REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Preoți cercetați pentru că i-au oficiat o slujbă de comemorare mareşalului Antonescu

Preoți cercetați pentru că i-au oficiat o slujbă de comemorare mareşalului Antonescu

Replica API 18 iunie 2021 | 18:19 936

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui efectuează cercetări in rem după ce în spaţiul public a apărut înregistrarea unei slujbe de comemorare a mareşalului Ion Antonescu oficiată de patru preoţi la Biserica "Sfânta Parascheva" din municipiul Vaslui. Situația este cu atât mai penibilă cu cât preoții au oficiat o slujbă de pomenire a ctitorului bisericii, nu o celebrare a celui care a fost criminalul de război Ion Antonescu.

"La Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar în care se efectuează cercetări încă în fază in rem a urmăririi penale, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de o lege specială", a declaratbpurtătorul de cuvânt al instituţiei, Alina Boboc, scrie Agerpres, citat de stiripesurse.ro.

Prefectul judeţului Vaslui, Marcel Lăudatu, a precizat că a solicitat lămuri din partea Episcopiei Huşilor cu privire la cele întâmplate.

"Am solicitat, aşa cum este firesc, un punct de vedere reprezentanţilor Episcopiei Huşilor şi urmează să analizăm răspunsul primit", a afirmat prefectul.

Consilierul onorific al premierului, deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a anunţat că a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi procurorul general al României cu privire la această situaţie, susţinând că "încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă".

"Am urmărit cu surprindere şi revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 2 iunie 2021 în Biserica "Sf. Parascheva" din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuţiuni, cele mai multe fiind o deşănţată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, la adresa a sute de mii de civili. Considerăm că întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislaţia în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti", a menţionat Muraru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trebuie intrebati evreii pe cine avem voie sa comemoram si pe cine nu. Ei sunt stapanii lumii. Mi-e scarba! Am ajuns slugi la noi acasa.
0
0
Mananci cacat bai Murarule.Hai sictir.
2
0
Daca il comemorau pe parazitu mihaita care a dat si tezaurul la rusi era foarte bine
2
0
Onor la Maresal
5
0
Astia vor sa ne ia si istoria acum...
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614