călătorii metroului moscovit să utilizeze cu regularitate acest sistem "în doi-trei ani".

Sistemul Face pay este destinat - potrivit autorităţilor - să reducă timpul de aşteptare în uriaşa reţea a metroului moscovit, una dintre cele mai aglomerate din lume.

Autorităţile au promis că datele obţinute în cadrul recunoaşterii faciale vor fi "criptate în siguranţă", camera din turnichet citind o "cheie biometrică" şi nu o imagine a feţei persoanei.

Această tehnologie, care se dezvoltă rapid în Rusia, a fost totuşi criticată de mai multe organizaţii neguvernamentale ruse şi internaţionale, care au exprimat temeri cu privire la eventuale derive, scurgeri de date şi lipsa consimţământului.

Recunoaşterea facială a fost utilizată la Moscova - blindată cu o reţea de zeci de mii de camere de supraveghere - pentru reţinerea participanţilor la manifestaţiile organizate de opoziţie sau pentru monitorizarea respectării carantinei instituite anul trecut ca urmare a epidemiei de COVID-19.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614