REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu premierul britanic, Theresa May

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu premierul britanic, Theresa May

Replica API 14 decembrie 2018 | 00:00 162

Klaus Iohannis şi Theresa May

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu premierul britanic, Theresa May. Şeful statului afirmase anterior în privinţa Brexit că, deşi Uniunea Europeană vrea un acord, acesta nu poate fi renegociat.

”Au fost discutate în principal subiecte aflate pe agenda bilaterală şi europeană, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Preşedintele României a exprimat speranţa că eforturile Premierului britanic se vor reflecta în ratificarea cu succes în Parlamentul de la Londra a Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care să asigure o retragere ordonată şi certitudine pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. În egală măsură, discuţiile aferente procesului de ratificare trebuie să ţină cont de toate elementele care au fost deja agreate cu Premierul britanic prin Acordul de retragere. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire la situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie şi faptul că Acordul de retragere va reprezenta un punct important pentru garantarea drepturilor celor, care locuiesc, muncesc sau studiază în această ţară. În egală măsură, preşedintele României a subliniat importanţa respectării principilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi tratamentului egal pentru toţi cetăţenii UE, atât cei beneficiari ai acordului de retragere, cât şi cei care se vor stabili pe viitor în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, Iohannis a menţionat importanţa discutării cât mai rapide a acordului privind viitoarele relaţii UE cu Marea Britanie, ca semnal al angajamentului pentru menţinerea unui nivel de cooperare cât mai ridicat cu partea britanică.

”Preşedintele României a precizat că ţara noastră susţine pe deplin abordarea Uniunii Europene, care doreşte acest parteneriat cuprinzător şi ambiţios cu Marea Britanie după retragerea acesteia din Uniune, care să acopere domenii diverse, de la cooperarea economică şi comercială la politica externă, securitate şi apărare. Premierul Theresa May a apreciat oportunitatea dialogului avut cu Preşedintele Klaus Iohannis inclusiv din perspectiva retragerii Marii Britanii din UE pe durata mandatului Preşedintei României a Consiliului Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost însoţit la întrevederea bilaterală cu premierul britanic, Theresa May, de ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, dar şi de Leonard Orban, consilier prezidenţial pe probleme de Afaceri Europene.

Anterior, precizase, referindu-se la Brexit, că deşi Uniunea Europeană vrea un acord, acesta nu poate fi renegociat.

„Am de gând să mă întâlnesc cu doamna May, o bilaterală scurtă, ca să o încurajez un pic. Noi ne dorim un acord, Uniunea îşi doreşte acest acord, dar nu poate fi renegociat”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Preşedintele a precizat, însă, că Uniunea Europeană vrea în continuare o relaţie bună cu Marea Britanie.

„Aici lucrurile sunt foarte clare, însă dorim să dăm toate asigurările care se pot da, asigurări politice că dorim să mergem mai departe, dorim o relaţie viitoare foarte bună. Temerea în Marea Britanie este că vom împinge renegocierea unui acord ac calendam. Nimeni nu are astfel de intenţii. Este o chestiune teoretică, juridică, dar noi nu ne dorim aşa ceva. Asta vrem să explicăm părţii britanice, că vrem o relaţie bună, vrem o relaţie viitoare care funcţionează foarte bine. Aceste asigurări putem să le dăm fiecare în parte”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis Marii Britanii că trebuie să exprime clar ceea ce îşi doreşte în ceea ce priveşte acordul pentru Brexit, dar că nu va exista o renegociere, relatează BBC. Acesta a cerut Marii Britanii să exprime mai clar ce îşi doreşte, adăugând că informaţiile Comisiei privind pregătirile în cazul unui Brexit fără acord vor fi publicate în data de 19 decembrie. Juncker a transmis că Uniunea Europeană va intensifica pregătirile pentru scenariul ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar fără un acord. Prim-ministrul britanic Theresa May a explicat în cadrul summitului dificultăţile întâmpinate în ceea ce priveşte obţinerea aprobării Parlamentului britanic.

Parlamentul britanic va vota dacă aprobă sau nu acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, pe tema Brexit, până la data de 21 ianuarie.

Mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am ajuns sa incurajam imperiul britanic... Rezulta ca intre timp pesedeul a ridicat tara la rang de mare putere... Ce lume... Ce boierie domnule!
1
0
A incurajat Merea Britanie ravo Patratzel !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920