REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost achitat în procesul intentat de DNA

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost achitat în procesul intentat de DNA

Replica API 22 februarie 2012 | 00:00 70

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată în 2008 de DNA, a fost achitat. După o amânare de o săptămână, Judecătoria Constanţa a dispus achitarea inculpatului. Hotărârea primei instanţe nu este definitivă, putând fi atacată la Tribunalul Constanţa de către partea adversă, procurorii DNA, precum şi de partea civilă, SC RAJA SA. La ultimul termen de fondul cauzei, procurorii anticorupţie au solicitat judecătorilor condamnarea lui Constantinescu la o pedeapsă privativă de libertate cu executare. În cele din urmă, instanţa a decis să-l achite. Contactat telefonic, putătorul de cuvânt al CJC a declarat că nu a fost vorba despre nici o infracţiune. "Instanţa a confirmat ceea ce am spus şi noi. Nu există nici o infracţiune, nu există prejudiciu. Ce era în acel dosar, acele fapte descrise ca fiind penale, nu erau fapte penale. Nu se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor. La vremea respectivă Uniunea Europeană a sistat plăţile pentru fraudă şi implicit s-au sistat plăţile şi la cofinanţare. Dacă s-au îndreptat împotriva cofinanţatorului de ce nu s-au îndreptat şi împotriva Uniunii Europene? În documentele Comisiei Europene se specifică faptul că între Marea Britanie şi Grecia s-au folosit facturi false", ne-a declarat Cristian Moldovanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Ce spun procurorii

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJC şi ordonator principal de credite, nu şi-a îndeplinit, în perioada mai - iulie 2008, îndatoririle aferente funcţiei, cu ştiinţă, în mod deliberat şi cu rea-credinţă, prin refuzul constant de a executa obligaţiile de plată ce rezultau din Memorandumul de finanţare nerambursabilă, semnat între Guvernul României şi Comisia Europeană, aplicat prin Contractul de Implementare a Măsurii ISPA "Reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate în Constanţa" şi prin Contractul de execuţie a lucrărilor referitoare la investiţia "Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud". Procurorii spun că era obligatorie cofinanţarea investiţiei de către CJC, în proporţie de 21 la sută, în calitate de beneficiar local al acesteia. Refuzul de a executa obligaţiile de plată sus-menţionate a avut drept consecinţă producerea unui prejudiciu în paguba SC RAJA SA Constanţa, cu afectarea bunului mers al investiţiei ce se realiza prin Măsura ISPA. Ca urmare a neplăţii lucrărilor efectuate de constructorul angajat în realizarea investiţiei menţionate, lucrările au fost temporar suspendate, constructorul solicitând penalităţi şi alte cheltuieli rezultate din pricina întârzierilor. Valoarea totală a acestor penalităţi şi cheltuieli suplimentare este de 1.006.658,97 euro, reprezentând prejudiciu în dauna RAJA Constanţa.

Daniel ALBU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367