REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Preoţii au dezlegare să candideze la alegerile din acest an!

Preoţii au dezlegare să candideze la alegerile din acest an!

Replica API 9 aprilie 2016 | 00:50 362

Dat fiind că 2016 este an electoral, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ținut să vină cu mai multe precizări, informează basilica.ro. Acesta a decis că, în situații excepționale, preoţii şi diaconii au voie să candideze, dar doar ca independenţi şi pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.

În primul rând, preotul este obligat să respecte opțiunile politice ale credincioșilor și să fie neutru în timpul campaniilor electorale, el având posibilitatea de a-și exprima opțiunea politică doar prin votul strict secret.

Arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din BOR le este interzis să fie membri de partid, să candideze, să ocupe funcții de demnitar/înalt funcţionar public sau pur și simplu să facă politică partinică.

Celor ce încalcă aceste reguli li se pune în vedere că vor trebui să aleagă între viața monahală și cariera politică.

Chiar și așa, ”Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor”.

Cei care vor obține aprobarea Bisericii vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale. Ei nu vor avea voie să folosească lăcașurile de cult în scop electoral, mai arată basilica.ro, citată de http://www.b1.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218