REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Preotul Tănăsescu: Sprijinim refugiaţii, creştineşte. Dar trebuie să fim atenţi, că pot fi şi terorişti

Preotul Tănăsescu: Sprijinim refugiaţii, creştineşte. Dar trebuie să fim atenţi, că pot fi şi terorişti

Replica API 4 septembrie 2015 | 00:02 302

România va primi 1.700 de imigranţi; posibil numărul să crească la 7.000!

România va primi 1.700 de imigranţi; posibil numărul să crească la 7.000!

Sursa foto: AFP

Dacă îi ascultăm pe cetăţeni, constatăm o îngrijorare. Dacă îi ascultăm pe politicieni, avem numai garanţii şi promisiuni de bine, ceea ce sporeşte starea de îngrijorare. Cert este că, pregătită sau nu, România va primi din noiembrie, timp de doi ani, peste 1.700 de refugiaţi, însă se speculează că numărul ar putea ajunge şi la 7000, scrie presa britanică. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării urmează să discute în curând. Problema este că numărul migranţilor a depăşit aşteptările, iar cotele deja stabilite pentru fiecare ţară nu mai corespund realităţii!

Potrivit consilierului pe politici europene al preşedintelui Klaus Iohannis, Leonard Orban, în total, în România vor ajunge puţin peste 1.700 de refugiaţi, însă ei vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi verificaţi. Cine nu va avea dreptul la azil nu va putea rămâne în România, a explicat Leonard Orban.

„Oferta a fost făcută de către Guvernul României şi este următoarea: 1.705 migranţi pe aşa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015. Şi pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiaţi din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane”, a spus Orban.

Potrivit Comisiei Europene, cele peste 1.700 de persoane pe care România le-ar putea reloca provin din cele 40.000 care se află, în prezent, în Italia şi Grecia, venind din Eritreea şi Siria, şi care trebuie ajutate din spirit de solidaritate. Sunt 23 de state membre în această situaţie, iar cei mai mulţi refugiaţi vor fi preluaţi de către Germania şi Franţa, iar cei mai puţini de Cipru şi Slovenia.

Pentru fiecare refugiat primit Comisia Europeană va aloca 6.000 de euro/ persoană! Disputele sunt de toate felurile. De la cele etnice, la ce religioase, reacţiile pro şi contra abundă în spaţiul public. Până să alunecăm spre „extremism” sau „xenofobie”, un reprezentant al Bisericii, părintele constănţean Eugen Tănăsescu ne îndeamnă la calm. „Trebuie să facem diferenţa dintre statutul de refugiat şi cel de imigrant. Sunt două chestiuni diferite şi văd că în presă şi în societate se cam confundă între ele.

Nu ştiu cu ce avem de-a face, autorităţile trebuie să spună, că ele au capacitatea să îi ia la întrebări pe fiecare. (...) Riscăm să facem confuzii şi să ne exprimăm puncte de vedere confuse şi există riscuri, xenofobie ş.a.m.d. Luăm de bun ce a zis Patriarhia Română, sprijinim refugiaţii, creştineşte. Când vorbim de imigranţi, e treaba autorităţilor. Am înţeles că, în noiembrie, o să primim 1.700, cifra negociată cu UE, sunt şase centre... (...) Nici nu ştim dacă sunt musulmani, din Siria fug şi creştini, Statul Islamic fugăreşte creştinii, au dărâmat pe acolo temple, biserici, prigonesc creştinii.

Cum au zis Serviciile Secrete, trebuie să fim atenţi, că printre ei pot fi şi terorişti. Nu ştiu dacă sunt majoritatea musulmani, creştini, refugiaţi, imigranţi, nimic. Statul a stabilit 1.700 de refugiaţi, restul sunt discuţii, să vedem ce va fi în noiembrie. Mai întâi să vedem ce sunt! Nu ştim ce sunt! Statul a zis 1.700 de refugiaţi, îi primim creştineşte, că sunt oameni care fug de război, de nenorociri”, a declarat preotul Eugen Tănăsescu.

Dacă statul român va zice că primim și imigranți, discuția e alta, susţine preotul Tănăsescu. “Deocamdată, nu putem să discutăm nimic, decât că e creștinește să primim refugiați. Sunt și creștini acolo, de ce să zicem că sunt majoritari musulmani? (...) Să facem distincția rațională, echilibrată, între imigrant și refugiat și să nu ne mai agităm atâta până nu avem date! Umblăm în orb. (...) E o discuție dacă nu cumva refugiații vor dori dup-aia să devină imigranți, dar asta va fi tot atunci.

Mi-aș dori foarte tare să facem distincție între refugiat și imigrant, e necesar. După aceea, discutăm, musulmani, creștini, ce sunt. Cei din Slovacia au sărit că nu primesc decât creștini, dup-aia au mai moderat-o, au zis că nu au moschei, că nu se integrează, e foarte multă bulibășeală și la nivelul UE. Să avem calmul necesar, că, dacă nu, alunecăm spre xenofobie, rasism. Nu e cazul, serios, acum”, a spus pr. Tănăsescu, pentru “Replica”.

În urmă cu exact patru ani, a avut loc inaugurarea unui nou Centru Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, la Giurgiu și s-au pus la dispoziţie şapte dormitoare, un cabinet medical, o sală de mese, grupuri sanitare, o cameră dotată cu calculatoare conectate la internet şi o sală pentru rugăciuni. Celelalte cinci centre sunt la Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Timişoara, acolo unde funcţionează şi Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, destinat şederii temporare a refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din ţara de azil.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614