REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

"Premierul Grivco", Klaus Iohannis, în picaj. Monica Macovei vine tare din urmă

"Premierul Grivco", Klaus Iohannis, în picaj. Monica Macovei vine tare din urmă

Replica API 18 august 2014 | 00:00 243

Răsturnare de situaţie

Răsturnare de situaţie

Bâlbâielile şi declaraţiile lipsite de claritate ale candidatului Alianţei Creştin-Liberale, Klaus Iohannis, încep să îi bage tot mai mult în sperieţi pe susţinători. De altfel, aceştia au avut mereu această temere şi iată că, acum, se adevereşte. Iohannis calcă tot mai des "pe bec" în ultima perioadă şi, recent, a reuşit să stârnească indignare atât în cadrul PNL, cât şi printre democrat-liberalii care se uită stupefiaţi la declaraţiile incendiare ale lui Iohannis. "Această majoritate parlamentară de acum va ţine până cel târziu în 2016, când vom avea alegeri generale", a declarat Iohannis, care i-a determinat pe liderii din teritoriu ai PDL şi PNL să se întrebe de ce s-ar mai strădui în viitoarea campanie electorală ca Iohannis să fie preşedinte, dacă vor fi tot în opoziţie!

Iohannis pierde tot mai mulţi adepţi în această perioadă, iar celebrul politolog, Vladimir Tismăneanu, anunţă că, la rândul său, o va sprijini pe Monica Macovei, la prezidenţiale. Apropiat al cercurilor de dreapta, Tismăneanu pur şi simplu l-a desfiinţat pe Iohannis. "Candidatul ACL nu se numeşte Cătălin Predoiu, ci Klaus Iohannis, cel căruia, în 2009, i se spunea "premierul Grivco". Că acest renume avea şi o bază în realitate este greu de negat. După cum e greu să ignori modul în care domnul Iohannis se fereşte să vorbească despre semnificaţia condamnării lui Felix Grivcovici. (...) Despre Monica Macovei aş spune că este vocea celor fără de voce. Într-un univers politic impregnat de oportunisme şi conjucturisme, de amnezii convenabile şi nu mai puţin confortabile minciuni, de arivisme şi parvenitisme, Monica Macovei vorbeşte în numele cetăţenilor uitaţi, ignoraţi, invocaţi strict demagogic în marele show populist. Monica Macovei refuză spiritul de turmă. Este ea însăşi, acceptând riscul de nu fi populară zi de zi şi ceas de ceas. Crede în adevăr şi îl rosteşte de câte ori e nevoie", a explicat Tismăneanu, căruia i se alătură şi fostul PMP-ist, Adrian Papahagi. "Elena Udrea are dreptate: a venit timpul să votăm o doamnă la preşedinţia României. Monica Macovei este acea doamnă. Nu mă interesează ce şanse are: e candidatul care oferă cele mai mari garanţii de cinste şi seriozitate, şi îl voi vota cu ochii închişi. (...) De nevotat sunt Ponta, Tăriceanu şi Udrea, garanţia perpetuării sistemului ticăloşit", a declarat, duminică, Papahagi, completat de europarlamentarul PMP, Cristian Preda, care prevede o pulverizare a dreptei, la următoarele alegeri. "Fuziunea PDL-PNL a generat trei candidaţi la prezidenţiale: Klaus Iohannis (în numele ACL), Monica Macovei (independentă, fără a demisiona din PDL) şi C.P. Tăriceanu (ca lider al unui nou partid). Mişcarea Populară e pe cale să producă şi ea două candidaturi pentru Cotroceni: Cristi Diaconescu, din partea Fundaţiei, şi Elena Udrea, cu sprijinul partidului cu acelaşi nume. Ambele efecte sunt surprinzătoare. Nu ştiu pe cineva care să le fi anticipat. (...) Cine crede că între cele două tururi se pot produce miracole - adică o regrupare naturală anti-PSD a unui număr masiv de voturi acordate unui număr indefinit de candidaţi - e naiv. (...) Fac, de aceea, încă o dată, un apel la raţiune şi moderaţie în tabăra adversarilor socialismului. Nu suntem departe de scenariul catastrofal din 2000", a explicat Preda. Între timp, Macovei îşi vede de campania de strângere de semnături şi, aşa cum se poate vedea pe site-ul oficial al europarlamentarului, macoveipresedinte.ro, sunt necesare 200.000, până la mijlocul lunii septembrie.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367