REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Prevenirea violenţei în şcoli, o prioritate pentru Poliţie şi ISJ

Prevenirea violenţei în şcoli, o prioritate pentru Poliţie şi ISJ

Replica API 20 iunie 2016 | 23:06 199

Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii realizează la nivel naţional un studiu privind siguranţa în şcolile din România, care are ca scop analizarea violenţei în şcoli, precum şi a mijloacelor de prevenire a acesteia şi identificarea unor mecanisme de colaborare între şcoli şi poliţie pentru a creşte gradul de siguranţă. Inspectoratul Școlar Județean Constanța a lansat un apel către directorii școlilor din județ în vederea sprijinirii polițiștilor Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Constanța în activitățile pe care le vor desfășura în instituțiile constănțene de învățământ. Din cele spuse de inspectorii din cadrul ISJ Constanța, numai în semestrul acesta școlar s-au desfășurat 4 proiecte în acest sens.

Potrivit inspectorilor școlari, în fiecare an se încheie un protocol de colaborare între instituțiile de învățământ și Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, care include și activități de prevenire a violenței în școli. În fiecare școală din municipiu există o comisie de prevenire a violenței în mediul școlar care se ocupă de prevenirea și combaterea acestui fenomen mai mult decât îngrijorător. În baza acestor protocoale se face în fiecare școală și la nivelul inspectoratului, un plan de prevenire a violenței. Fiecare școală dezvoltă proiecte de prevenire a violenței. Spre exemplu, pe semestrul I al acestui an școlar sunt 4706 elevi și 469 de cadre didactice implicate în activități educative de prevenire și combatere în mediul școlar. De asemenea, în cadrul orelor de consiliere și orientare, cel puțin o dată pe semestru se derulează o activitate de prevenire a violenței în mediul școlar. ”La ciclul primar avem disciplina dezvoltare personală unde ei vorbesc pe subiecte ca relații în cadrul clasei, conflictul, rezolvarea conflictului, comportamente responsabile în societate. Avem și proiecte ca cel numit ”Lecții de viață” care presupune vizite ale liceenilor la Penitenciarul Poarta Albă după ce aceștia au discutat cu psihologii școlari. Au fost implicate 26 de școli, dintre care 600 elevi și 52 de cadre didactice. Mai avem proiectul ”Invitație la Sănătate” , unde copiii învață să dezvolte comportamente pro-sociale în situații de risc. În acest proiect au fost implicare 60 de școli, cu 1307 elevi și 83 de cadre didactice. Avem proiecte implementate și la grădinițe. Lumea spune <

>. Da, se vorbește, pentru că cei mici învață să-și stăpânească emoțiile, să relaționeze. Avem proiectul intitulat Inimioare, inimioare. Anul acesta s-a lansat proiectul Curaj Civic, parteneri fiind IPJ, ISJ și firma elvețiană ESD. S-au format echipe mixte alcătuite din cadre didactice și polițiști. Am avut 3 sesiuni pe Constanța, una în Mangalia și una în Medgidia, în care profesorii învață 13 exerciții privind modul în care să gestioneze violența școlară”, a declarat pentru ”Replica” Marinela Mrejeru, inspector școlar pentru activități extrașcolare.

ăi,>

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218