REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Presa belgiană, severă cu fostul rege şi cu recunoaşterea sa tardivă a paternităţii

Presa belgiană, severă cu fostul rege şi cu recunoaşterea sa tardivă a paternităţii

Replica API 30 ianuarie 2020 | 00:00 404

Regele Albert al II-lea, Delphine Boel

Presa belgiană s-a arătat severă marţi cu fostul rege Albert al II-lea, care a fost constrâns să recunoască paternitatea unei fiice născute în afara căsătoriei, un gest venit însă "prea târziu" potrivit jurnaliştilor de la Le Soir sau care dezvăluie "egocentrismul" fostului suveran potrivit cotidianului Het Laatste Nieuws, informează AFP, citată de Agerpres.

Constrâns de justiţia belgiană să facă un test ADN, Albert al II-lea a recunoscut luni seară prin intermediul unui comunicat de presă publicat de avocaţii lui că este tatăl biologic al lui Delphine Boel, născută în urmă cu 51 de ani.

"Nu mai exista nimeni altcineva, în afara regelui, care să nege", a constatat Le Soir într-un editorial foarte acid. Acelaşi cotidian consideră că gestul fostului suveran ar fi trebuit să fie făcut "în urmă cu 20 de ani, 10 ani, cinci ani - atât de multe ocazii ratate" şi că fostul rege "ar fi fost apreciat dacă ar fi recunoscut această paternitate care îţi sărea în ochi".

În acest scandal a fost implicat un rege, "inima unei instituţii, care, prin negarea lui, nu s-a ridicat la valoarea unui exemplu", a adăugat acelaşi cotidian francofon.

După testul ADN, asumarea acestei legături de paternitate "nu dovedeşte nici generozitate, nici nobleţe sufletească", a afirmat pe un ton critic şi cotidianul Het Laatste Nieuws. Această recunoaştere tardivă "dă dovadă de încăpăţânare, de egocentrism şi de faptul că el trăia într-o altă lume", a adăugat acelaşi cotidian flamand.

Jurnaliştii de La Libre Belgique au văzut în acea recunoaştere "un gest de calmare" a situaţiei, dar au ajuns la concluzia următoare: "Fără îndoială, principala interesată nu va găsi în aceste cuvinte reci, distante, recunoaşterea nu doar juridică, ci şi socială şi afectivă la care se aştepta".

Avocaţii fostului suveran au precizat în acelaşi comunicat că Albert al II-lea "nu s-a amestecat în nicio decizie familială, socială sau educativă" vizând-o pe fiica lui şi regretă că procedura judiciară pe care aceasta a demarat-o în 2013 "nu a respectat viaţa privată a părţilor implicate".

Regele Albert al II-lea a domnit din 1993 până în 2013, când a abdicat, la vârsta de 79 de ani, în favoarea fiului său cel mare, Philippe.

Albert al II-lea s-a căsătorit în iulie 1959 cu o prinţesă italiană, Paola Ruffo di Calabria, cu care are trei copii: Philippe (născut pe 15 aprilie 1960), Astrid (născută pe 5 iunie 1962) şi Laurent (născut pe 19 octombrie 1963). Cuplul regal a traversat o criză maritală profundă în anii 1960-1970 şi s-a aflat la un pas de despărţire, înainte de a se reconcilia.

În 1999, existenţa lui Delphine Boel, rodul unei legături pe care fostul suveran a avut-o cu baroneasa Selys Longchamps, a fost evocată într-o biografie a reginei Paola.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367