REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Preşedintele ungar Ader i-a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis în legătură cu poluarea cursurilor de apă

Preşedintele ungar Ader i-a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis în legătură cu poluarea cursurilor de apă

Replica API 20 februarie 2021 | 23:19 1469

Preşedintele ungar Janos Ader i-a trimis vineri o scrisoare omologului român Klaus Iohannis, cerându-i să ia măsuri, în baza obligaţiilor asumate prin acorduri de mediu bilaterale şi internaţionale, împotriva poluărilor repetate dinspre România ale cursurilor de apă din Ungaria, transmite agenţia MTI, citată de Agerpres.

Janos Ader

În scrisoare, Ader afirmă că sectorul ungar al râului Someş a fost poluat recent cu metale grele provenite de la mine abandonate din nordul României.

Potrivit MTI, autorităţile ungare au fost alertate joi în legătură cu poluarea de pe Someş.

În scrisoare, Janos Ader afirmă că nivelurile concentraţiilor de zinc, cupru şi cadmiu sunt încă 'peste cele acceptabile'.

Deşi nu se cunoaşte deocamdată impactul pe care poluarea actuală îl va avea asupra calităţii apei, a florei şi faunei râului, 'ne confruntăm cu a nenumărata situaţie de poluare a apei dinspre România', mai spune preşedintele Ungariei, menţionând că dezastre similare s-au mai produs în anii 2000, 2013 şi 2018, când reziduuri toxice de la mine abandonate din România au ajuns în cursuri de apă din Ungaria.

'Sunt convins că trebuie să rezolvăm fără întârziere această situaţie periculoasă', declară Janos Ader, arătând că ecosistemele râurilor din Ungaria au fost 'extrem de fragile de la deversarea devastatoare de cianuri din anul 2000'.

'Obligaţii reciproc convenite' în baza acordurilor internaţionale oferă căi legale 'de a lua o poziţie fermă contra poluatorilor' şi de a preveni daune suplimentare pentru mediu, mai spune Ader în scrisoarea sa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca Romania actiona in judecata Ungaria cand s-a rupt barajul de la uzina de alumina si sute de mii de tone de deseuri au poluat apele Dunarii plateau ungurii multe miliarde de euro dar ministrul de atunci era ca si acum de la UDMR.
5
0
O sa " cetesc" scrisoarea cand ma intorc de la Paltinis de la SCHII.Acum fiti onorabili si nu mai faceti galagie sa alunec sa ma prinda vre o avalansa ca pe Schumacher sa scapati de mine...Stati linistiti nu scapati usor de javre !
5
4
o sa-ti inclin eu planul ca sa-ti intre motzul cacatului meu direct in gat !!!
5
3
Pai daca nu a fost lasat ceausescu avea grija sa nu poloeze dar astia nu sunt in stare nici sa varuie dar sa mai
3
4
dar ce sa stie cap de vitel despre cursurile de apa cand plavanuln nu stie sa rezolve o problema cu plan inclinat,rahatel cu mot si de case hot
6
4
sa-i trimita jalba.Lui Dumnezeu ptr. ca sufletele trimise in corpurile de romani au calitatea poluarii din rauri.Deseurile din fabrica de suflete a lui Dumnezeu ajung in spatiul carpato danubiano pontic unde, nu-i asa codrul e frate cu romanul.
0
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218