rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Preda: “Aceşti slujitori ai lui Dumnezeu au transformat biserica într-o societate comercială”

Preşedintele Asociaţiei “Suflete Deschise” cere demisia Patriarhului Daniel

Preşedintele Asociaţiei “Suflete Deschise” din Constanţa, Petre Preda, cere demisia Patriarhului României, Preafericitul Daniel, motivând că slujitorii lui Dumnezeu au transformat biserica într-o societate comercială, bazată mai mult pe negoţ decât pe mântuirea sufletelor. Preda spune că se impune o evaluare a tuturor clericilor, caterisirea celor vinovaţi, hirotonirea în funcţie de smerenie şi nu după câţi bani cotizează sau după cât poate fi de servil interesului de grup.

“Trebuie să facă aceasta şi pentru că îngăduie ce se întâmplă în biserică, pentru că este responsabil pentru prestaţia slujitorilor pe care îi păstoreşte. Vrea să vină lumea la biserică? Vrea ca tinerii să nu se mai ducă în cluburi şi să vină la biserică? Ce face biserica pentru a motiva tinerii să vină la biserică? Nimic! Sunt biserici care au şi câte 4-5 preoţi care se bat între ei tot timpul, spre disperarea enoriaşilor. Biserica trebuie schimbată din temeli. În biserică trebuie să se implementeze un management al calităţii şi responsabilităţii. (…) Ar fi bine dacă în noul guvern ar fi aleşi şi câţiva bătrâni călugari, care trăiesc izolaţi, în smerenie şi în rugăciune, cărora le pasă de sufletele oamenilor, care îi îndrumă duhovniceşte pe calea cea bună, care se bucură pentru fiecare suflet mântuit”, susţine preşedintele Asociaţiei “Suflete Deschise”.

Reporter: Domnule Preda, în calitate de reprezentant al firmei care asigură zi de zi hrană bolnavilor din spitalele din Constanţa, dar şi reprezentant al unei asociaţii care a venit în sprijinul celor aflaţi în suferinţă, urmare a tragediei din „Colectiv”, v-aş ruga să-mi spuneţi cum vedeţi dumneavoastră toată situaţia aceasta. Câţi oameni au încercat să sprijine acele persoane îndoliate?

Petre Preda: Nu ştiu câte persoane. Nu am această informaţie. Ştiu că noi am făcut un apel, ne-am oferit disponibilitatea să ajutăm oamenii aflaţi în dificultate, ca de fiecare dată. Ştiu că şi Guvernul, imediat după ce a apărut anunţul nostru, a dispus să ajute oamenii cu bani. Ştiu că au fost şi alte fundaţii care au făcut acest lucru. (…) Este un gest firesc, o faptă creştinească. Este trist ce s-a întâmplat. Aşteptam ca biserica să se implice mai mult. Avem o relaţie bună cu biserica, avem nişte programe, parteneriate împreună, dar am fost dezamăgit de ce s-a întâmplat acolo.

După tragedia de la Colectiv şi demisia Guvernului, oamenii continuă să protesteze şi la ora aceasta în stradă, plâng şi aprind lumânări, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în teribilul eveniment. Scandează lozinci în care cer schimbarea. O schimbare care se impune. Alături de aceşti protestatari protestez şi eu cu convingerea că România trebuia să se trezească de foarte mult timp. De 26 de ani arde România şi împreună cu ea ard suflete, ard bogăţiile patriei, arde educaţia, cultura, sănătatea, armata, ard speranţe, idealuri, ard tradiţii. România este o ţară sângerândă, o imensă rană.

Românii se împuţinează de la o zi la alta din cauza deznădejdii şi a sărăciei. A decepţiilor. Din cauza condiţiilor de viaţă. Din cauza bolilor, a crimelor, a abuzurilor, a lipsei locurilor de muncă. În timp ce vinovaţi pentru starea în care se află naţiunea, societatea noastră, huzuresc arogant şi sfidător de la politicieni până la conducătorii bisericii. Cei care protestează de câteva zile în Bucureşti şi în marile oraşe au strigat pe bună dreptate că vor spitale şi nu catedrale. Au dreptate. În România sunt 18.000 de biserici şi 425 de spitale. Câte 42 de biserici la un spital. Nu este normal să se întâmple aşa în condiţiile în care constatăm că mulţi dintre splujitorii bisericii sunt urmaşi ai lui Hristos, slujind interesele altora sau interesul banului.

Toată lumea observă că aceşti slujitori ai lui Dumnezeu au transformat biserica într-o societate comercială, bazată mai mult pe negoţ decât pe mântuirea sufletelor. Alţi preoţi, în biserică, au devenit agenţi electorali. L-au alungat pe Dumnezeu din biserică pentru a face loc partidului. Este inexplicabil cum mai pot sluji preoţi care au ucis, au furat, care au fost filmaţi făcând sex cu prostituate şi care sunt divorţaţi sau au fost prinşi cu droguri. Este inexplicabil cum biserica anul trecut a înregistrat un profit de milioane de lei, scutiţi de impozitare. Primeşte de la stat o grămadă de bani, mai mult decât ar primi nu ştiu ce spital mare din ţara asta sau orice instituţie, dar nu este ceva normal.

Este inexplicabil cum înalţii bisericii sunt insoţiţi de coloane oficiale când biserica deţine în proprietate o sumedenie de maşini luxoase. Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Române, spunea într-un interviu că preotul nu merge neinvitat să ţină slujbe. Total greşit. Preotul trebuie să vestească Evanghelia, să fie mereu prezent printre oameni, mai ales printre cei aflaţi în suferinţă.

Prin spitale sunt mulţi oameni aflaţi pe moarte. Abia respiră şi vorbesc. Nu au cum sau prin cine să invite preotul. Preotul chiar trebuie să fie invitat? Hristos mergea prin lume invitat cu coloane oficiale, cu girofaruri, haine scumpe şi cu cruci de aur la gât. Patriarhul şi-a cerut iertare, dar nu prea a fost convingător şi de aceea îi recomand să-şi dea demisia şi să se retragă în spaţiul liturgic aşa cum îi place să afirme. Trebuie să facă aceasta pentru că îngăduie ce se întâmplă în biserică, pentru că este responsabil pentru prestaţia slujitorilor pe care îi păstoreşte.

Rep.: Dumneavoastră sunteţi creştin ortodox?

P.P.: Da.

Rep.: Cum ar trebui să fie un preot ca exemplu de solidaritate pentru enoriaşi?

P.P.: Preotul trebuie să fie urmaşul lui Hristos, să slujească şi să provăduiască cuvântul lui Dumnezeu. Trebuie să fie alături de oameni, să-i consilieze, să-i îndrume, să le fie ca un adevărat părinte, ca un adevărat prieten, un adevărat duhovnic. Oamenii să aibă încredere în el, să se spovedească şi astfel, cu ajutorul preotului, să obţină dezlegare de păcate, să fie mântuiţi într-un final.

Rep.: Vă văd foarte dezamăgit de toată situaţia şi tot ce ţine de biserică. Vă referiţi strict la cazul tragediei din Colectiv?

P.P.: Eu nu vreau să aduc atingere bisericii. Nu vreau să denigrez imaginea bisericii. Pe mine mă deranjează prestaţia reprezentanţilor bisericii, a unor preoţi şi a conducătorilor acestora. Am un caz. Eu chiar derulez nişte parteneriate împreună cu Arhiepiscopia Tomisului, programe care merg bine, dar sunt dezamăgit de faptul că biserica nu se implică şi, dimpotrivă, permite anumite abuzuri.

Rep.: Despre ce abuzuri vorbiţi?

P.P.: Zilele trecute am descoperit o inginerie prin care biserica a fost deposedată de 12 hectare de pădure din Poiana Braşov. Chiar din staţiunea Poiana Braşov. Acest imobil din patrimoniul bisericii a fost trecut în proprietatea unor persoane private, persoane influente din Braşov, în mod gratuit. Aproape în mod gratuit. S-au inventat nişte documente. Aşa consider eu sau poate că sunt reale, dar biserica nu ar fi trebuit să procedeze la maniera asta. Despre ce este vorba? Biserica trebuia să obţină acte de proprietate, pentru că beneficia de acest lucru, pentru acele 12 hectare de pădure. Numai că, nu ştiu prin ce mijloc, biserica, în speţă Parohia I şi Parohia II din Braşov, parohii care beneficiau de acest drept, cu înalta binecuvântare obţinută de la Arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, a mandatat aceste două persoane fizice şi nu vreo firmă specializată ca să se ocupe de aprobări.

Pentru acest lucru s-a încheiat un mandat. Cele dpuă persoane erau împuternicite să facă acele demersuri atfel încât biserica să intre în posesia acelui teren. Bănuiesc, nu ştiu sigur, că preţul acestui mandat este de 16 miliarde de lei vechi. Pentru ca acele două persoane să se deplaseze la Primărie şi la Cartea Bineînţeles că biserica a obţinut intabularea terenului în Cartea Funciară, a obţinut titlul de proprietate şi urmare a contractului de mandate trebuia să-i plătească acelor două persoane fizice suma de 16 miliarde de lei.

Nu cunosc dacă suma aceasta este trecută în contractual de mandat, pentru că această informaţie este acoperită cu hârtie şi nu am putut să văd, dar din contractul de strămutare rezultă preţul. Poate nu am fost foarte explicit, dar după ce biserica a intrat în proprietatea terenului şi a fost intabulat în Cartea Funciară trebuia să achite celor două persoane suma respectivă şi pentru că nu avea acei bani, atunci biserica a dat în proprietate tocmai acest teren pentru care au întocmit un contract de strămutare de proprietate. Prin acel contract, Parohiile I şi II “Sfântul Nicolae” din Braşov, prin cei doi preoţi, cu binecuvântare de la Înalt Prea Sfinţitul Streza, au strămutat proprietatea din patromoniul lor, al bisericii, în patrimoniul a două persoane.

Rep.: Cum aţi descoperit toate acestea?

P.P.: Am descoperit încercând să intabulez anumite imobile pe care le avem pe o altă societate unde sunt acţionar acolo. Am descoperit fără să vreau aceste documente, cu mare greutate, dar am rămas şocat să văd. Personal, ca membru al bisericii ortodoxe, mă simt lezat. Biserica nu este a patriarhului, nici a Înalt Prea Sfinţitului, nici a preoţilor, este a creştinilor, a noastră, a tuturor. Ce s-ar face biserica fără creştini? În calitatea mea de creştin ortodox mă consider lezat de această tranzacţie.

Rep.: Ce demersuri aţi făcut? Aţi cerut un punct de vedere de la Patriarhie?

P.P.: Nu am făcut nici un fel de sesizări. A fost o constatare. Am comunicat acest aspect la Patriarhie, la un responsabil din administraţie, urmează să vedem dacă se va lua o măsură. (…) Se vede cu ochiul liber, nu trebuie să faci nu ştiu ce anchete, fraptul că biserica a fost deposedată de o valoare destul de mare, de 12 hectare de pădure din Poaiana Braşov. Între timp pădurea a fost defrişată. Cei care au defrişat pădurea probabil că şi-au însuşit lemnul.

Noi am sesizat şi organele de poliţie despre această situaţie. Am primit răspuns că acei copaci au fost defrişaţi cu apropare legală. Nu ne mai miră nemic atâta timp cât persoanele implicate în această tranzacţie sunt persoane influente în conducerea judeţului, implicate în fel de afeceri în zona locală. Să faci astfel de afaceri pe seama bisericii este ruşinos. Biserica iese din tipar, din statutul ei şi atunci este evident că cineva trebuie să răspundă pentru chestia asta. Din punctul meu de vedere cer demisia patriarhului Daniel.

Dacă invocă faptul că nu ştie ce se întâmplă în ograda lui atunci este foarte dureros. În acelaşi timp solicităm şi demisia Mitropolitului Ardealului, Arhiepiscopul Sibiului, Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, care a dat înaltă binecuvantare pentru hoţia înstrăinării averii bisericii. Atunci când te călugăreşti, unul dintre cele trei voturi este sărăcia de bună voie.

Rep.:. Vă mulţumesc pentru interviul acordat.

P.P.: Vă mulţumim şi noi şi lansăm un îndemn la rugăciune. Să ne plecăm genunchii şi să ne rugăm pentru cei aflați în sare gravă. Cu cât mai mulți ne vom ruga, cu atât mai mult vor fi ascultate rugăciunile noastre de bunul Dumnezeu. Aceste suflete au nevoie de o minune. Minunea stă în fiecare dintre noi. Deci să ne rugăm cu stăruință, cu sinceritate, cu dragoste şi cu speranță!

Alexandra VASILE

luni, 9 noiembrie 2015398
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
11 apr 16:50ReplicaCluburile vor fi închise pe litoral de 1 Mai

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că turiștii se pot caza pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, însă...624

11 apr 13:21ReplicaINCIDENȚA, în CONTINUĂ SCĂDERE la CONSTANȚA2054
11 apr 11:21ReplicaMAȘINĂ SPARTĂ de HOȚI, în TOMIS 32199
11 apr 00:00ReplicaRECIDIVISTUL care a spart magazinul Carrefour, CONDAMNAT

Ismail Ferdin a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de tentativă la furt calificat după ce a pătruns prin...1547

11 apr 00:00ReplicaO femeie a cerut ORDIN de PROTECŢIE după ce fostul SOȚ a amenințat-o că o OMOARĂ ”ca la ONEȘTI”1439
11 apr 00:11ReplicaCodrin Ștefănescu, ATAC la adresa GUVERNANȚILOR: CUM dormiți NOAPTEA?1299
11 apr 00:00ReplicaPrețurile pentru serviciile FUNERARE ale morților de COVID-19 ar putea EXPLODA!

Guvernul va modifica regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19, astfel că o persoană...1499

11 apr 11:38ReplicaHAOS în PARCĂRILE marilor MAGAZINE din Constanța2012
11 apr 22:54ReplicaLocuitorii de pe strada FLĂMÂNDA TÂNJESC după TROTUARE decente988
11 apr 11:44ReplicaA GONIT cu 182 de kilometri pe oră pentru a scapa de POLIȚIE

Un bărbat de 40 de ani a fost rănit, sâmbătă după-amiază, pe o șosea din județul Dâmbovița, după ce mașina...1400

11 apr 00:01ReplicaO FEMEIE s-a ARUNCAT de pe ACOPERIȘUL UNUI BLOC, după ce a aflat că IUBITA o ÎNȘELA cu un BĂRBAT!9193
11 apr 07:24ReplicaA MURIT ELECTROCUTAT, după ce a PUS MÂNA pe un CABLU NEASIGURAT1478
Vremea
12.9°10.1° - 12.9° duminică, 11 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 33%
Vânt: 3.14 m/s
Presiune: 1025 milibari

Loto
6/492696133231
5/40192128203237
joker3933440367
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 apr 00:00SportPremier League: Victorii importante pentru Chelsea și Liverpool

Chelsea și Liverpool continuă cursa pentru un loc de Champions League. Formația pregătită de Thomas Tuchel a urcat...245

11 apr 00:00SportReal Madrid se impune în El Clasico (2-1 vs FC Barcelona) și urcă pe primul loc

El Clasico nu a dezamăgit: Real Madrid s-a impus cu 2-1 în fața rivalei FC Barcelona, după un meci foarte...274

11 apr 00:00SportPSG, victorie categorică în deplasare (4-1 vs Strasbourg)

Formaţia Paris Saint-Germain a învins, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 4-1, echipa Strasbourg, într-un meci...226

11 apr 00:00SportMircea Lucescu, victorie în campionatul Ucrainei (2-0 vs FC Dnipro-1)

Formaţia Dinamo Kiev, antrenată de Mircea Lucescu, a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa...283

Local
11 apr 00:04LocalCOVID-19: Un singur NOU DECES, la Constanţa

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 40.186 de persoane...810

11 apr 00:04LocalACCIDENT RUTIER în zona DORALLY: un AUTOTURISM a intrat în PARAPET

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 10 aprilie, pe bulevardul 1 Mai, în...768

11 apr 00:07LocalExercițiul RAPID FALCON II, la Constanța

613

11 apr 00:05LocalAccident RUTIER în CONSTANȚA: VICTIMA, un BICICLIST!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 10 aprilie, pe bulevardul Aurel Vlaicu,...827

11 apr 00:04LocalCoronavirus: 2.195 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...393

11 apr 00:08LocalCOVID-19: SITUAȚIA ACTUALIZATĂ la nivelul județului CONSTANȚA

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 40.186 de persoane...1022

11 apr 13:19LocalINCIDENȚA, în continuă SCĂDERE la CONSTANȚA

Incidența, în ceea ce privește cazurile de infectare cu SARS-COV-2, este într-o continuă scădere în Constanța....3613

11 apr 00:07LocalCoronavirus: 2.154 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...622

11 apr 00:09LocalIncendiu în apropierea localității Garvăn din județul Tulcea. VIDEO

611

Politică
10 apr 19:26PoliticăAlexandru Rafila: Peste 30 de zile ne aşteptăm la o scădere a cazurilor

Medicul Alexandru Rafila susţine că numărul românilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 va începe să scadă peste...932

10 apr 19:26PoliticăCorpul de Control al lui CÎȚU a sesizat procurorii, după verificările efectuate la Registrul Electronic Național de Vaccinări

Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a...1023

10 apr 19:26PoliticăVeste bună de la Guvern pentru părinți și copii: Noi modificări importante!

1323

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2262

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2560

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3619

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3597

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...6816

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

7896

Monden
10 apr 00:00MondenFilmele cu Spider-Man pot fi văzute doar la Netflix sau la cinema. Acord exclusiv cu Sony

Netflix a încheiat un acord pentru dreptul exclusiv de streaming al filmelor lansate de Sony Pictures, inclusiv al...446

10 apr 18:52MondenImagini inedite cu Prințul Philip și Regele Mihai: erau verișori și au copilărit împreună

Familia regală a România a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe la moartea prinţului consort Philip al Marii...727

10 apr 00:00MondenMoartea prinţului Philip: Cele mai incomode remarci ale ducelui de Edinburgh

644

Mapamond
10 apr 00:02MapamondJaf într-un hotel de lux din Paris: Hoţii au furat bijuterii estimate la 100.000 de euro

Celebrul hotel de lux George V din Paris, situat în proximitatea Bulevardului Champs-Elysees, a fost teatrul în care a...522

10 apr 18:24MapamondAstraZeneca în Franţa: Vaccinarea persoanelor sub 55 de ani cu un alt ser pentru rapel, confirmată de autorităţile sanitare

Persoanele cu vârste sub 55 de ani care au fost deja vaccinate în Franţa cu o primă doză a vaccinului anti-COVID-19...471

10 apr 00:00MapamondSUA: Mai multe persoane împuşcate într-un magazin din Texas, un mort

425

10 apr 00:00MapamondPost Brexit Irlanda de Nord: Noi violenţe în pofida apelurilor la calm din partea Londrei şi Dublinului

În pofida apelurilor la calm din partea Londrei, Dublinului şi Washingtonului, noi violenţe au izbucnit joi seară...534

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Decizii în ţări europene privind AstraZeneca după confirmarea unei legături cu formarea de cheaguri de sânge

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recunoscut miercuri o legătură între administrarea vaccinului...497

10 apr 00:00MapamondIranul a eliberat un petrolier sud-coreean sechestrat în ianuarie

462

Sănătate
10 apr 17:41SănătateCe trebuie să știm despre cancerul gastric

Cancerul gastric reprezintă a două cauza de deces prin cancer la nivel mondial, după cancerul pulmonar. Incidența...450

10 apr 00:00SănătateStudiu: Un somn mai scurt de 5 ore poate crește riscul de demență

O persoană în vârstă care doarme 5 ore pe noapte sau mai puțin are un risc mai mare de a dezvolta demență și de...433

10 apr 00:00SănătateStudiu: Uleiul de măsline te protejează de un posibil accident vascular cerebral

475

10 apr 00:00SănătateUleiul esențial de eucalipt: beneficii și contraindicații

Uleiul de eucalipt poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi ușurarea tusei, dezinfectarea rănilor...412

10 apr 00:00SănătateAlergie la ambrozie: cum te afectează polenul de la această buruiană

Alergiile nu ne supără doar primăvara, când pomii înfloresc, ci și în alte anotimpuri. Ambrozia (o plantă...449

10 apr 00:00SănătateEste examenul oftalmologic anual absolut necesar pentru persoanele care suferă de diabet de tip 1?

Persoanele care suferă de diabet de tip 1 riscă să dezvolte o boală care poate provoca pierderea vederii, prin...398

10 apr 00:00SănătateCum consumi corect fructele când ești la dietă

La dietă, fructele rămân o categorie specială de alimente, care te ajută să slăbești, să te menții hidratat...433

10 apr 00:00SănătateMasca de față: o soluție naturală care îndepărtează punctele negre

Nu vreau să subestimez aportul ingredientelor exclusiv naturale în tratarea cosmetică a unor probleme ale tenului,...425

10 apr 00:00SănătateKale, un aliment pe care trebuie să îl adaugi în dieta ta

449

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT