rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Preşedintele Colegiului Medicilor critică medicii care nu se vaccinează: 'Este imoral şi nedeontologic'

Prof. Dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a explicat într-un interviu acordat News.ro cum ar trebui procedat în cazul personalului medical care refuză vaccinarea anti-COVID-19.

În opinia sa, medicii şi asistenţii care nu doresc să se vaccineze trebuie să se testeze şi să achite contravaloarea testelor din buzunarul propriu. În ceea ce priveşte situaţia medicilor de ATI din România, în pragul valului 4 al pandemiei, Coriu afirmă că România are în acest moment în jur de 1800 de medici de ATI, de trei ori mai puţin faţă de câţi ar fi nevoie de fapt, iar distribuţia neuniformă a medicilor de ATI este una dintre cele mai mari probleme. “Marea majoritate sunt concentraţi în Bucureşti şi alte 5 judeţe, avem 4 judeţe unde sunt sub 6 medici”, precizează prof. Dr. Coriu. Conform preşedintelui Colegiului Medicilor, lipsa medicilor de familie este una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical. 700 de localităţi nu au medic de familie, iar aproape 50% dintre cei existenţi au vârsta peste 60 de ani, susţine el.

Prof. Dr. Daniel Coriu: “Prima noastră obligaţie este să nu facem rău, personalul medical nu trebuie să transmită vreo boală, trebuie să privim spre ţările cu o democraţie consolidată, unde vaccinarea personalului medical este lege”

“Noi, Colegiul Medicilor din România, sprijinim puternic procesul de vaccinare. Este singura metodă dovedită ştiinţific care poate opri pandemia. Obligaţia noastră, a corpului medical, medici, asistente medicale, infirmiere, este în primul rând protecţia pacientului. Asta este prima noastră obligaţie, să nu facem rău. Personalul medical nu trebuie să transmită vreo boală sau să producă vreo suferinţă pacientului, acest lucru este de neacceptat.

Dacă vorbim de boli infecţioase, cum este infecţia COVID, cea mai sigură cale de a evita transmiterea este vaccinarea personalului. Trebuie să recunoaştem că statul român a făcut eforturi în această direcţie, noi am fost în primul val al vaccinării, am avut acest drept, acest privilegiu. Desigur, este un drept, nu o obligaţie.

Pe de altă parte, statul român are obligaţia de a asigura prin politici de sănătate protecţia pacienţilor. Şi cum face acest lucru? În primul rând, prin vaccinare, şi în al doilea rând prin testarea pentru infecţie pentru toţi pacienţii care se internează în spital. Noi pe toţi pacienţii îi obligăm, nu îi întrebăm, îi obligăm să fie testaţi pentru COVID. Cel puţin la mine, în Spitalul Fundeni, secţia de hemato-oncologie unde avem pacienţi imuno-deprimaţi , noi îi testăm pe toţi, chiar şi pe cei vaccinaţi, pentru că noi nu avem siguranţa că vaccinarea îi protejează pe aceştia şi trebuie să fim foarte foarte atenţi.

Ce facem cu personalul medical care refuză vaccinarea? Sigur, obligatoriu testare. Dacă un lucrător în sănătate refuză dreptul la vaccinare, acest drept de a refuza vine cu obligaţia testării , suportate de către persoana care refuză testarea.

Nu este posibil să avem o societate în care cetăţenii să aibă numai drepturi, noi trebuie să avem şi obligaţii. Să nu uităm că testarea nu exclude ca persoana respectivă , chiar testată, să transmită boala, ceea ce este imoral şi nedeontologic.

Trebuie să privim puţin separat pentru cei care au trecut prin boală, este o nuanţă la care noi trebuie să reflectăm. Pe de altă parte, trebuie să privim spre ţările cu o democraţie consolidată, unde vaccinarea personalului medical este lege, acolo nu există discuţie, în spaţiul public românesc noi discutăm foarte mult despre aceste lucruri, trebuie să ne uităm în Franţa unde există lege despre obligativitatea vaccinării personalului medical, ne uităm în Statele Unite unde spitale private sau publice obligă personalul la vaccinare.

Este de neacceptat ca un spital să devină focar COVID”, a declarat pentru News.ro Prof. Dr. Daniel Coriu.

Situaţia medicilor de ATI din România, în pragul valului 4 al pandemiei. România are în acest moment în jur de 1800 de medici de ATI, de trei ori mai puţin faţă de câţi ar fi nevoie de fapt. Distribuţia neuniformă a medicilor de ATI, una dintre cele mai mari probleme. Prof. Dr. Coriu: “Marea majoritate sunt concentraţi în Bucureşti şi alte 5 judeţe, avem 4 judeţe unde sunt sub 6 medici”.

“În România sunt în jur de 1800 de medici ATI-şti, cu liberă practică, numărul este mic, noi am avea nevoie undeva de cel puţin trei ori mai mult decât avem la ora actuală. Nu numărul este ceea ce mă îngrijorează pe mine, ci distribuţia acestor medici. Marea majoritate a medicilor ATI-şti sunt concentraţi în Bucureşti şi alte 5 judeţe: Cluj, Timiş, Iaşi, Dolj şi Mureş.

Avem în România 4 judeţe unde există sub 6 medici pe judeţ, printre care Călăraşi, Giurgiu, Tulcea, iar dintre aceşti medici o parte sunt deja pensionari. Cum se practică medicina în acele judeţe, nu ştiu.

Eu cred că trebuie să ne bazăm pe medicii tineri. În ultimi ani au intrat în sistem mulţi medici tineri. Chiar constatăm o sădere a celor care doresc să părăsească România. Eu cred că o stimulare financiară consistentă va atrage aceşti medici în zonele defavorizate, cel puţin pentru o perioadă de timp, să treacă pandemia, când vorbesc despre zone defavorizate vorbesc despre restul României, excepţie cele 5 judeţe şi Bucureştiul”, a declarat Prof. Dr. Daniel Coriu.

Cum ar putea fi menajaţi medicii care au muncit cel mai mult pe perioada pandemiei, începând din toamnă? Prof. Dr. Coriu spune că o bună soluţie este implicarea societăţilor profesionale şi o rotaţie a cadrelor medicale.

“Greul pandemiei a fost dus de o parte dintre specialităţi şi de o parte dintre medici. Ştim foarte bine că în Bucureşti au fost câteva spitale care au concentrat marea majoritate a pacienţilor COVID. Din fericire, suntem într-o perioadă de relaxare, sperăm ca din toamnă să avem energia să o luăm de la capăt, sperăm să nu fie nevoie. Dacă va fi nevoie, sunt convis că colegii noştri îşi vor regăsi această energie, să o luăm de la capăt. Dacă vom ajunge într-o situaţie similară cu cea de anul trecut, cu medici epuizaţi, cred că trebuie să intervină societăţile profesionale, şi Societatea Română de ATI chiar a avut câteva initiative în acest sens, a făcut un fel de rotaţie a medicilor şi dacă va fi nevoie, sunt convins că se vor implica”, a spus Prof. Coriu.

România are în acest moment în jur de 57.000 de medici cu aviz de liberă practică. Din păcate, însă. distrubuţia lor în spitalele din ţară nu este uniformă, cei mai mulţi fiind concentraţi în marile centre universitare. Prof. Dr. Coriu spune că, de fapt, autorităţile nu au un plan concret pentru a-I ţine pe medici în ţară după ce termină şcoala. Prof. Coriu: “Nu mai este problema financiară, medicul vrea să fie respectat, să aibă acea demnitate de medic, lipsa de respect provine din comportamentul primitiv al managerilor de spital”

“În România avem aproape 57.000 de medici cu aviz de liberă practică. Nu este puţin. Principala noastră problemă este distribuţia neuniformă. 29.000 de medici sunt concentraţi în Bucureşti şi alte 5 judeţe, Cluj, Timiş, Iaşi, Dolj şi Mureş. În aceste judeţe există un număr suficient de medici peste media europeană. În rest, 36 de judeţe au sub 27 .000 de medici, aici este marea noastră problemă.

Avem 12 judeţe cu sub 500 de medici şi 3 judeţe cu sub 300 de medici. De ce avem aceste dezechilibre majore? Bineînţeles, pentru că medicul are libertatea să aleagă, în România zonele care concentrează medici sunt zonele cu centre universitare puternice, sunt oraşe cu cea mai bună infrastructură medicală.

Nu există un plan pentru a-i ţine pe medici în ţară după ce termină şcoala, lucru care ne dezamăgeşte, pentru că resursa umană de sănătate este o problemă de strategie naţională. În România, eu, personal, nu am sesizat încă o astfel de preocupare. Noi avem o mare provocare de a păstra medicii în ţară. Sigur, putem creşte numărul de locuri de la rezidenţiat, în România termină anual în jur de 4-5.000 de medici, absolvenţi de facultate, nu este chiar puţin, dar această creştere a numărului de locuri de la rezidenţiat nu va rezolva problema lipsei de medici, pentru că ei pleacă. Trebuie să identificăm cauzele.

De ce un medic tânăr care termină o specialitate bună doreşte să părăsească ţara? Evident, nu este problema financiară. La cei care lucrează în spitale nu mai este problema financiară. Dar un medic tânăr care termină în Bucureşti doreşte dezvoltare profesională, doreşte să practice meseria într-un loc de muncă atrăgător, performant, infrastructură modernă, într-un sistem medical fără lipsuri, şi mai ales să fie respectat, să aibă acea demnitate de medic.

Lipsa de respect provine în primul rând din comportamentul primitiv al managerilor de spital, care se consideră stăpân pe spital. Am cazuri concrete, de spitale în care am fost rugat să trimit specialişti şi am trimis specialişti şi se poartă cu ei foarte urât, îi timiţi un specialist de hematologie care ştie să facă hematologie , nu-I dai paturi, nu-l ajuţi să se dezvolte, şi în schimb îl bagi în gărzi de medicină internă să facă tromboliză şi să trateze infarctul miocardic acut, depăşim competenţa. Acel om va părăsi sistemul şi nu vorbim numai despre acest mod de respect, ci în general societatea românească nu-şi respectă medicii”, a explicat Preşedintele Colegiului Medicilor din România pentru News.ro.

Mesajul Preşedintelui Colegiului Medicilor din România pentru pacienţi de a avea încredere în protocolul de tratament anti-COVID oficial, publicat de Ministerul Sănătăţii: “Pacienţii trebuie să aibă încredere în medicul lor, în protocoalele terapeutice, elaborate de cei mai buni profesionişti pe care îi are această ţară”

“Pacienţii trebuie să aibă încredere în medic, în medicul lor, noi toţi trebuie să avem încredere în protocoalele terapeutice, aceste protocoale sunt elaborate de experţi, cei mai buni profesionişti pe care îi are această ţară, pe baza unor dovezi ştiinţifice. Este ceea ce avem mai bun, ceea ce lumea medicală mondială a produs în această perioadă. Nu văd de ce am avea îndoială, pentru că avem cu toţii certitudini legate de progresele în medicină, de ce să negăm aceste progrese, de ce să negăm expertiza unor oameni în ceea ce înseamnă crearea unui protocol oficial? Eu nu pot să înţeleg aceste semne de îngtrebare. Sigur, poate noi toţi, medicii, autorităţile, presa, ar trebui să facem ceva maim mult pentru o informare corectă a populaţiei, alfabetizare, cam aşa ceva ar trebui să facem, fiecare om să înţeleagă un mesaj corect, un fel de traducere a informaţiei, pentru că întotdeauna vor fi purtători de mesaje false, care au mult mai mare priză la public, s-ar putea ca noi, care vorbim despre dovezi ştiinţifice, să avem un limbaj mult prea plictisitor, un limbaj tehnic, să plictisim oamenii. Cei care diseminează lucruri false probabil au un limbaj mai atractiv, noi toţi ar trebui să contribuim , să venim spre această direcţie, de alfabetizare a populaţiei”, a declarat Prof. Coriu.

Lipsa medicilor de familie, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical. 700 de localităţi nu au medic de familie, iar aproape 50% dintre cei existenţi au vârsta peste 60 de ani. Prof. Dr. Coriu:” În câţiva ani noi nu vom mai avea medici de familie, este o problemă de strategie naţională complet neglijată de autorităţi”

“Medicina de familie este într-o situaţie dramatică. Este o problemă de strategie naţională, din păcate, complet neglijată de autorităţi. Medici de familie în România avem 14.500, dintre care în contract cu CNAS sunt în jur de 10.500. Puţin. Aproape 50% au peste 60 de ani, în câţiva ani noi nu vom mai avea medici de familie, iar sub 35 de ani avem 2,5%, intră foarte foarte puţini. Avem judeţe unde de 10 ani nu a mai intrat niciun medic tânăr de familie, sunt sute de localităţi fără medic de familie. Cifra reală nu o ştim, Casa ascunde aceste cifre, are toate aceste date, faptul că ei le ascund este o problemă care până la urmă este o problemă de siguranţă naţională , pentru că foarte curând ne vom trezi fără medici de familie.

De ce specialitatea de medic de familie este neatractivă? Pentru că este birocraţie excesivă. Casa vine şi dă ordin.Uitaţi-vă, acum, de la 1 august vor să introducă o nouă lege despre concediile medicale, obligă medicul de familie la alte proceduri birocratice, practic el este transformat într-un birocrat, atât face, birocraţie, nu mai are timp de medicină. Presiune financiară, pentru că practic este o muncă neplătită.

Medicii de familie au fost aruncaţi într-un fel de privatizare forţată, prin anii 98- 99, cineva a hotărât ca aceste cabinete de medicină de familie să devină cabinete individuale, CMI-uri, adică o entitate privată , care să fie în contract cu Casa Naţională, entitate privată înseamnă că ei sunt şi medici şi manageri, sunt dependenţi de Casa Naţională, şi atunci aici ne aflăm. Cine va mai intra în medicina de familie?

În localităţile fără medici de familie trebuie să fie şi comunitatea implicată, cea locală, nu trebuie să aştepte numai de la Guvern totul, că nu se poate. Trebuie să vină cu ceva, să atragă un medic de familie, să-i ofere ceva, şi astfel lucrurile s-ar echilibra. Lucrurile s-ar putea regla în timp, ne trebuie un plan, o viziune, încă nu identific acest plan, ceea ce văd este distrugerea continuă”, a precizat Prof. Dr. Daniel Coriu, conform stiripesurse.ro

luni, 2 august 2021548
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
GANDUL.RO
Ce au descoperit legiștii la autopsia Georgianei! Fetița de 4 luni NU a murit asfixiată
Comentarii

10Nu medicii aduc tulpini noi(31 iul 15:51)
ci cei care umbla in alte tari, habar neavand de protectie. Vedeti cei si pe litoralul nostru! Medicii stiu sa poarte echipament de protectie !!!!
04Mengele(31 iul 11:13)
Nuremberg Code,Oviedo Convention!Mai respectam sau sunt la putere mondial iar nazi?
31Bravo(31 iul 11:11)
Un lucru bun! Sa vada si medicii cum e sa te omoare altii, asa cum ii omoara ei pe parintii, bunicii si prietenii nostri, chipurile din cauza covid! Bravo! Obligati i sa se vacvineze!
mai mult...Sănătate
23 sep 00:00SănătateAlbinismul: ce este, de ce apare, cum se tratează?

Albinismul este o afecțiune genetică moștenită care reduce cantitatea de pigment de melanină formată în piele,...152

23 sep 00:00SănătateExcesul de histamină în organism: cum se manifestă și ce regim alimentar să urmezi176
23 sep 00:00SănătateEfectele fumatului: în ce fel dăunează creierului?161
23 sep 00:00SănătateProbleme cu somnul trei nopți la rând? Iată ce efecte negative apar în corp

Este nevoie doar de trei nopți consecutive de probleme cu somnul pentru a deteriora semnificativ bunăstarea fizică...180

23 sep 00:00SănătateGheorghiţă: Aproape 2,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID, livrate în România în septembrie118
23 sep 00:00SănătateGheorghiţă: 2.468 de şcoli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile120
23 sep 00:00SănătateAchiziţia a 10.600 de flacoane de Tocilizumab pentru tratarea formelor grave de COVID-19, finalizată

Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar...157

23 sep 00:00SănătateRafila: Nu putem afirma că virusul produce infecții mai grave la copii120
23 sep 02:09SănătateREACȚIA lui Gheorghiță la dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri621
23 sep 02:08SănătateValeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare

România ia în calcul administrarea mai devreme a dozei 3 de vaccin, din cauza răspândirii variantei Delta, a...599

23 sep 02:10SănătateDr. Beatrice Mahler: “Un pat la ATI se eliberează doar când pacienții mor”1016
23 sep 02:11SănătateDosar la DNA pentru achiziția de către Guvern de vaccinuri anti-COVID649
Vremea
15.4°14.4° - 15.4° joi, 23 septembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 53%
Vânt: 6.73 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/498121961110
5/4018213120216
joker233387159
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 sep 01:29SportFotbal: Chindia, FC Hermannstadt, Poli Timişoara şi Dunărea Călăraşi, calificate în optimile Cupei României

Chindia Târgovişte şi trei echipa de ligă secundă, FC Hermannstadt, Poli Timişoara şi Dunărea Călăraşi, s-au...349

23 sep 00:00SportFotbal: Rapid s-a calificat în optimile Cupei României, la loviturile de departajare

FC Rapid Bucureşti s-a calificat în optimile de finală ale Cupei României la fotbal, după ce a învins-o pe CS...178

23 sep 00:00SportFotbal: Juventus a început o anchetă după ce portarul Maignan a fost vizat de insulte rasiste

Clubul italian de fotbal Juventus Torino a anunţat, marţi, că a început o procedură pentru identificarea persoanei...170

23 sep 00:00SportTenis: Johanna Konta, accidentată, a declarat forfait pentru turneele de la Chicago şi Indian Wells

Jucătoarea britanică de tenis Johanna Konta a declarat forfait pentru turneele WTA de la Chicago şi Indian Wells din...182

Local
23 sep 23:56LocalAccident rutier la intersecția străzilor Unirii și Libertății

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină, miercuri, 22 septembrie a.c., în Constanța, la...418

23 sep 23:56LocalCAS Constanța: Asigurații fără card emis au dreptul la servicii medicale din pachetul de bază

Având în vedere numărul mare de sesizări telefonice primite de la asigurații care nu au card emis, cu privire la...538

23 sep 23:57LocalATENȚIE, șoferi! Trafic DEVIAT pe Autostrada Soarelui

594

23 sep 23:54LocalÎncă 5 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

Până miercuri, 22 septembrie a.c., 35.851 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...844

23 sep 23:54LocalNumărul de paturi pentru pacienţii COVID-19, la nivelul județului Constanța

În ședința de miercuri, 22 septembrie a.c., membrii CJSU au luat act de modificările propuse de Direcția de...580

23 sep 23:55LocalACCIDENT rutier pe bulevardul 1 Decembrie. Un PIETON a fost RĂNIT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină, miercuri, 22 septembrie a.c., în Constanța, pe...818

23 sep 23:57LocalAtenție, constănțeni! Nu ridicați momelile amplasate împotriva rozătoarelor

Primăria Municipiului Constanța a reluat astăzi acțiunile de deratizare. Zilele acestea se amplasează momelile...346

23 sep 23:57LocalVrei să te angajezi la Confort Urban? Iată ce posturi sunt disponibile

SC CONFORT URBAN SRL, societatea aflată în subordinea CL Constanța angajează 2 posturi gestionar în cadrul...2145

23 sep 23:58LocalREGULAMENTUL PARCĂRILOR a ajuns în INSTANȚĂ! Iată cine cere anularea acestuia

1741

Politică
23 sep 00:06PoliticăCîţu: Vom stabili ca activităţile economice să se închidă la ora 18:00 acolo unde rata este între 4 şi 6 la mie

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) urmează să reglementeze, miercuri, printr-o hotărâre,...1437

23 sep 16:35PoliticăMinistrul Raluca Turcan anunţă o nouă lege a asistenţei sociale

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat miercuri, la Tulcea, că legea asistenţei sociale...267

23 sep 23:16PoliticăCîţu: Congresul PNL se va desfăşura în condiţii de siguranţă maximă

257

Interviuri
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța se află de trei luni la...1407

17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...2188

9 sep 23:12InterviuriMircea DOBRE: Mă uit ca la BÂLCI! Ar trebui să le fie RUȘINE! Video

Mircea Dobre, fost deputat și ministru al Turismului, acum președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din...1220

11 sep 05:19InterviuriCONSTANTINESCU: Actuala administrație vrea să REAȘEZE MAMAIA în TOPUL stațiunilor turistice. VIDEO

Horia Constantinescu, directorul executiv adjunct al Direcției de Servicii Publice din Primăria Constanța a fost...4108

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

Procurorul criminalist, Zafer Sadîc, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. Cu o vastă experiență, de 23...2585

10 sep 00:03InterviuriPREFECTUL COȘA: Se vor impune noi RESTRICȚII de CIRCULAȚIE, iar PROGRAMUL MALL-urilor va fi REDUS, dacă... VIDEO!

11294

Monden
23 sep 00:00MondenActorul Willie Garson din 'Sex and the City' a murit la vârsta de 57 de ani

Actorul american Willie Garson, cunoscut în special pentru rolul impresarului Stanford Blatch din serialul "Sex and the...255

23 sep 00:00MondenTom Hanks salută apropiata inaugurare a muzeului dedicat 'artei magice' a filmului în Los Angeles

Tom Hanks şi Anna Kendrick au salutat marţi apropiata inaugurare a unui nou muzeu în Los Angeles dedicat...121

23 sep 00:00MondenHarry Styles şi Celeste, printre marii câştigători ai galei Ivor Novello Awards 2021

128

23 sep 00:00MondenMarina Voica, senzațională: Călare pe motor, la 85 de ani

Are o poftă de viață nebună, curaj și e deschisă oricărei provocări. Marina Voica, femeia pentru care vârsta e...333

23 sep 00:00MondenBritney Spears a revenit pe Instagram la câteva zile după ce şi-a dezactivat contul

Cântăreaţa pop americană Britney Spears a revenit pe Instragam la mai puţin de o săptămână după ce şi-a...139

23 sep 00:00MondenGerard Butler filmează în Puerto Rico 'The Plane', un proiect cu investiţie multimilionară

Actorul britanic Gerard Butler se află în Puerto Rico pentru a participa la filmările producţiei "The Plane", un...173

23 sep 12:00Monden'Blue Moon', debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, prezentat la Festivalul de Film de la San Sebastian

Actriţa română Alina Grigore şi-a făcut debutul regizoral cu lungmetrajul "Blue Moon" ("Crai nou"), prezentat luni...156

23 sep 18:57MondenActriţa Catherine Zeta Jones vine în România

Actriţa Catherine Zeta Jones vine în România. Va filma alături de alte vedete de la Hollywood, dar şi de doi actori...571

23 sep 23:17MondenAlexia Eram, declaraţii despre relaţia cu Mario Fresh. Iată cum îl răsfaţă pe artist

515

Mapamond
23 sep 00:00MapamondRusia: Tot mai mulţi oameni de ştiinţă sunt acuzaţi de spionaj, afirmă un fizician arestat pentru 'trădare'

Un fizician rus, arestat recent pentru 'trădare', a denunţat marţi urmărirea penală a unor 'eminenţi savanţi'...148

23 sep 00:00MapamondCoronavirus - OMS: Delta a înlocuit celelalte trei variante 'îngrijorătoare'

Varianta ''îngrijorătoare'' Delta, prezentă în 185 de ţări, a înlocuit în mare măsură celelalte trei variante...147

23 sep 00:00MapamondCoronavirus: Finlanda a adoptat la rândul său paşaportul vaccinal

117

23 sep 00:00MapamondCoronavirus: Iranul intenţionează să cumpere două milioane de doze de vaccin Pfizer

Iranul intenţionează să cumpere două milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, a declarat marţi un important...132

23 sep 00:00MapamondPapa Francisc povesteşte că după operaţia sa la colon unii cardinali discutau pentru a-i alege succesorul

Papa Francisc, care a fost operat la colon la începutul lunii iulie, a povestit cu ironie cum unii cardinali s-au...175

23 sep 00:00MapamondAustralia: Poliţia a recurs la gloanţe de cauciuc pentru dispersarea antivacciniştilor la Melbourne

143

Sănătate
23 sep 00:00SănătateAchiziţia a 10.600 de flacoane de Tocilizumab pentru tratarea formelor grave de COVID-19, finalizată

Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar...157

23 sep 00:00SănătateRafila: Nu putem afirma că virusul produce infecții mai grave la copii

Reprezentantul României la OMS, deputatul PSD Alexandru Rafila, a explicat marți la Antena 3 cât sunt expuşi copiii...120

23 sep 02:09SănătateREACȚIA lui Gheorghiță la dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri

621

23 sep 00:00SănătateProbleme cu somnul trei nopți la rând? Iată ce efecte negative apar în corp

Este nevoie doar de trei nopți consecutive de probleme cu somnul pentru a deteriora semnificativ bunăstarea fizică...180

23 sep 00:00SănătateGheorghiţă: Aproape 2,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID, livrate în România în septembrie

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că aproximativ 2,5...118

23 sep 00:00SănătateGheorghiţă: 2.468 de şcoli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile

Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la...120

23 sep 02:08SănătateValeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare

România ia în calcul administrarea mai devreme a dozei 3 de vaccin, din cauza răspândirii variantei Delta, a...599

23 sep 02:10SănătateDr. Beatrice Mahler: “Un pat la ATI se eliberează doar când pacienții mor”

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofiziologie “Marius Nasta” din București, a făcut un anunț...1016

23 sep 02:11SănătateDosar la DNA pentru achiziția de către Guvern de vaccinuri anti-COVID

649

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT