REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Președintele Maltei: „Prefer să demisionez decât să semnez legea avortului“

Președintele Maltei: „Prefer să demisionez decât să semnez legea avortului“

Replica API 22 mai 2021 | 00:00 1219

Președintele Maltei a declarat săptămâna aceasta că va demisiona mai degrabă decât să semneze un proiect de lege care decriminalizează avortul. George Vella, medic care a slujit ca președinte al țării din 2019, a făcut afirmația pentru NETnews pe 17 mai, scrie stiripesurse.ro.

„Nu voi semna niciodată un proiect de lege care implică autorizarea crimei”, a spus Vella, potrivit publicației Times din Malta. „Nu pot opri executivul să decidă – aceasta ține de Parlament. Dar am libertatea, dacă nu sunt de acord cu un proiect de lege, să demisionez și să plec acasă, iar eu nu am nici o problemă să fac așa.”

Vella a vorbit după ce parlamentarul independent Marlene Farrugia a introdus un proiect de lege în Parlament, pe 12 mai, încercând să decriminalizeze avortul, prima inițiativă de acest gen din țara mediteraneeană. Proiectul de lege propune eliminarea a trei articole din Codul penal al Maltei, conform cărora oricine care caută sau care ajută la un avort poate fi condamnat până la trei ani de închisoare, deși urmăririle legale sunt rare. Întrebat dacă crede că există cazuri în care avortul ar trebui să fie admisibil, președintele de 79 de ani a spus: „Fie ai ucis, fie nu ai ucis; nu poate fi moarte pe jumătate. Sunt foarte categoric: nu există ‘dacă’ și ‘atunci când’.”

Cele două partide principale din Malta, arhipelag din Marea Mediterană, cu o populație de o jumătate de milion de oameni, au semnalat opoziția față de proiectul privat de lege. Partidul Laburist a spus că este deschis să discute decriminalizarea, dar nu a vrut să pună problema într-un vot în Parlament. Partidul Naționalist a spus că nu va favoriza niciodată decriminalizarea, deoarece susține dreptul la viață de la concepție și până la moarte. În 1990, regele Baudouin, șeful de stat din Belgia, a declarat că nu va semna un proiect de lege care liberalizează legile privind avortul. În data de 4 aprilie a acelui an, a demisionat în contextul în care membrii guvernului au semnat proiectul de lege, reluându-l din nou 36 de ore mai târziu, scrie catholica.ro.

Mai mult de 90% din populația Maltei este botezată catolică. Arhiepiscopul Charles Scicluna de Malta a spus pe 13 mai că decriminalizarea avortului ar fi un pas înapoi. „Pântecul unei mame este ceva drag și sfânt, este locul unde viața umană poate crește. Să ne rugăm ca pântecele să rămână un loc al vieții, nu un loc în care se petrece uciderea”, a spus el, pentru publicația Times din Malta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu biserica ,nu politicul ..ati uitat legea lui Ceasca ?il blamati ,l ati impuscat ca v a obligat sa nu faceti avort ,acum ce faceti ?e dreptul fiecarei femei sa decida ce face .femeia nu e o vaca de prasila sa decida popa si alte institutii ,cum sa tina sarcina ,cum sa nasca si daca alege asta .
0
1
Corect este sa omori o inima care bate si sa nu fie crima?o mama este responsabila pentru viata din pantec de la prima luna a sarcinii,ca sistemul e sclavie pe stil samavolnic este altceva dar ASTA NU ITI DA DREPTUL SA OMORI!Ai primit o viata in grija cadou raspunzi pentru ea de la prima luna!
1
0
Iata un politician adevarat! La noi, nici cu lupa sau chiar cu microscopul, nu gasesti unul din aceasta categorie! Inca o data, respect!
6
0
El e barbat. Daca era femeie poate gandea altfel. Lumea se mai schimba, nu tot ce propovaduie popii e si corect.
4
7

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367