REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PREOT din Constanţa, ACUZAT de insultă, calomnie şi defăimare!

PREOT din Constanţa, ACUZAT de insultă, calomnie şi defăimare!

Replica API 8 noiembrie 2016 | 00:03 3094

Luat în „colimatorul” Arhiepiscopiei încă din septembrie anul trecut

Luat în „colimatorul” Arhiepiscopiei încă din septembrie anul trecut

Sursa foto antena3

Un preot constănţean a fost acuzat de o parte din enoriaşi pentru comportament violent! Este vorba despre părintele Nicolae Dragomir, preot la Biserica Sfânta Curce din Constanţa. Câţiva credincioşi sunt nemulţumiţi de faptul că preotul a fost transferat la o altă biserică din oraş din motive disciplinare. În timp ce unii credincioşi îl plâng pe preotul în cauză, alţii îl acuză de fapte mai puţin creştine! Potrivit părintelui Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhipiscopiei Tomisului Constanţa, acesta este sancţionat disciplinar din mai multe motive, printre care insultă, calomnie şi defăimare! Se pare că preotul Dragomir are antecedente, acesta fiind luat „în vizorul” reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului încă din luna septembrie a anului 2015.

„În septembrie 2015 i s-a luat parohiatul din mai multe motive comportamentale. Acesta nu mai plătea salariul preoţilor, se credea stăpân al Bisericii Sf. Cruce şi nu accepta prezenţa altor preoţi”, a declarat Eugen Tănăsescu. Potrivit acestuia, preotul Dragomir şi-a ameninţat colegii în nenumărate rânduri cu moartea, că vor fi călcaţi în picioare, fiind şi blestemaţi de preot. Nici credincioşii nu au scăpat de aceste injurii. Grupuri de enoriaaşi au fost ameninţaţi de preotul bisericii Sfânta Cruce din Constanţa.

„De-a lungul timpului, acesta a mai avut moment în care nu s-a comportat într-un mod tocmai credincios. Astfel, de când a i s-a luat parohiatul, a început să reacţioneze din ce în ce mai dur”, a adăugat Tănăsescu. Trei preoţi au suferit cel mai mult din cauza frustrărilor părintelui Nicolae Dragomir. Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Berechet Valentin, Geabana Emilian şi Florea Radu, sunt cei trei preoţi care au fost transferaţi către alte biserici din oraş. În urma comportamentului abuziv, Arhiepiscopia Tomisului nu i-a aplicat o sancţiune dură, ci doar două avertismente prin care preotul Dragomir era somat să înceteze cu atitudinea agresivă pe care o are vis-a-vis de ceilalţi preoţi ai bisericii şi faţă de enoriaşi.

Pe lângă avertismentele primite din partea reprezentanţilor Arhiepiscopiei, enoriaşii au făcut două plângeri la poliţie pe numele acestuia. După mai multe investigaţii, dar şi în urma dovezilor prezentate de aceştia, preotul a intrat în atenţia autorităţilor competente. Mai precis, reprezentanţii Arhiepiscopiei au decis transferarea preotului la o altă biserică din Constanţa. „În urma faptelor sale, s-a decis transferarea la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din cartierul constănţean Km 4-5”, a mai precizat Eugen Tănăsescu. Preotul Nicolae Dragomir nu s-a arătat deloc încântat de această decizie. Potrivit reprezentantului Arhiepiscopiei Tomisului, transferul trebuia să se efectueze începând cu data de 1 noiembrie 2016. Acest lucru nu s-a putut îndeplini din cauza preotului Dragomir care susţine sus şi tare că el nu pleacă din Biserica Sfânta Cruce, refuzând transferul. În acest sens, se pare că acesta a dorit să creeze o presiune publică prin implicarea mai multor enoriaşi.

„În acest moment, preotul Nicolae Dragomir refuză să se supună hotărârii arhiepiscopale”, a adăugat Tănăsescu. Arhiepiscopia Tomisului a decis ca transferul să se realizeze între preotul Nicolae Dragomir şi părintele George Udrea, preot al Bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. „Conform hotărârii arhiepiscopale, preotul George Udrea trebuia să slujească duminică, 7 noiembrie a.c., dar nu s-a prezentat tocmai pentru a nu amplifica starea de conflict”, a mai precizat părintele Eugen Tănăsescu.

Preotul Nicolae Dragomir a săvârșit abateri morale și pastoral-liturgice!

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Nicolae Dragomir a săvârșit următoarele abateri morale: Art. 18: Comportament violent, can. 27 Ap, 9 I-II Constantinopol; Art. 25: Insulta, calomnia, defăimarea și clevetirea, can. 6 II Ec.; Art. 26: Fapte săvârșite contra moralei creștine, ordinii publice, și bunei cuviințe, can. 2 Grigorie de Neocezareea; Art. 27: Instigarea la atitudini și fapte negative, can. 51 Trulan; Art. 30: Provocarea de tulburări, certuri și folosirea unui limbaj necuviincios, can. 9 I-II Constantinopol, 1 Grigorie de Nyssa.

Pe lângă cele morale, preotul Nicolae Dragomir a săvârșit și abateri pastoral-liturgice privind Taina Sfintei Euharistii: După terminarea Sf. Liturghii a lăsat neconsumate Sf. Taine (Sf. Împărtășanie), faptă condamnată de Art. 29-(17): “Clericul care a săvârșit Sf. Liturghie fără Proscomidie, precum și cel care, săvârșind Proscomidia și Sf. Liturghie, lasă intenționat sau din neglijență Sf. Taine neconsumate, se sancționează cu împlinirea unui canon de post și de pocăință la mănăstire; în caz de neîndreptare, se caterisește”, can. 10 I-II Constantinopol.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614