REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Președintele Iohannis întoarce la Parlament legea coșului minim de consum pentru un trai decent

Președintele Iohannis întoarce la Parlament legea coșului minim de consum pentru un trai decent

Replica API 14 noiembrie 2019 | 00:00 240

Președintele Klaus Werner Iohannis a întors la Parlament legea privind stabilirea coșului minim de consum lunar și utilizarea sa ca indicator în fundamentarea salariului minim. Mesajul pe care îl transmite astfel Președintele este că lucrătorii români trebuie să se mulțumească cu puțin.

Este a doua lege cu caracter social și în interesul angajaților pe care Președintele Iohannis o trimite la reexaminare, după ce cu mai puțin de o lună în urmă a refuzat să promulge legea care creștea amenzile pentru orele suplimentare peste limita legală. Prin aceste demersuri, președintele arată ipocrizia care stă în spatele sloganului său electoral. “România normală” pe care o promovează președintele Iohannis este de fapt România exploatării, a sărăciei și a subdezvoltării.

Aceasta este în realitate esența motivației respingerii, care nu cuprinde argumente valide. Șeful statului arată că trebuie reanalizată anexa privind componentele coșului minim de consum lunar și valoarea acestora pentru a stabili o structură bazată pe „criterii și metodologii obiective și a unor componente raportate la unități de referință compatibile cu cele utilizate de instituțiile cu competențe în stabilirea valorii unora dintre componentele coșului minim”. Astfel, Președintele ignoră cu rea-credință sau se preface că nu cunoaște faptul că anexa care stabilește componentele coșului este rezultatul unui studiu amplu, care respectă toate rigorile științifice. Legea retrimisă spre examinare este unul dintre puținele acte normative care are la bază o cercetare științifică, dar se pare că acest aspect este mai puțin important decât ideologia sa socio-economică profund neoliberală, în favoarea capitalului și anti-socială. Sigur că valoarea coșului minim nu este singurul element de luat în considerare la fundamentarea salariului minim, iar calcularea valorii coșului de consum și utilizarea sa ca referință nu presupune automat și creșterea bruscă a salariului minim la acest nivel. Însă ne dă o direcție de viitor pentru politicile sociale, astfel încât, în timp, românii să știe că din munca lor vor putea să-și asigure un trai decent, pentru ei și familiile lor.

Avem cel mai mare număr de persoane sărace încadrate în muncă, de la nivelul Uniunii Europene, avem o distribuție a creșterii economice între capital și salariați inversată față de Uniunea Europeană, în defavoarea lucrătorilor. Salariile sunt la 25% din media salariilor europene, în timp ce costurile necesare traiului sunt la 66% din media UE, iar productivitatea este la 67% din media UE, însă se găsesc mereu pretexte pentru a bloca întoarcerea către lucrători a unei părți mai consistente din bogăția pe care o generează. Suntem dezamăgiți de gestul Președintelui Iohannis, care ar fi trebuit să facă un dialog cu partenerii sociali înainte de a lua o decizie în privința acestor acte normative. În același timp, sperăm ca reprezentanții cetățenilor în Parlament să înțeleagă importanța acestor legi și să susțină re-parcurgerea procesului legislativ al celor propuneri legislative, coșul minim, respectiv, amenzi mai mari pentru angajatorii care abuzează de orele suplimentare ilegale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E bine. Asa ne trebuie. Bravo iohanelu.
1
0
Ati revenit la articole nesemnate si directionate catre Presedinte...Psd-istii nu se lasa...ataca furibund ,fara sa ne spuna de fapt ca este un Fake News...tiaidrequdepsdisti
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920