REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Preşedintele Republicii Moldova convoacă partidele parlamentare la negocieri pentru formarea noii coaliţii de guvernare

Preşedintele Republicii Moldova convoacă partidele parlamentare la negocieri pentru formarea noii coaliţii de guvernare

Replica API 26 martie 2019 | 00:00 310

Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că i-a convocat pentru marţi pe liderii formaţiunilor care au intrat în noul parlament după alegerile legislative din 24 februarie - Zinaida Grecianîi, şefa Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Vlad Plahotniuc, liderul Partidul Democrat (PD), precum şi pe liderii blocului ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ plus Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/), Andrei Năstase şi Maia Sandu, cu excepţia Partidului Şor pentru a discuta crearea noii majorităţi parlamentare, informează portalul Deschide.md.

Potrivit acestuia, liderii principalelor forţe politice din legislativ sunt invitaţi separat, începând cu orele 14.00.

'La ora actuală, avem un blocaj politic postelectoral. Partidele politice care au trecut în parlament şi au obţinut votul de încredere al cetăţenilor pe data de 24 februarie nu doresc să discute între ele... O astfel de situaţie nu poate să existe prea mult timp', a declarat Dodon.

Igor Dodon a avertizat că, în cazul în care în decurs de trei luni parlamentul nu va putea adopta nicio lege, el, după consultarea cu grupurile parlamentare, ar putea să recurgă la dizolvarea legislativului şi convocarea de alegeri anticipate.

'Noi nu putem să ne permitem să aşteptăm trei luni. Eu cred că trebuie să avem o discuţie serioasă cu partidele care pot forma majoritatea parlamentară', a afirmat preşedintele moldovean. 'Sau avem o majoritate parlamentară care în decurs de câteva săptămâni se convoacă, alege conducerea parlamentului, creează sau nu coaliţie depinde de ei. Sau spun sincer că nu vor să discute cu nimeni şi mergem la anticipate. Însă fiecare să-şi asume consecinţele', a afirmat Igor Dodon, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.

Respectivele formaţiuni au suficiente mandate pentru a crea o majoritate parlamentară, a spus Dodon, explicând astfel de ce nu l-a invitat la discuţii pe Ilan Şor al cărui partid are şapte deputaţi în noul legislativ.

Dodon a menţionat că în urma acestor discuţii va informa opinia publică despre măsurile care vor fi întreprinse pentru perioada următoare.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, PSRM a obţinut 35 de mandate, PD - 30 de mandate, iar blocul ACUM - 26 de mandate.

Potrivit Constituţiei, dacă în decurs de trei luni parlamentul nu adoptă nicio lege, şeful statului poate decide dizolvarea acestuia şi convocatea de alegeri parlamentare anticipate.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218