REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Premierul Pedro Sanchez vrea să prelungească regimul de izolare în Spania până la 21 iunie

Premierul Pedro Sanchez vrea să prelungească regimul de izolare în Spania până la 21 iunie

Replica API 31 mai 2020 | 00:00 1101

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat, duminică, faptul că va cere parlamentului să prelungească cu încă două săptămâni starea de alertă instituită pentru a încetini epidemia de coronavirus până la 21 iunie, urmând să ridice apoi progresiv restricţiile de deplasare impuse compatrioţilor săi, a relatat publicaţia El Pais, citată de Reuters, AFP şi Agerpres.

Pedro Sanchez

Sanchez a făcut acest anunţ în timpul unei videoconferinţe cu guvernatorii regionali, precizând că aceasta ar fi ultima prelungire de termen, dată fiind ameliorarea situaţiei sanitare.

"Mai avem nevoie de o ultimă prelungire de 15 zile a stării de alertă" care trebuia să ia sfârşit la 7 iunie, a declarat premierul socialist într-o conferinţă de presă, exprimându-şi satisfacţia că ţara este "pe punctul de a ajunge într-un port bun" ieşind total din izolare.

Această prelungire cu două săptămâni a stării de alertă, a şasea de la începutul regimului de izolare, ar trebui să fie ratificată miercuri de Camera Deputaţilor. Guvernul minoritar al lui Sanchez va putea conta pe absenţa reprezentanţilor partidului separatist catalan Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) şi pe sprijinul naţionaliştilor basci, formaţiuni cu care premierul socialist a încheiat acorduri sâmbătă.

ERC, care dispune de 13 de deputaţi, a reafirmat sâmbătă că se va abţine de la vot, conform unui înalt responsabil al acestui partid, ceea ce ar permite guvernului de stânga să treacă moţiunea. ERC a declarat că se va abţine de la vot cu "condiţia că aceasta să fie ultima prelungire a stării de alertă".

La jumătatea lunii mai, Sanchez încercase să prelungească această măsură de excepţie timp de o lună până la sfârşitul lunii iunie, dar trebuise să-şi reducă pretenţiile la două săptămâni pentru a-şi asigura de această dată sprijinul unui partid liberal în parlament.

Decretată în 14 mai, starea de urgenţă a permis guvernului să-şi asume competenţe într-o ţară foarte descentralizată şi să limiteze circulaţia persoanelor în unul din regimurile de izolare cele mai stricte în lume, iar de acum încolo o ieşire din izolare progresivă.

Spania, una din ţările cele mai îndoliate din lume de pandemie cu peste 27.000 de morţi, a început în ultimele săptămâni această ieşire din izolare prin etape care urmau să se încheie la sfârşitul lunii iunie sau cel mai târziu la începutul lunii iulie, în funcţie de regiuni. Spania nu a mai raportat decât patru noi decese sâmbătă, număr care a ridicat bilanţul la 27.125 de morţi de la începutul pandemiei.

Până la sfârşitul acestei ieşiri din izolare, spaniolii nu au dreptul să-şi părăsească regiunile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai foarte bine!Ca daca incepem cu terase ,plaja, piscina etc,inainte de septembrie o sa fim iar bagati in case ,pt ca vom.avea din nou varfuri epidemologice!Sunt foarte multi asimptomatici!Si asa va fi din nou dar mai in toamna!Macar pana atunci sa ne bucuram de putin de vara si sa nu stam.in case izolati!Dar pt asta trebuie sa purtam.masti si sa ascultam de recomandarile de rigoare!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102