REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Prevenirea atrofiei cerebrale, printre efectele benefice ale combinației de vitamine B și Omega 3 la vârstnici

Prevenirea atrofiei cerebrale, printre efectele benefice ale combinației de vitamine B și Omega 3 la vârstnici

Replica API 6 iunie 2020 | 00:00 3176

Atrofia cerebrală (sau atrofia creierului) reprezintă pierderea neuronilor, adică a celulelor. Totodată, atrofia distruge legăturile care ajută neuronii să comunice între ei. Ea poate fi prevenită, spune un studiu recent, printr-o combinație de Omega 3 și complexul de vitamine B, scrie doc.ro.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem în mod natural o parte dintre neuroni, însă acesta este un proces lent, spun experții. Atrofia cerebrală asociată cu anumite afecțiuni (maladia Alzheimer, accidentul vascular cerebral, etc.) sau cu unele traumatisme are loc mult mai rapid și poate să provoace și mai multe daune.

Atrofia poate afecta părți diferite ale creierului, de la un pacient la altul. Putem vorbi de:

- atrofie focală - afectează neuronii în anumite zone ale creierului și rezultă în pierderea funcțiilor în acele zone specifice;

- atrofie generalizată - afectează neuronii din tot creierul.

Speranța de viață în rândul pacienților cu atrofie cerebrală poate fi influențată de afecțiunea sau factorul care a cauzat micșorarea creierului. Pacienții cu boală Alzheimer trăiesc, în medie, 4 până la 8 ani după diagnostic, iar persoanele cu scleroză multiplă pot avea o speranța de viață aproape normală dacă afecțiunea este tratată într-un mod eficient.

Simptomele atrofiei cerebrale variază în funcție de ce regiune sau regiuni ale creierului au fost afectate:

- demență - este pierderea memoriei, a capacității de învățare, a gândirii abstracte și a anumitor funcții (planificarea și organizarea)

- crizele convulsive - sunt acele modificări sau intensificări în activitatea electrică normală a creierului, care cauzează mișcări repetitive, convulsii și chiar pierderea cunoștinței în unele cazuri

- afazia - această implică dificultăți de vorbire și de înțelegere a limbajului.

Ce spun studiile despre nutrienții care ar putea să ajute la prevenirea atrofiei cerebrale la vârstnici

Un studiu randomizat de control din vara lui 2015 aduce în discuție importantă acizilor grași esențiali Omega 3 și a complexului de vitamine B în ceea ce privește atrofia cerebrală la pacienții în vârstă, care sufereau de tulburări cognitive.

Situațiile de atrofie cerebrală sunt tot mai comune în cazul pacienților vârstnici cu tulburări cognitive, spun oamenii de știință, mai ales în cazul acelor vârstnici la care condiția se transformă în cele din urmă în maladia Alzheimer. Tot oamenii de știință spun că, de fapt, concentrațiile de acizi grași Omega 3 și de homocisteina din plasmă (partea lichidă a sângelui) sunt asociate cu dezvoltarea atrofiei cerebrale și cu demență.

Homocisteina este un aminoacid non-esențial sintetizat endogen, iar cercetătorii arată că un nivel total mare de homocisteina în plasmă este un factor de risc recunoscut pentru tulburările cognitive, demență și maladia Alzheimer. Tot oamenii de știință spun că rată de atrofiere a creierului este mai rapidă la niveluri scăzute ale vitaminei B12 în plasmă și la concentrații mai mari de homocisteina totală în plasmă.

Cercetătorii au investigat dacă nivelul de acizi grași Omega 3 din plasmă (EPA și DHA) modifică efectul tratamentului cu complexul de vitamine B (care scad nivelul de homocisteina) în ceea ce privește atrofia creierului, în cadrul unui studiu controlat.

Într-o amplă analiză au fost incluse 168 de persoane vârstnice, de peste 70 de ani, cu ușoare tulburări cognitive, cărora li s-au administrat fie o substanță placebo, fie o doză mare zilnică de vitamine din complexul B sub formă de suplimente (acid folic, vitamina B6 și vitamina B12).

Apoi vârstnicii care au participat la studiu au fost supuși unor investigații - cutia craniană a fost scanată cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare (RMN), atât la începutul studiului, cât și 2 ani mai târziu.

Efectul acestei intervenții a fost analizat apoi de cercetători, în funcție de concentrațiile de acizi grași Omega 3 pe care participanții le aveau la începutul studiului.

Rezultatele cercetării au fost îmbucurătoare. S-a observat o interacțiune semnificativă între tratamentul cu vitaminele din complexul B și acizii grași combinați din plasmă pacienților (EPA și DHA) asupra cazurilor de atrofie cerebrală.

La subiecții care au avut valori mari ale acizilor grași Omega 3 la începutul studiului (peste 590 μmol/litru), tratamentul cu vitaminele B a încetinit rată medie a atrofiei cu până la 40%, în comparație cu substanță placebo folosită.

Tratamentul cu vitaminele B6, B9 și B12 nu a avut niciun efect semnificativ în privința ratei atrofiei cerebrale în rândul subiecților cu nivel mic al acizilor grași Omega 3 la începutul studiului (sub 390 μmol/litru).

Cercetătorii mai spun că nivelul mare al acizilor grași Omega 3 la începutul studiului a fost asociat cu o rată mai lentă a atrofiei cerebrale în cazul grupului de participanți care au luat vitaminele B, însă nu și în cazul grupului care a luat pilule placebo.

Cercetătorii au subliniat că efectele tratamentului cu vitaminele B asupra atrofiei creierului au fost observate doar în cazul participanților care au avut niveluri mari ale acizilor grași Omega 3 în plasmă. Totodată, s-a sugerat că efectul benefic al acizilor grași esențiali Omega 3 în ce privește atrofia cerebrală poate fi delimitat la subiecții care au un status bun/optim al vitaminelor B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920