REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Prețul mare al energiei aprinde piața: furnizorii cer plafonarea prețurilor, ANRE spune că tarifele sunt corecte

Prețul mare al energiei aprinde piața: furnizorii cer plafonarea prețurilor, ANRE spune că tarifele sunt corecte

Replica API 28 iulie 2017 | 00:00 271

Prețul mare de pe bursa de electricitate împarte în două piața de energie, pe de o parte reglementatorul (ANRE) și operatorul pieței (OPCOM), care susțin că tarifele sunt corecte, la polul opus fiind furnizorii de energie, care dau vina pe reglementări și cer intervenția autorităților, scrie Agerpres.

Toate acestea în contextul în care prețul energiei pe piața spot a bursei OPCOM este aproape dublu față de anul trecut, ajungând la 276 de lei pe MWh în medie pentru ziua de joi.

"Poziția ANRE este că prețurile din acest moment reflectă condițiile din piață. Adică ne confruntăm cu o situație de hidraulicitate foarte redusă care s-a mai întâmplat de câteva ori în decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleași, adică o scădere a ofertei de vânzare în general, în piață, care s-a reflectat în special în PZU (piața spot — n.r.) cu o creștere a prețurilor. Deci creșterea prețurilor este un lucru normal în aceste condiții. Această reacție a pieței este considerată un lucru pozitiv. Dacă piața nu ar reacționa în acest condiții, atunci am avea o problemă", a declarat Natalia Vlad, director general al Direcției Piața de Energie din cadrul ANRE, prezentă la o dezbatere pe această temă.

Ea a arătat că ANRE a analizat dacă prețurile au fost influențate și de alți parametri.

"Avem o structură de monitorizare foarte bine pusă la punct. Rezultatele au fost că nu s-a sesizat în această perioadă, pe analizele comune cu OPCOM, comportamente care să denatureze prețul pe PZU, comportamente care să ne conducă la suspiciunea de manipulare", a continuat reprezentanta ANRE.

Potrivit acesteia, furnizorii ar trebui să-și educe consumatorii, astfel încât să existe o corelare mult mai bună între contractele încheiate între ei pe piața cu amănuntul și contractele pe care le încheie furnizorul pe piețele centralizate pentru achiziția electricității.

Vlad a arătat totodată că traderii de energie au preferat să-și asume riscuri mai mari pe PZU, pentru un câștig pe măsură, în loc să folosească alte instrumente de pe OPCOM cu riscuri controlate, dar și cu câștiguri mai mici.

"Chiar dacă furnizorii nu vor să recunoască, este clar că ei nu au apelat la toate instrumentele pe care le aveau la dispoziție pentru a se prezerva de riscurile de a intra într-un contract. S-au bazat foarte mult, poate, pe cunoașterea partenerilor respectivi. Chiar și pe piața OTC (over the counter — n.r.), pentru care ar fi trebui să existe compartimente solide de management al riscului, au fost reziliate contracte", a mai susținut reprezentanta ANRE.

Ea a mai spus că PZU este o piață neconcentrată, unde există peste 300 de participanți, deci este puțin probabil ca un jucător să poată influența această platformă.

Pe de altă parte, reprezentanții furnizorilor prezenți la dezbatere au susținut că prețurile mari de acum de pe piață sunt rezultatul unor carențe în reglementări. Reprezentanta ANRE și traderii prezenți în sală au purtat aprinse discuții în contradictoriu pe această temă, ajungând până la a nu se putea pune de acord asupra unor principii de funcționare a pieței.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614