REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Prețul gazului românesc depinde de Gazprom după liberalizare, iar trendul este de creștere

Prețul gazului românesc depinde de Gazprom după liberalizare, iar trendul este de creștere

Replica API 15 noiembrie 2017 | 00:00 318

Hajdinjak (E.ON România):

Hajdinjak (E.ON România):

Frank Hajdinjak

Prețul gazelor rusești a devenit singura referință pentru gazele produse în România, după liberalizare, din cauza competiției reduse de pe piață, iar trendul este de creștere a prețului, a declarat, conform AGERPRES, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

El a precizat că, după liberalizarea prețului gazelor de producție internă, la 1 aprilie 2017, piața a evoluat așa cum era de așteptat, adică producătorii au profitat și au crescut prețurile."Prețul evoluează așa cum era de așteptat, așa cum am spus încă din noiembrie-decembrie, adică prețurile cresc, ceea ce este un comportament normal al pieței, ca urmare a liberalizării. Acum suntem aproape de 80 de lei pe MWh, cu 30% mai mult decât prețul de la 1 aprilie, dar acesta este, în opinia mea, prețul corect. Prețurile sunt libere, iar producătorii bineînțeles că vând la prețul pe care îl pot obține din piață", a precizat șeful E.ON România.

El a mai spus că ANRE ar trebui să recunoască aceste costuri suplimentare ale furnizorilor, dar nu la primăvară, așa cum a anunțat, ci la finele acestui an și, totodată, a subliniat că este obligatoriu să fie definit consumatorul vulnerabil.

"Scumpirea ar trebui să fie puțin mai mare de 6% (cum a anunțat ANRE — n.r.), având în vedere ultimele evoluții din piață. Toate companiile de furnizare au probleme din această cauză, în special companiile mici, care acum se luptă să supraviețuiască și nu m-ar mira ca, în curând, unii să iasă din piață", a arătat Hajdinjak.

El a explicat modul în care se formează prețurile acum, după liberalizare: "Bariera pentru prețul gazelor de producție internă este prețul gazelor din import, pentru că sunt singurele surse de aprovizionare aflate în competiție. Există o problemă legată de faptul că nu există o competiție prea mare pe piață. Sunt doi producători interni, plus alții mult mai mici, apoi avem importul în principal din Rusia, deci singurul preț de referință este cel de import. Dacă producătorii interni cresc prețul, mergem și cumpărăm mai mult gaz din Rusia. Asta am făcut și anul trecut, când prețul de import era sub cel din piața internă", a susținut Hajdinjak.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noi ne batem cu Kovesii si cu DNAul care sunt pusi special sa inflameze populatia si sa nu lase guvernul sa lucreze in loc sa vedem cum niste interpusi " furnizori de gaze, energie electruca straini ne distrug ce a mai ramas din economie si omoara consumatorii casnici. Cum adica ne spune nenorocitul asta de la E-ON firma nemteasca ca pretul gazelor se face dupa Gazprom si astia cresc pretul.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367