REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Președintele unei asociații a pacienților cu cancer face dezvăluiri crunte

Președintele unei asociații a pacienților cu cancer face dezvăluiri crunte

A.F. 13 martie 2023 | 00:00 288

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, susţine că în domeniul oncologic este ”dezastru” şi că zilnic sunt foarte multe cazuri, iar peste tot este foarte aglomerat. El afirmă că există aparatură în spitale, dar că aceasta nu este folosită decât două, trei zile pe săptămână, menţionând că aceste echipamente trebuie înlocuite în cinci ani.

Presedintele unei asociatii a pacientilor cu cancer face dezvaluiri crunte

Vasile Barbu a declarat că cele mai multe tipuri de cancer se pot vindeca dacă sunt descoperite la timp.

“Statul este vinovat de crimă, este o crimă cu bună ştiinţă pentru că noi semnalăm astfel de lucruri de ani de zile. Spunem de 10-15 ani, atragem atenţia miniştrilor şi politicienilor la toate evenimentele la care participăm, noi suntem cu un pas înaintea lor şi la accesul pacienţilor la servicii medicale, la investigaţii, la prevenţie, la abordarea precoce a cazurilor pentru că abordarea precoce este cheia şi în cancer. Cancerul se poate vindeca, marea majoritate a tipurilor de cancer se pot vindeca, important e să le descoperi la timp”, a afirmat Vasile Barbu, scrie news.ro.

El a susţinut că programul TBC este un fiasco.

“Avem problema TBC-ului la ora actuală, avem un mare program, mare pompă pe programul de TBC, este un fiasco. Numărul de pacienţi nu a scăzut, aşa cum ne aşteptam, s-au înmulţit. De ce? Nu îi tratăm unde trebuie şi cum trebuie, îi ţinem în continuare pe stradă. Scrie în ordinul ministrului şi în legislaţie că pot fi îngrijiţi şi în ambulatoriu. Pe cine îngrijeşti în ambulatoriu? Te-ai asigurat că acel pacient poate fi securizat, familia lui, publicul din jur, cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun, cei care merg la şcoală, sunt protejaţi? Nu, ceilalţi nu sunt protejaţi. Şi iată avem o creştere continuă, în fiecare lună avem indicatori trişti”, a explicat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

El a adăugat că şi în oncologie situaţia este dezastruoasă.

“În oncologie este dezastru. Zilnic avem n cazuri pe care nu ştim cum să le mai plasăm pentru că nu ştim unde să îi mai trimitem pe oameni, peste tot este foarte aglomerat. În schimb, avem în spitale RMN-uri, avem aparatură, au fost cumpărate, chiar din 2017 au fost nişte programe, în 2018, 2019 au fost instalate. Aparatura nu este folosită sau este folosită două zile, trei zile pe săptămână. Ministerul Sănătăţii nu a elaborat nişte norme prin care să oblige – sunt spitale publice, nu sunt private - managerii să utilizeze acele aparate la capacitate. Ele în cinci ani le schimbăm. Şi dacă le folosim cu 18%, aveam nişte evaluări anul trecut. Sunt spitale care au fost dotate în 2019 cu astfel de aparate, s-au dat o groază de bani din programe de la Ministerul Sănătăţii şi sunt folosite în proporţie de 18%. Preţul pe fiecare investigaţie în parte e de cinci ori mai mare. Avem o mare problemă cu repartizarea medicilor specialişti în teritoriu. Este posibil ca la diabet să avem programări dincolo de jumătatea lunii iunie. Sunt pacienţi la ora actuală care nu mai au reţete pentru insulină”, a mai afirmat Vasile Barbu, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
romania are cel mai mic buget la sanatate ca si la educatie din ue la mare distanta de altii de 30 de ani iar de asta este vinovata numai adunatura de infractori si analfabeti care este parlamentul romaniei; au murit si vor mai muri o multime numai din cauza subfinantarii cronice fara sa mai punem la scoteala celelalte cauze : incompetenta si lipsa de organizare si management, coruptia, nosocomialele, legislatia gresita, etc
0
0
Statul r*mân un criminal și un hoț fură bani din taxe și impozite și spitalele sânt mizerabile Pacienții n-au bani de medicamente Corupția în politică ucide oameni
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102