REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Premierul portughez: Rusia să nu aibă nicio îndoială privind determinarea aliaţilor de a apăra teritoriul NATO

Premierul portughez: Rusia să nu aibă nicio îndoială privind determinarea aliaţilor de a apăra teritoriul NATO

Replica API 20 mai 2022 | 00:00 644

Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, a declarat, joi, că războiul din Ucraina, provocat de Rusia, a generat schimbări majore în securitatea Europei şi a subliniat că aliaţii sunt determinaţi să apere fiecare centimetru al teritorului NATO.

Antonio Costa

"Atacul brutal asupra unei ţări paşnice a distrus pacea din Europa şi a cauzat cea mai mare criză umanitară de pe continentul european după Al Doilea Război Mondial. Lumea este martoră la această suferinţă umană şi la pierderile de vieţi omeneşti. Apreciez România, ca vecină a Ucrainei, pentru poziţia ei şi pentru eforturile făcute în prima linie de răspuns la această criză umanitară. Izbucnirea conflictului din Ucraina, după invazia Rusiei pe 24 februarie, a provocat schimbări majore în ce priveşte securitatea Europei. În acea zi, pentru a întări postura de apărare a NATO, Portugalia a aprobat desfăşurarea de forţe portugheze în România pentru întărirea activităţilor NATO pe Flancul Estic. Aliaţii au transmis un mesaj ferm Rusiei: un atac împotriva unui aliat este considerat ca un atac împotriva noastră, a tuturor. În acest fel, am fost clari că Rusia va avea de plătit un preţ mare pentru orice agresiune împotriva unui aliat NATO. Conducerea Rusiei trebuie să nu aibă nicio îndoială în ce priveşte unitatea şi determinarea noastră de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, este angajamentul nostru comun din articolul V al tratatului de la Washington", a spus premierul portughez, scrie Agerpres.

El a mulţumit pentru modul în care România a primit trupele portugheze dislocate la Caracal.

"Vreau să salut şi profesionalismul forţelor armate române care au făcut integrarea contingentului nostru foarte uşoară. Sunt sigur că, lucrând împreună, forţele ţărilor noastre îşi vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi îşi vor creşte capacitatea de operare pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă astăzi", a spus Antonio Costa.

Premierul Portugaliei a dat asigurări că ţara sa va rămâne un contributor de încredere la securitatea şi la valorile comune ale comunităţii Nord-Atlantice.

Oficialul portughez a vizitat, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi omologul român, Nicolae Ciucă, Batalionul 1 Instrucţie "Olt", din localitatea Caracal, judeţul Olt.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367